💥کارنامه بهره وری در گمرک از تئوری تا عمل

💥کارنامه بهره وری در گمرک از تئوری تا عمل

◀️یکی از شاخص های اقتصاد کلان که در کشور ما به اعتقاد کارشناسان از آن غفلت شده است موضوع بهره وری است .
چگونگی پیاده سازی و عملیاتی کردن این شاخص در اقتصاد ایران همواره با چالش های جدی همراه بوده است و به ویژه در سازمان‌های دولتی کمتر می توان نمونه موفقی را پیدا کرد و به آن اشاره نمود . فارغ از نتایج مثبتی که اجرای طرح ها و برنامه ها درگمرک برای سرپا کردن تجارت خارجی ایران و ساماندهی امور گمرکی به ارمغان آورد،فرآیندها و ساز و کارهایی در این سازمان متحول شد که شاید در اهداف اولیه و روی کاغذ در این حد و اندازه پیش بینی نشده بود. تسهیل تجارت، مستندسازی الکترونیکی،متحول شدن صادرات و عملیات ترخیص، ایجاد ارتباطات الکترونیکی میان سازمانهای متولی و نظارتی و افزایش شفافیت اگر چه درنگاه اول خود را نشان دادند، اما در مراحل بعدی اثرات مثبت دیگری هم خودنمایی می کنند که می توان آنها را ، مجموعه ای ازعوامل افزایش بهره وری و کمک به صرفه جویی در سازمان بر شمرد که شاید درنوع خودش در دیگر سازمان ها نمونه دیگری نداشته باشد.


🔹*استفاده بهینه از زمان و اثراتش برهزینه ها

آنچه که در میان این اثرات بیشترازهمه خود را نشان می دهد و مهم ترین فاکتور در تجارت به شمار می آید، استفاده از زمان است. بی جهت نیست که در بسیاری مواقع به سرعت و کارآیی به عنوان معیاری برای ارزیابی رویه های تجارت خارجی یک کشورو یا حتی اقتصاد کلان آن کشور نگاه می شود.

براساس تعریف بانک جهانی ، یک روز معطل شدن کالا یک درصد از ارزش کالا را کمتر می کند. و درحالی که ترخیص کالا در کشور از 26 روز به 3 روز کاهش پیدا کرده است، این تغییر تاثیرات قابل توجهی بر هزینه ها گذاشته است. به گفته رئیس کل گمرک کشور اگر آمار واردات کشور 50 میلیارد دلار باشد، از آنجایی که 23 درصد از هزینه های واردکننده کاهش پیدا کرده است، این امر توانسته بیش از 10 میلیارد دلار یعنی در حدود 40 هزار میلیارد تومان کاهش هزینه به دنبال داشته باشد .موضوعی که عامل آن را فقط باید صرفه جویی در زمان دانست. هم چنین با راه اندازی سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی صادرات از 7 روز به 1 روز کاهش پیدا کرد. ارزش این فرآیند پیش رونده برای بازرگانانی قابل درک است که می دانند زمان چقدر برای آنها گران تمام می شود. این تغییرهم چنین سهم قابل توجهی در درآمدهای دولت داشته است. گزارش های گمرک جمهوری اسلامی ایران در جزییات بیشتری نشان می دهد،اجرای سامانه جامع در بخش های مختلف توانسته کاهش هزینه را به دنیال داشته باشد. به طور مثال در سال 95 در بخش های ثبت دفتری ،بررسی احراز هویت و اسناد، جابه جایی اظهارنامه ها و پرونده های گمرکی ، کاغذ و چاپ، بررسی ورود اطلاعات و بدهی و ارزش کالا، 10 552 800 دلار در این فعالیت های گمرکی هزینه ها کاهش پیدا کرده است.

🔹*تجارت بدون کاغذ

تجارت الکترونیک در ساده ترین عبارت، مبادله تجاری بدون استفاده از کاغذ تعریف می شود. موضوعی که امروزنه تنها دغدغه جوامع در حال توسعه که تمامی بشر است. هدفهای حفاظتی از محیط زیست استفاده از کاغذ را محدود کرده و الکترونیکی شدن سازمان ها درهمین جهت می تواند استفاده از این کالا را به صفر برساند. پیش از اجرای سامانه جامع در گمرک، هر بازرگان تقریبا 30 برگه کاغذ را که شامل فرمهای متعددی بود، پر می کرد. هم چنین می بایست چندین کپی از آن آنها تهیه کند. بدین ترتیب واردات و صادرات سالیانه در گرو مصرف انبوهی از کاغذ بود. بر اساس آماری که گمرک جمهوری اسلامی ایران در سال 94 منتشر کرده است، مکاتبات الکترونیک در گمرک باعث صرفه جویی ارزی یک میلیون و 55 هزار و 280 دلار در واردات کاغذ و مصرف آن شده است. در حالی که پیش از این رویه های قدیمی ترخیص کالا، انبوه کاغذ بازی ها ازمهم ترین موانع در تجارت کشور بودند. تجار ناچار بودند، قبل از ترخیص محموله اطلاعات تقریبا مشابهی را در فرم های مستند مختلف برای ادارات متعدد ارسال نمایند.

@modirtamin💯👇👇👇