۷. «پنجر» نوشته «آمریتا پریتام»

7. «پنجر» نوشته «آمریتا پریتام»

«پنجر» یا «اسکلت» یکی از محدود رمان‌هایی است که در پس‌زمینه‌اش، جریان جدا شدن هند و پاکستان را از دید یک زن به تصویر می‌کشد. این اثر را می‌توان رمانی احساسی دانست که قهرمانی شجاع و چالاک نقش اول آن را ایفا می‌کند.

آمریتا پریتام نویسنده و شاعری هندی بود که به زبان‌های پنجابی و هندی قلم می‌زد. او نخستین چهره زن ادبیات پنجابی و از برجسته‌ترین شاعران قرن بیستم این زبان به حساب می‌آید. این نویسنده در طول شش دهه فعالیت ادبی‌اش، بیش از 100 کتاب در حوزه‌های شعر، رمان، داستان کوتاه، زندگی‌نامه، مقاله‌نویسی و قصه‌های فولکلور پنجابی به نگارش درآورد که به زبان‌های مختلف دنیا برگردانده شده‌اند.

8. «جدایی بزرگ» نوشته «یاسمین خان»

«جدایی بزرگ» اولین کتاب «یاسمین خان» یکی از بهترین آثار غیرداستانی در حوزه جدایی هند و پاکستان محسوب می‌شود. «جدایی بزرگ» مجموعه‌ای از تصاویر بومی و سنتی فرهنگ هند را دربردارد که آن را به اثری رنگارنگ و به‌یادماندنی بدل می‌کند. اما در عین حال، این کتاب را می‌توان روایت تلخ و انتقاد گزنده‌ای از فرآیند جدا شدن این دو کشور و پیامدهای مرگبار و دردآور آن برای مردم آن سرزمین دانست. سایت «آمازون» درباره این اثر نوشته است: جدایی جغرافیایی این دو کشور مرگ و جابه‌جایی با خود آورد و جمعیت زیادی به خاطر منفعت عده‌ای کم تاوان پس دادند. هزاران زن مورد تجاوز قرار گرفتند، حداقل یک میلیون تن کشته شدند و 10 تا 15 میلیون نفر به اجبار خانه خود را ترک کردند و پناهنده شدند...


«جدایی بزرگ»
9. «نامش را خواب بگذار» نوشته «هنری راث»

آن‌چه بیش از هر چیز در رمان «نامش را خواب بگذار» اثر معروف «هنری راث» خودنمایی می‌کند، تنوع شخصیت‌های داستانی و نوع خاص به کار گرفتن زبان از سوی آن‌هاست. این کتاب درباره پسرک نوجوانی از یک خانواده یهودی است که اوایل قرن بیستم در منطقه حاشیه‌نشین شهر نیویورک بزرگ می‌شود.

«نامش را خواب بگذار» در زمان انتشار بیش از یک میلیون جلد فروخت و سال 2005 نامش به فهرست 100 رمان برتر انگلیسی‌زبان از دید مجله «تایمز» راه پیدا کرد.

10. «خط عابر پیاده» نوشته «مگ واندرمرو»

رمان «خط عابر پیاده» نوشته مگ واندرمرو که داستان‌ آن در کیپ‌تاون آفریقای جنوبی رخ می‌دهد، به زندگی سیاه‌پوستانی می‌پردازد که به طور غیرقانونی راهی این شهر شده‌اند. بازی‌های جام جهانی فوتبال، مهم‌ترین رویداد بین‌المللی که تاکنون در این کشور رخ داده، در حاشیه است و داستان «چیپو» دختری اهل زیمبابوه در محوریت رمان قرار گرفته است. او دختری شیرین‌، کنجکاو و جسور با ذهنی باز است و روایت داستان او به قلم واندرمرو به خوبی می‌تواند راهنمایی برای شناخت بهتر آفریقای جنوبی باشد.@rozshomar