📚اورول و رمان هایی که درباره توتالیتاریسم نوشته شده‌اند

📚اورول و رمان هایی که درباره توتالیتاریسم نوشته شده اند
@matikandastan

مايكل استاين هوف | ترجمه غلامرضا صراف | اورول علاقه‌اي ديرينه به تعدادي نويسنده داشت كه به نسبت داستان‌نويسان، مستقيم‌تر درگير مسائل مربوط به توسعه‌ي اجتماعي و ساختارهاي سياسي در جهان واقع بودند. هم تأمل بر انديشه‌هاي آنها در ۱۹۸۴ و هم آنچه خود اورول در نوشته‌هاي انتقادي‌اش درباره‌شان گفته بود، تقريباً معلوم مي‌كند كه آثار نويسندگان مورد بحث به شكل دادن تصوير دولت توتاليتري كه او قصد ترسيم‌اش را داشت، كمك كرده است. اين كتاب‌ها اتوپيايي نيستند، حتي به معني كنايي كلمه كه احتمالاً در مورد دنياي قشنگ نو (آلدوس هاكسلي- م.) يا ما (يوگني زامياتين-م.) به كار مي‌بريم. از ميان آنها دو اثر به شرح رويداد‌هاي معاصر در روسيه‌ي استاليني مي‌پردازند: ظلمت در نيمروز نوشته آرتور كستلر و مقاله‌ي جزوه مانند بختك در اتحاد جماهير شوروي نوشته بوريس سوورين، جزء جزء فضاي رمان كستلر همان اندازه مهم است كه توصيف جهان واقع در جزوه‌ي سوورين، نويسندگان ديگر، نظير هيلار بلاك در دولت نوكرمآب و جيمز برنهام در انقلاب مديريتي، ماكياولي‌ها و جدال براي جهان، نگاه به آينده داشتند؛ اما اورول هيچ‌گونه نويد اتوپيايي در آنچه آنها مي‌ديدند نمي‌يافت.

در آن هنگام كه اورول به آينده مي‌پرداخت، غالباً دو دگرگوني شرح داده شده در دولت نوكرمآب را در ذهن داشت. يكي اين امكان كه اكثر انسان‌ها مي‌توانند برده شوند و ديگري اينكه سوسياليسم مي‌تواند اليگارشي شود به جاي اينكه شكل دموكراتيك پيدا كند. نخستين مواجهه‌ي او با ايده‌ي دوم- دست‌كم اولين باري كه به دقت به آن از منظر تئوريك نگريست- به وضوح در قرائت كتاب بلاك بود كه سال ۱۹۱۲ منتشر شد.

ما نمي‌دانيم كه اورول اولين بار كي اين كتاب را خواند، ولي در ۱۹۴۰ نوشت كه «بايد سي سالي از چاپ كتاب دولت نوكرمآب آقاي هيلار بلاك گذشته باشد كه در آن با دقتي حيرت‌انگيز مسائلي را كه الآن دارند اتفاق مي‌افتند، پيش‌گويي كرده بود.» او نظرش را در مقاله‌اي درباره‌ي جيمز برنهام تكرار كرد و وقتي هرولدلسكي را به اين خاطر مورد انتقاد قرار داد كه نمي‌داند كمونيسم و فاشيسم دوقلو‌اند، باز اشاره‌اي به كتاب بلاك كرد. «روايتي طبقاتي از سوسياليسم («دولت نوكرمآب» هيلار بلاك) احتمالاً به اندازه آن يكي (يعني روايت دموكراتيك) كاراست و در اين برهه چشيدن‌اش بسي لذت‌بخش‌تر.» روايت طبقاتي خود اورول از سوسياليسم، اينگسوك، يكي دو سال بعد در ۱۹۸۴ آمد. (منبع: گوهران)
@matikandastan