💢 دستورالعمل کاربردی و عملیاتی واردات کالا: 💢.. 🔗🔗 بخش اول: سیستم خرید و تشریح جزئیات آن:

💢 دستورالعمل کاربردی و عملیاتی واردات کالا : 💢

🔗🔗 بخش اول: سیستم خرید و تشریح جزئیات آن :

👈🏻 در هر واحد تولیدی واحد برنامه‌ریزی و تامین به جهت ادامه و کنترل تولید نقش مهمی بازی می‌کند. یکی از این وظایف راه‌اندازی یک سیستم خرید است لازم است تا یک سیستم خرید نصب و راه‌اندازی شود. که خود موضوع مهمی است که لازم است تا راجع به آن صحبت کنیم.

👈🏻 یک سیستم خرید در واقع تحت یک سیستم موجودی کار می‌کند که بر مبنای مصارف مواد اولیه واحد تولیدی و سطح موجودی انبار کار می‌کند. متولی این سیستم در کارخانه‌ها معمولاً کنترل موجودی و یا واحد برنامه ریزی است که این زیرمجموعه‌ای از زنجیره تامین است

کنترل موجودی بر مبنای مصرف و نیز موجودی انبار درخواست‌ها و سفارشات خود را برنامه ریزی می‌کند. برنامه‌ریزی بر مبنای یک سیستم کنترل موجودی مشخص کننده زمان صدور درخواست خرید است.

👈 سوال مهم این است که زمان صدور درخواست خرید و ارجاع آن به تدارکات چه موقع است؟

👈🏻 زمان صدور درخواست به پیش زمان تهیه کالا –Lead Time – بستگی دارد و این به نوبۀ خود به میزان موجودی و مصرف ما بستگی دارد. در واقع این زمان، فاصلۀ زمانی بین سفارش کالا تا زمان وصول کالا می‌باشد. بنابراین به هنگام سفارش کالا لازم است تا این زمان در نظر گرفته شود. لیدتایم شامل مجموع زمان‌هایی از این قرار می‌باشد: زمان صدور و تائید درخواست، زمان اخذ استعلام از منابع معتبر، زمان برای گشایش اعتبار اسنادی و ابلاغ آن به فروشنده، زمان ساخت کالا، زمان حمل خارجی و بازرسی، زمان تامین وجه و وصول اسناد، مدت زمان لازم برای اخذ استانداردهای لازم و ترخیص کالا از گمرکات کشور و در نهایت زمان حمل داخلی تا رسیدن به مقصد (محل مصرف). بدیهی است برای کاهش لیدتایم لازم است تا حد ممکن عملیات و زمان‌های فوق همزمان انجام پذیرد.

👈🏻 بنابراین برای هر کالا یا ماده اولیه لازم است به طور مجزا پیش زمان تهیه محاسبه و بر اساس این پیش‌زمان نسبت به صدور درخواست و سفارش به موقع هر کالا اقدام نمود. در مواقعی که تعداد کالاها و مواد اولیه ما محدود باشد با اجرای یک سیستم دستی می‌توان برنامه‌ریزی نمود؛ در صورتیکه وجود یک سیستم مکانیزه مدیریتی برای اقلام با تعداد زیاد شبیه به SAP، نماد، همکاران سیستم و یا سیستم‌های دیگر در این زمینه لازم و ضروری می‌باشد.

👈🏻 درضمن باید توجه شود که این محاسبات دارای ریشه در علم آمار می‌باشد و ما در اینجا تنها قصد داریم تا مسائلی را به صورت کلی بیان کنیم و از ذکر جزئیات محاسباتی آن پرهیز نموده‌ایم.

👈 در اینجا با ذکر یک مثال موضوع را واضح‌تر بیان می‌کنیم.

👈🏻 فرض کنید شرکتی برای تولیدات خود نیاز به 10 تن نمک در ماه دارد و لیدتایم – مدت زمان تهیه- در حدود یک ماه می‌باشد و محموله‌های آن با کامیون‌های 15 تنی جابجا می‌شود. موجودی حال حاضر انبار این شرکت 20 تن است، بنابراین این موجودی برای 2 ماه کافی است. حال برای سفارش محموله بعدی تا کی فرصت داریم؟ واضح است پس از یکماه می‌بایستی سفارش داده شود تا به مقدار 15 تن در انتهای ماه دوم دراختیار خریدار قرار گیرد. این یک مثال کلی است و در خصوص خطاها در این خصوص صحبت نکرده‌ایم.

👈 روش محاسبه پیش زمان تهیه Lead Time

👈🏻 همانطور که گفته شد پیش زمان تهیه مجموع عملیات و زمان‌های جزئی‌تری می‌باشد. سوال مهم این است که چگونه زمان هر کدام از این فعالیت‌ها را می‌توان محاسبه نمود؟

برای انجام هر کاری 3 دسته زمان بندی وجود دارد: 1- خوش بینانه 2- بد بینانه 3- احتمالی

🖍 همانطور که از تعاریف و اسامی آن مشخص می‌گردد برای مشخص شدن زمان لیدتایم تمامی زمان‌های زمانِ خوش‌بینانه(a) ، بدبینانه(b) و زمان احتمالی(m) را محاسبه می‌کنیم و به استناد فرمول‌ زیر میانگین زمان احتمالی برای لیدتایم بدست می‌آید.

µ=(a+4m+b)/6 (متوسط زمان)

🖍 درخواست خرید کالا فرمی است شبیه به این فرم لطفا دانلود کنید - میتوانید از وبلاگ دانلود نمایید

http://rozup.ir/view/1615310/Darkhast-Kharid-KalaSmall.jpg

👈🏻 در این فرم مشخصات کالا، کد کالا، میزان درخواست، واحد مصرف کننده، تاریخ درخواست، تاریخ نیاز، ضرورت درخواست(خیلی فوری، فوری و تا مدت زمان مشخص) مشخص است. بعضا می‌توان تا موارد دیگراز قبیل مصرف تاکنون، مصرف سال قبل، موجودی کالا، آخرین قیمت خرید، آخرین منبع خرید و این قبیل موارد را میتوان اضافه نمود.