📢رهبر سوررئالیستها و شازده کوچولو. پژمان: ◀آنتوان دو سنت اگزوپرى از اشراف‏زادگان فرانسه بود

📢رهبر سوررئالیستها و شازده کوچولو
@matikandastan

عباس پژمان: ◀آنتوان دو سنت اگزوپرى از اشراف‏زادگان فرانسه بود. نسبش حتى به پادشاهان فرانسه مى‏رسيد. هم از طرف مادر، هم از طرف پدر. براى همين بود كه با روش تربيتى مخصوصی بزرگ شد. حتى تحصيلاتش هم، تا پايان دبيرستان، در خانه صورت گرفت. ظاهراً براى همين بود كه خلق و خوى خاصى داشت. فرانسه جايى است كه محفل‏گرايى و رفت و آمد به محفل‏ها، و مخصوصاً كافه‏ ها، خيلى در بين نويسندگانش رايج است. اما سنت اگزوپرى هيچ‏گاه از اين كارها نكرد. او ظاهراً با هيچ‏ کدام از نويسندگان فرانسه هم رفاقتى نداشت. اما انگار برای یکی از آنها احترام خاصی قائل بوده است. این شخص، آندره برتون بوده. از بنیانگذارانِ مکتبِ سوررئالیسم و رهبرِ جنبشِ آن. بیشتر هم به نظر می رسد که «نادیا»ى آندره برتون است که این احترام را در قلب سنت اگزوپرى برانگيخته بود. برتون این رمان را بر اساسِ بعضى اتفاقاتِ واقعیِ زندگيش نوشته است. او داستانِ آشنایی اش با دختری به نام نادیا و سرانجامِ تلخِ آن آشنایی را در آن کتاب روايت کرده است.

◀برتون در سرتاسر عمرش وارستگى و آزادگىِ كامل در تفكر و تخيل را تبليغ می کرد. همين طور برترىِ عشق بر عقل را. نادیا هم، علاوه بر این که انسانِ فوق العاده وارسته ای بود، تخيل و تفكرش دقيقاً همان ‏طور بود كه آندره برتون آن را تبلیغ می کرد. برتون یک جورهایی خودش را در آن دختر پیدا کرد، و حتی در برابرِ او کم آورد. راوىِ کتابِ شازده كوچولو هم، كه شازده کوچولویش خيلى شبيهِ خودِ سنت اگزوپرى است، موجودِ واقعاً وارسته ای است، و طرزِ فکر خاصی دارد. آن راوی هم خودش را در شازده كوچولو پيدا مى ‏كند، و در برابر او کم می آورد. شازده كوچولو، از نظر وارستگى، و آزادى تخيل و تفكر، دقيقاً مثل نادياست.

◀راوى «ناديا»، كه خودِ آندره برتون است، خودش را در شروعِ روايتش آدمِ تنها و خاصى معرفى مى‏ كند. راوىِ «شازده كوچولو» هم همين ‏طور. او هم خودش را در شروعِ روايتش آدم تنها و خاصى معرفى مى ‏كند.
١٠ مرداد ١٣٩۵
٣١ ژوئیۀ ٢٠١۶
@matikandastan