📢اختصاصی ماتیکان داستان📢. احمد شاکری و صادق کرمیار در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر سیما

📢اختصاصی ماتیکان داستان📢
@matikandastan
📺مناظره احمد شاکری و صادق کرمیار در برنامه "تیتر امشب" شبکه خبر سیما

🔴شاکری: ◀ادبیات متعهد به نیازهای جامعه متعهد است و هنر متعهد باید متوازن با مسائل دیگر مانند اقتصاد رشد پیدا کند.

◀بر خلاف حوزه علم، در ادبیات داستانی سندی وجود ندارد که سال 1404 ما کجای ادبیات هستیم!

◀ترجمه چند کتاب ما نباید امیدوارمان کند که ادبیاتمان جهانی شده!

◀اساسن شکلگیری ادبیات ما پس از انقلاب با داعیه بومی سازی هم همراه بود. مرادمان از بوم، ارزشهای دینی و فرهنگی است که در این مرز و بوم شکل گرفته، یعنی فرهنگ ایرانی.

◀مهمترین چیز در ادبیات بومی تجربه بومی است و تجربه انقلاب و دفاع مقدس به عنوان طولانیترین تجربه ها در کشور ما بومیترین تجربه های ما است.

◀تحول ادبیات پس از انقلاب برآمده از فاکنر و جویس و نظریه های غربی نبود بلکه نسل جدیدی شکل گرفت که خاستگاهش جبهه و جنگ بود.

◀ادبیات زندگی است و اگر در زندگی به غنا برسیم ادبیاتمان غنی می شود و انقلاب موهبتی بود که این غنا را در اختیارمان گذاشت.
@matikandastan
🔵کرمیار: ⏪سازمانهایی چون ارشاد و حوزه هنری و جز اینها هریک سیاستهای خاص خود را دارند که این سیاستها در جهت رشد ادبیات نیست.

⏪ خواهش می کنیم که هیچ سیاستی برای ادبیات طراحی نکنند؛ چون هر سیاست و برنامه ای که طراحی کرده اند چندان به رشد ادبیات نینجامیده و حتا مانع رشد آن شده!

⏪ادبیات تراکتورسازی نیست که برنامه بریزیم برای تولید و خروجی و مشتری آن! بلکه فرایندی است که از پایین به بالا شکل می گیرد؛ از متن جامعه به مخیله نخبگان جامعه می آید و از آنجا به شکل ادبیات و کتاب بروز پیدا می کند.

⏪ادبیات بازتابی است از آنچه در جامعه اتفاق می افتد؛ آنجا که ادبیات قرار بود کمک کند به نگاه حماسی به دفاع مقدس، نویسندگانی وارد عمل شدند، و حتا کسانی که به آنها عنوانهایی چون روشنفکر و دگراندیش می دهیم به ویژه در داستان کوتاه آثاری خلق می کردند.

⏪زمان جنگ من در روزنامه اطلاعات کار می کردم و ویژه نامه اطلاعات جبهه را در می آوردیم که آقای علی اصغر شیرزادی مسئول بخش ادبیات داستانی آن بود. همان افراد [دگراندیش] داستانهایی می نوشتند که شگفتزده می شدید و این آثار چاپ و در جبهه میان رزمنده ها توزیع میشد.

⏪ادبیات بازتاب جامعه و نیازها و ضرورتهای آن است اما ناهنجاریهای جامعه در ادبیات بروز پیدا می کند که ارشاد و ناشر و... سیاستهای خودشان را درباره اش اعمال می کنند ؛ این سیاستها الزامن درست نیست.

⏪ من با اینکه برای نویسنده تعیین تکلیف شود که چه بنویسد و چه ننویسد مخالفم.

⏪ سیاستها باید در حوزه نشر و پخش باشد.

⏪البته مقصودم نویسندگان حرفه ای است. بیشتر به شوخی می ماند که به نویسندگان حرفه ای همچون سیدمهدی شجاعی و علی موذنی بگویید مطابق سیاستهای ما بنویسید!

⏪ دین ما می تواند به الحادی ترین شبهات پاسخ بدهد؛ بگذاریم شبهات مطرح شود.
@matikandastan
🔴شاکری: ◀ادبیات برخلاف سینما هنری فردی است و نویسنده با عمق جان و تجربه های خصوصی خودش به رمان و داستان دست پیدا می کند.

◀از این جهت که رمان و داستان درونیترین هنر است شاید سیاست را برنتابد و نویسنده از کانون و سویدای وجود خود می نویسد ولی اگر حذف سیاست به معنای حذف بایدها و نبایدها و ایدئولوژی و به معنای حذف آنچه باشد که دولت و حکومت اسلامی به دنبالش هست، این غلط است. این نگاه را آن طیف از نویسنده ها می کوشند ترویج بدهند که به دنبال ادبیات آزادند.

◀مرحله بعد این گزاره این است که نویسنده از هر چه نوشت محترم دانسته و منتشر شود و این خلاف عقل عرفی و بیّن قانون و فقه دینی ماست و نتایج خطرناکی به دنبال دارد.

🔵کرمیار: ⏪نتایج دیگری هم دارد! اینکه چندصدایی ایجاد می شود و در برابر نوشتن رمان شما به من هم اجازه داده می شود که رمانی بنویسم و پاسخ مسئله مطرح شده شما را بدهم و شما هم باز می توانید پاسخگوی من باشید. در نهایت مخاطب است که قضاوت و انتخاب می کند.

⏪همه دولتها و سیستمها و کشورها خط قرمزهایی دارند اما این خط قرمزها در کشور ما بنا به سلیقه مدیرانی که تغییر می کنند، یا ضخیم می شود یا باریک! و هیچیک نمی توانند دلیل این ضخامت یا باریکی را تشخیص بدهند و اینگونه میشود که ادبیات تابعی از سیاست زدگی می شود!

🔴شاکری: ◀ هیچ کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران و از جمله ارزشهای دینی ما اجازه نمی دهد همه صداها باشند؛ رمانی می خواهد بی عفتی و رمان دیگری بی دینی را رواج دهد و رمانی داعیه دار تفرقه قومی است؛ این ها هم صدا هستند!

◀اساسن سوال من این است که عرصه رمان عرصه صدا و قضاوت است یا ایجاد؟ رمان ایجاد معنا و القا می کند نه اِخبار!

◀شبهه ای که پاسخ داده نشود نباید مطرح شود.

◀رمان یا داستان بلند مطلوب در جمهوری اسلامی می تواند تک صدایی و جذاب هم باشد اما چندصدایی هم باشد مشکلی