🚧🚧 معضل نیمه‌تمام‌ها …✳ مرکز تحقیقات و بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی ایران در گزارشی تجربه استرالیا، کره‌جنوبی و هند در تکمیل طر

🚧🚧 معضل نیمه‌تمام‌ها


✳ مرکز تحقیقات و بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی ایران در گزارشی تجربه استرالیا، کره‌جنوبی و هند در تکمیل طرح‌ها را مورد بررسی قرار داده و الگویی را برای استفاده در ایران ارائه کرده است.

💠 این گزارش نشان می‌دهد توان اجرایی دولت در اتمام پروژه‌های زیربنایی در سال ۱۳۹۲ به پایین‌ترین سطح خود طی ۱۴ سال مورد بررسی، رسیده‌ است؛ چراکه در سال ۱۳۹۲ در عمل ۵ درصد از پروژه‌های عمرانی که باید در این سال به اتمام می‌رسید، خاتمه یافته ‌است. همچنین در سال ۱۳۹۳ تنها ۲۹ درصد از پروژه‌های عمرانی خاتمه‌یافتنی، تحقق یافته ‌است که این رقم برای سال ۱۳۹۴، حدود ۱۲ درصد بوده ‌است.

💠 این ارقام به روشنی حکایت از نارسایی اعتبارات عمرانی به‌منظور تکمیل پروژه‌های زیرساختی دارد. از سوی دیگر فشار ناشی از سیکل‌های سیاسی در هر سال موجب تصویب تعدادی پروژه‌های عمرانی جدید شده که این مساله نیز موجب شده اعتبارات تخصیص داده شده به‌صورت ناکافی و به اصطلاح قطره‌چکانی به طرح‌های عمرانی اختصاص یابد که این مساله طرح‌های بیشتری را با مشکل نارسایی در اعتبارات عمرانی مواجه ساخته است.

💠 می‌توان نتیجه گرفت بخش دولتی از توانایی لازم برای به اتمام رساندن طرح‌های عمرانی برخوردار نیست. در این‌خصوص، تجارب جهانی حاکی از آن است که راهکار بهینه، استفاده از مشارکت عمومی- خصوصی در پروژه‌های زیرساختی است. بنابراین این گزینه می‌تواند به‌عنوان یکی از راه حل‌های ممکن برای رفع وضعیت بحرانی طرح‌های عمرانی وپوشش ضعف بخش دولتی در اتمام این طرح‌ها مطرح شود.

✳ استرالیا
استرالیا برای توسعه زیرساخت‌های اقتصادی خود، بسترهای نهادی خاصی همچون نهاد زیرساخت استرالیا را تاسیس کرده است. نهاد زیرساخت استرالیا، مسوول تهیه فهرستی از نیازهای کنونی و آینده زیرساختی در این کشور است. این سازمان وظیفه اولویت‌بندی نیازهای زیرساختی و ارتقای زیرساخت‌های ملی را برعهده دارد و به دولت در سطح ملی و ایالتی، پروژه‌های زیرساختی را پیشنهاد می‌دهد. دولت استرالیا بر اساس لیست پیشنهاد شده از سوی سازمان زیرساخت، پروژه‌های زیربنایی را انتخاب می‌کند، بنابراین این سازمان از فشار نخبگان سیاسی بر تصویب پروژه‌های منطقه‌ای کاسته است.

✳ کره جنوبی
بررسی تجربه کره‌جنوبی نیز نشان می‌دهد که موفقیت این کشور در توسعه بازار پروژه‌های زیرساختی مشارکتی، به‌علت ایجاد چارچوب نهادی و قانونی شفاف و حمایت‌کننده از مشارکت عمومی – خصوصی بوده است. دولت کره، به‌منظور به اشتراک گذاشتن ریسک پروژه با بخش خصوصی، مکانیزم به اشتراک‌گذاری ریسک را از طریق به‌کارگیری روش‌هایی همچون جبران هزینه‌های پایه پروژه‌ها و تضمین اعتبار زیرساخت‌ها از طریق صندوق تضمین اعتبار زیرساخت‌ها توسعه داده است.

✳ هند
دولت هند ابتکارات متنوعی را برای ایجاد چارچوبی قابلیت‌زا به‌منظور مشارکت هر چه بیشتر بخش خصوصی در طرح‌های زیرساختی، به‌کار برده است. به‌عنوان مثال، دولت هند سیستم حمایت مالی پیشرو برای پروژه‌های مشارکت عمومی-خصوصی ایجاد کرده ‌است. همچنین این کشور، به‌منظور تامین نیروی کار کافی و مورد نیاز در بخش‌های مختلف با مجموعه مهارت‌های مناسب، شرکت توسعه مهارت ملی را ایجاد کرده‌ است. شرکت توسعه مهارت ملی در هند به‌طور فعال در ایجاد موسسات آموزش عالی با کیفیت بالا و در تعامل با بخش صنعت نقش‌آفرینی می‌کند.
منبع: دنیای اقتصاد

🆔 @modirtamin💯