📌روایت مدیرعامل هما از آثار تحریم در صنعت هوایی.. فرهاد پرورش، مدیرعامل سابق ایران ایر:

📌روایت مدیرعامل هما از آثار تحریم در صنعت هوایی

فرهاد پرورش، مدیرعامل سابق ایران ایر:
🔹یكي از طولاني ترين و سخت ترين شرايط ما بعد از تحريم هاي سوخت اتفاق افتاد.ايران اير به 13 نقطه اروپايي پرواز دارد و هر روز جلوي يك پرواز ما را مي گرفتند.
🔹در 4 سال و 10 ماه حدود 4 هزار و 500 نشست و برخاست اضافي در نقاط مختلف انجام داديم كه بگوييم اين تحريم سوخت بر ما اثر نكرده است.
🔹اعتقاد ما اين بود كه اجازه ندهيم پروازهايي كه پرچم جمهوري اسلامي را حمل مي كند، به دليل تحريم،سوخت و قطعه پرواز نكند و تحريم شود.
🔹زماني سفير آمريكا به دولت بلگراد نوشته بود كه اگر به ايران اير سوخت بدهید ،جلوي پرواز بلگراد به واشنگتن را مي گيريم ، يا در بانكوك شركت PTT سوخت رسان ما بود. سفير آمريكا گفته بود اگر به ايران اير سوخت بدهيد سهام خود را از اين شركت بيرون مي آوريم.
🔹انتقال پول بسيار سخت بود.بانك مركزي در 4 سال يك دلار هم نتوانست براي ما منتقل كند یعنی شرایط تحریم اجازه نمی داد . بعضي وقتها دلار نداشتند به ما يورو يا ارزهاي ديگر مي دادند و ما مجبور بوديم اين ارز را تبديل كنيم و سوخت بخريم كه اين كار هم هزينه داشت.اين كارها براي شركت هاي هواپيمايي غير متعارف بود.و ما نمیتوانستیم خيلي از مسايل را به بدنه شركت منتقل کنیم.
🔹با ورود هواپيماهاي جديد اعتماد مسافران ایرانی و خارجی به ايران اير بسیار بيشتر شده است. این امر حتی در پرواز های داخلی هما هم بسیار تاثیر داشته است . البته با ورود هواپیماهای بیشتر باید به تعداد پروازهای پر تقاضا افزوده شود كه اين هم در برنامه هما قرار دارد.
🔹 تاخیر ها در ایران عمدتا فني هستند و آن هم به دلیل رعایت مسائل ایمنی است .البته عوامل تاخیر متفاوت هستند ، کمبود قطعه هم یکی از عوامل تاخیر است ، گاهی قطعه ایی مشکل پیدا می کند و به دلیل تحریم و کمبود مجبور هستیم از هواپیمای دیگری این قطعه جایگزین شود و این امر زمان بر است و در دنیا معمول این است که قطعه جایگزین را از انبار قطعات تامین می‌کنند ./خبرآنلاین
@modirtamin💯