♦️چرا سال ۹۷ سال سختی برای اقتصاد ایران خواهد بود؟

♦️چرا سال 97 سال سختی برای اقتصاد ایران خواهد بود؟

🖊 میثم مهرپور – کارشناس ارشد اقتصاد: با توجه به شواهد و قرائن در سال آینده شرایط سخت اقتصادی تداوم داشته و سال 97 سالی به مراتب سخت‌تر از 96 برای اقتصاد ایران خواهد بود. در این یادداشت سعی کرده‌ام به اختصار به برخی از این دلایل و راهکارهای مقابله با آن اشاره کنم.

1⃣ افزایش نرخ ارز: وضعیت کالاهای وارداتی در بازار و کالاهای اولیه مورد استفاده تولیدکنندگان داخلی در حال حاضر بر مبنای همان ارز 4200 تومانی بوده و هنوز از بروز و ظهور ارز 4800 تومانی در قیمت تمام شده کالاهای وارداتی و تولید داخل خبری نیست و به قول معروف هنوز این قیمت‌ها به بازار مصرف نرسیده است. موضوعی که به قطع در نخستین ماه‌های سال جدید یک شوک قیمتی 20 تا 30 درصدی را متناسب با افزایش نرخ ارز به قیمت کالاها و خدمات سر بار خواهد کرد.

2⃣ پایان ماه عسل برجام: در سال 97 دیگر نمی‌توان از تاثیر برجام در آینده اقتصاد ایران سخن گفت و مردم را به آینده حواله داد. چنانچه با تغییرات رخ داده در تیم سیاسی ترامپ نه‌تنها خبری از شوک مثبت برجام در اقتصاد ایران نیست که چه بسا سال 97 سال شوک‌های منفی در تغییرات احتمالی برجام از سوی کاخ سفید باشد.

3⃣ حال خراب بانک‌ها خراب‌تر می‌شود: طبق اظهارنظر رئیس کل بانک مرکزی ظرف چند روز، 101 هزار میلیارد تومان اوراق سپرده‌گذاری ریالی فروخته شد و تعهدی جدید بر دوش بانک‌ها برای پرداخت سود بیشتر به سپرده‌گذاران ایجاد کرد. موضوعی که بر اساس آن باید گفت بانک‌ها در سال آینده به واسطه این طرح با افزایش هزینه‌های قطعی خود برای پرداخت مابه‌التفاوت سود 20 درصدی نسبت به سودهای 15 درصدی خود مواجه بوده و حال و روز بدتری خواهند داشت.

4⃣ افزایش قاچاق کالا و ضربه به تولید ملی: شواهد نشان از افزایش میزان قاچاق به کشور به دلیل حاشیه سود بیشتر آن در سال 97 دارد.با این وضعیت چه باید کرد؟!

🔹 اقتصاد مقاومتی: گام اول برای کاهش آسیب‌های اقتصادی سال 97 مبارزه جدی، غیرشعاری و عملیاتی با واردات کالاهای مصرفی و دارای مشابه داخلی به کشور و ارائه گزارش به مردم و سازمان‌های مردم نهاد در این زمینه و فرهنگ‌سازی و تشویق مردم به خرید کالای ملی در درجه بعدی است.

🔸 اصلاح نظام بانکی: تنها راه‌حل حل مشکلات نظام بانکی که تاکنون به واسطه عدم شجاعت و عدم درک صحیح از بانکداری بدون ربا در کشور ساری و جاری بوده، بازگشت به اجرای قانون بانکداری بدون ربا مصوب سال 62 و به روز‌رسانی قانون پولی و بانکی مصوب سال 51 و تشکیل کمیته‌ای با اختیارات بالا در راستای نظارت واقعی بر اجرای این قوانین است. به جرات می‌توان گفت پاشنه آشیل اقتصاد ایران نظام بانکی موجود و افزایش واردات اعم از واردات قانونی یا قاچاق است که اگر در سال 97 تصمیماتی اساسی برای اصلاح این دو مقوله رخ ندهد باید منتظر تبعات زلزله‌وار آن برای اقتصاد ایران بود.

🆔 @modirtamin💯