📢فروشنده فرهادی و ماجرای غیرت

📢فروشنده فرهادی و ماجرای غیرت
@matikandastan

قاسم فتحی: ◀صحنه کُنش زنِ میان‌سال درون تاکسی(زنی که حتی چهره‌اش را نمی‌بینیم ولی از صدایش می‌شود حدس زد که قطعا زن جوانی به نظر نمی‌رسد) را باید به لحاظ کارکرد ساختاری و مفهمومی، مهمترین بخش«فروشنده» دانست. بخشی که شاید ثانیه‌هایِ کوچکی را در فیلم اِشغال کرده ولی نطفه کنش‌ها و واکنش‌های بسیاری در ادامه روند فیلم به حساب می‌آید.

◀فرهادی حالا هرچند به فکر ممیزی اثرش واکران فیلم بوده ولی این بار یکی از بی‌رحمانه‌ترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران را ساخته است.

◀اینکه برخی از رسانه های اصولگرا از غیرت حرف میزنند دقیقا به همین موضوع اشاره دارد. در واقع آنها از بازیگر نقش مرد تلویحا میخواهند که یک عمل محکم و خشن را در مقابل این حتک حرمت و بی‌حیثیتی از خودش نشان دهد. یک غوغای بزرگ به راه بیندازد. این ظاهرا خاصیت یک مرد ایرانی است(یا باید باشد؟!) که حتی اگر زنش در این گناه مقصر نیست باز هم باید زمین و زمان را به هم بدوزد. پرخاش کند و آنقدر دیوانگی راه بیندازد که دست آخر راهی تیمارستان شود.

◀عماد در پاسخ به سوال شاگردش که می‌پرسد: «آقا اجازه! آدمها چطوری گاو میشن» پاسخ درخوری می‌دهد؛ «کم کم». ولی کسی جدی نمی‌گیرد گاو غلامحسین ساعدی را. همه دارند شوخی می‌کنند. همه چیز به خنده برگزار می‌شود. حتی مسخره‌تر از این سوال بود که: «آقا اجازه! چرا ما به بی اِم دبلیو می‌گیم بی ام وِ» نگاه کنید که چطور وسعت این تمسخرها و حرف‌های دوزاری و دم دستی سر از یک کلاس ادبیات درآورده آن هم هنگام خواندن جدی‌ترین اثر ادبیات معاصر ایران از یک نویسنده با اهمیت و پردغدغه همچون ساعدی.

◀نگاه کنید به اتفاقاتی که در بین برخی از مردان متعصب در برخی اقوام می‌افتد. آنها حتی با کوچکترین خبر یا شایعه‌ای که از دَر و همسایه درباره خواهر یا همسرشان می‌شنوند بدون معطلی واکنش وحشتناکی از خود نشان می‌دهند و میخواهند به خاطر فشار بیرونی این لکه ننگ را تا اَبد از بین ببرند. قتل‌های اینچنینی با اینکه اینکه در رسانه‌های رسمی گفته نمی‌شود اما بین مردم به وسعت زیادی زمزمه می‌شود و جالب‌تر اینکه از او به عنوان یک قهرمان یاد می‌کنند. در واقع آنها می‌خواهند او پا بگذارد روی آستانه تحملش و اینقدر در مقابل این فاجعه مبادی آداب رفتار نکند. اما در جامعه‌ای که باید عربده و ناسزا حق و حقوقت را دریافت کنی و صدای پرخاش و درندگی بهتر و گوش‌نوازتر به گوش عده‌ای می‌رسد مبادی آداب بودن چقدر عقلانی و درست به نظر می‌رسد؟
@matikandastan