رنده نشدنش عدالت اعضای آکادمی سوئد را زیر سوال می‌برد

رنده نشدنش عدالت اعضای آکادمی سوئد را زیر سوال می‌برد. برندگان بعدی این جایزه از جمله «سئول بکت» و «سول بیلو» تحت تاثیر قلم «جویس» شاهکارهای‌شان را آفریدند، اما خالق مهم‌ترین رمان قرن بیستم خود موفق به دریافت آن نشد. «جویس» که از پیشگامان ادبیات مدرنیستی محسوب می‌شود،‌ آثار بی‌نظیری مانند «بیداری فینیگان‌ها»، «دوبلینی‌ها» و «پرتره‌ مرد هنرمند در جوانی» را به دنیای ادبیات هدیه کرد. او به‌عنوان استاد تکنیک جریان سیال ذهن در دنیا شناخته می‌شود.

◀«امیل زولا» را می‌توان سردمدار مکتب ادبی ناتورالیسم نامید،‌ اما نام این نویسنده‌ فرانسوی نیز در فهرست برندگان نوبل دیده نمی‌شود. «زولا» در طول عمرش ۳۰ رمان به نگارش درآورد که هریک از آن‌ها بدون هیچ رقیبی شایسته‌ دریافت جایزه‌ی «پولیتزر» بودند. مدارکی که پس از ۵۰ سال از سوی آکادمی نوبل منتشر می‌شود، نشان داده خالق «ژرمینال» دوبار نامزد نوبل ادبیات شد، اما هربار با در بسته مواجه شد.
@matikandastan

◀اعطا نکردن نوبل به «خورخه لوییس بورخس» یکی از بارزترین مثال‌های جهت‌گیری سیاسی این آکادمی سوئدی است. بسیاری هواداران این نویسنده‌ بزرگ ادبیات سورئال، دیکتاتور «آگوستو پینوشه» را دلیلی برای این اقدام می‌دانند. این در حالی است که جایزه‌ نوبل به نویسندگانی اعطا شده که از «ژوزف استالین» دیگر دیکتاتور معروف دنیا طرفداری می‌کردند. او چندبار به‌عنوان نامزد دریافت معتبرترین جایزه‌ ادبی جهان معرفی شد، اما کمیته‌ نوبل دست رد به سینه‌اش زد. این شاعر و نویسنده‌ آرژانتینی اولین جایزه‌ بین‌المللی «پولیتزر» را بهدست آورد. او داستان‌های کوتاه خود را که نمونه‌ برجسته‌ای از ادبیات سورئال محسوب می‌شوند، در کتابی با نام «باغ راه‌های منشعب» برجای گذاشت.

◀جی.آر.آر تالکین خالق شاهکارهایی تخیلی مانند «ارباب حلقه‌ها» و «هابیت» نیز در حسرت به گردن آویختن جایزه‌ی نوبل از دنیا رفت. «جان رونالد روئل تاکلین» علاقه‌ی وافری به ساخت زبان‌های علمی یا فراساخته داشت و ۱۵ زبان ابداع کرد. تاکلین در سال ۱۹۶۱ توسط دوستش «سی.اس. لوییس» به هیات داوران جایزه‌ نوبل معرفی شد،‌ اما این آکادمی با عضویت افرادی مانند «گراهام گرین» و «ای.ام.فورستر»، «تالکین» را از دور رقابت حذف کردند و به جای او «ایوو آندریک» را شایسته‌ دریافت نوبل ادبیات دانستند. طبق اسناد دریافت‌شده علت اعطا نشدن این جایزه‌ مهم به این نویسنده‌ انگلیسی، داستان‌گویی ضعیف او در سه‌گانه‌ «ارباب حلقه‌ها» ذکر شده است.

◀«کارلوس فوئنتس» نویسنده‌ بزرگ ادبیات آمریکای‌ لاتین که ماه می ۲۰۱۲ در سن ۸۴ سالگی درگذشت، در سال‌های اخیر همیشه از سوی ادبیات‌دوستان به‌عنوان یکی از شانس‌های اصلی کسب نوبل ادبیات معرفی می‌شد، اما هرگز به این افتخار دست نیافت. در میان نویسندگان آمریکای لاتین «ماریو بارگاس یوسا»، «گارسیا مارکز» و «اوکتاویو پاز» برنده‌ نوبل ادبیات شده‌اند، اما «فوئنتس» در رسیدن به آن ناکام ماند. او زمانی درباره‌ این ناکامی خود گفت که هرگز به گرفتن جایزه فکر نمی‌کند و خوشحال است که «بارگاس یوسا» این جایزه را گرفته است. نویسنده «آئورا» و «مرگ آرتمیو کروز» هشتادمین سال‌روز تولدش را در حضور برندگان نوبل ادبیات «گارسیا مارکز» و «نادین گوردیمر» جشن گرفت. (منبع: ایسنا)
@matikandastan