☝🏼️در جلسه رونمایی و نقد رمان «پاییز از پاهایم بالا می‌رود»، نوشته لیلا صبوحی خامنه چه گذشت؟

☝🏼️در جلسه رونمایی و نقد رمان «پاییز از پاهایم بالا می‌رود»، نوشته لیلا صبوحی خامنه چه گذشت؟

منتقدان درباره این اثر، نظرات متفاوت و گاه حتی متضادی داشتند. اگرچه وجوهی چون «خوش‌خوان بودن کار» و «زبان روان و صمیمی» تقریباً مورد توافق اغلبشان بود اما در مورد مسائل دیگر اختلاف‌نظرهایی جدی وجود داشت.
📕 منصور علی مرادی که مهمان ویژه این نشست بود، پاییز... را ازلحاظ اسطوره‌شناسی بررسی کرد و از آن جمله به بیان رد پای اسطوره آناهید در "ناهید" شخصیت اصلی رمان پرداخت. او وجوهی چون عشق و پاک‌دامنی و جریان موسیقی در جای‌جای زندگی ناهید را دلیل مدعای خود عنوان کرد.
📕فاطمه خلخالی رمان را دارای ساختار منسجم با فصل‌بندی به جا و هوشمندانه توصیف کرد اما معتقد بود برخی از شخصیت‌ها بهتر بود سهم بیشتری از رمان می‌گرفتند. او حضور "سایه‌ها" را در داستان از جذابیت‌های این داستان می‌دانست و معتقد بود سایه‌ها ابتدای داستان بسیار قدرتمند و فعال ظاهر شده‌اند اما در میانه‌های کار، گاهی کمرنگ می‌شوند.
📕 نادر عطاردی، یکی از خوانندگان علاقه‌مند داستان، دوست داشت به جای برخی فصل‌ها واگویه های درونی، ماجراهای زمان گذشتهٔ داستان بیشتر برای او توصیف می‌شد.
📕 سروش مظفر مقدم در مورد زبان اثر نظر دوگانه‌ای داشت. او درعین‌حالی که زبان را جزو نکات قدرت این کار می‌دانست، معتقد بود که نثر متورم به کار آسیب زده است.
📕 متفاوت‌ترین نگاه‌ها در این جمع مربوط به حسین عباس زاده و محمد ریاحی بود. عباس زاده برخلاف بقیه، اعتقادی حتی به خوش‌خوان بودن کار نداشت. او معتقد بود که انتخاب اشتباه زاویه دید اول‌شخص درونی به جای اول شخص فاعل به کار آسیب بسیار جدی زده است. عباس زاده درزمینهٔ درون‌مایه، اثر را فاقد حرف و درونمایه و به اصطلاح فاقد حرفی برای گفتن شمرد.
📕 در مقابل محمد ریاحی که اغلب به موشکافی‌های ریزبینانه و بیان نظرات تند مخالف در جلسات نقد مشهد شناخته می‌شود، از رمان نوپای "پاییز از پاهایم بالا می‌رود" به‌عنوان یکی از بهترین رمان‌های معاصر فارسی یاد کرد. او با بیان این که در این اثر با نوشتاری در حال گذر از مدرن به پست‌مدرن است مواجهیم، زبان و نثر و ساختار رمان را مناسب و دقیقاً مطابق ویژگی آن ارزیابی کرد.
—-
@artmashhad
پیشتاز در ارائه نقدهای هنری...