📌۱۰ تصمیم وزارت صنعت و خودروسازان برای مدیریت بازار/ مالیات ارزش افزوده عامل هزینه بالای تولید در ایران

📌۱۰ تصمیم وزارت صنعت و خودروسازان برای مدیریت بازار/ مالیات ارزش افزوده عامل هزینه بالای تولید در ایران

محمد شریعتمداری، وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری گفت:
🔹در روزهای آغاز دولت در سال ۹۲ اقتصاد ايران از عاملي با عنوان عدم قطعيت روبه رو بود با روي كار آمدن دولت یازدهم آنچه كه بدون هيچ گونه فعاليتی به وقوع پيوست بازگشت قطعيت و ثبات به اقتصاد و سیاست خارجی بود، نرخ دلار به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
🔹مسیر رو به رشد اقتصادی از آغاز دولت یازدهم تا ایام اخیر ادامه یافت تا با روی کارآمدن قلدری به نام ترامپ، یک نفر به تنهایی همه مذاکرات جهانی را با مشکلات روبه‌رو کرده است، با ایجاد انتظارات تورمی منفی و به هم ریختگی در عرصه سیاست خارجی با تهدید همه شرکای تجاری ایران به صورت گسترده، اکنون اوضاع تغییر کرده است.
🔹واردات کشور در برخی کالاهایی که مورد نیاز نیست، ممنوع اعلام شده است که نمونه آن صرفه جویی ۲.۲ میلیارد دلاری در واردات خودروهای ساخته شده بوده است، ضمن اینکه کلیه ثبت سفارش های تامین مالی نشده در ۱۴۰۰ قلم کالا نیز باطل شده است.
🔹اسامی کسانی که ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند را در اختیار نهادهای نظارتی قرار دادیم.
🔹نباید اجازه دهیم عدم اطمینان در اقتصاد شکل بگیرد.
🔹بانک مرکزی اسامی افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی را به آنها داده شده است در اختیار دارد، ما به عنوان وزارت صنعت نمی توانیم که ثبت سفارش شدگان را افشا کنیم، چراکه اینطور به جنگ بخش خصوصی رفته ایم.
🔹 لیست اعلامی از سوی وزیر ارتباطات، اسامی افرادی بود که تخصیص ارز داشتند و تامین ارز آنها صورت نگرفته بود، ما نمی خواهیم به جنگ اقتصاد کشور برویم و اقتصاد را به هم بریزیم، بنابراین با استفاده از نیروی عقل خدادادی، تصمیماتی خواهیم گرفت که به صلاح اقتصاد باشد.
🔹با اعلام اسامی افرادی که ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته و کالا وارد کرده اند، مخالفت نداریم و اتفاقا موافق با اعلام این اسامی هستیم، اما باید توجه کرد که هر یک از انواع ارز، هزینه مبادله متفاوتی دارد و قیمت تمام شده آن را نیز باید بر این مبنا محاسبه کرد.
🔹در دولت یازدهم واردات ۶۴۸۱ فقره خودرو در مقطعی صورت گرفته که ثبت سفارش آزاد نبود، به گمرک اعلام کردیم و از ترخیص ۴۵۰۰ دستگاه جلوگیری شد، ۱۹۰۰ دستگاه ترخیص شده که در حال پیگیری است تا این ‌پول بیت المال بازگردد.
🔹میزان تولید خودرو در سال جاری ۲۴ درصد رشد داشته است اما با ایجاد انتظارات عقلایی منفی، حرکت به سمت خرید غیرمنطقی خودرو آغاز شد که ممکن است در مورد برخی کالاهای دیگر رخ دهد.
🔹خودرو طلا و ارز نیست و کالای سرمایه ای نیست، باید با آن برخورد منطقی صورت گیرد.
🔹پراید در دوران خود جوان رعنایی بود جای خود را به خودروی جوان و رعنای دیگری خواهد داد، در همین دوران بر این اساس ۲۵۰ میلیارد تومان پول برای پراید در همین چند روز آشفتگی بازار پول از سوی مردم پرداخت شده است که البته خرید کارتکسی هم نبوده است، بلکه خرید قطعی و با کارت شهروندی مردم بوده است.
🔹در این راستا جلساتی با خودروسازان برای مدیریت بازار برگزار شد و ۱۰ تصمیم در دستور کار قرار گرفت که از جمله آن می توان به فروش نقدی و اقساطی خودرو با کارت ملی اشاره کرد.
🔹بخشی از قیمت بالای تولید در ایران، به دلیل مالیات بر ارزش افزوده است، چه کسی خوشش بیاید چه کسی بدش بیاید.
🔹علاوه بر این برخی تولیدکنندگان مشکل تامین سرمایه در گردش را دارند، آنها از بازار غیرمتشکل پولی تامین مالی می‌کنند که هزینه تامین پول بسیار بالا است.
🔹برای طرح های توسعه و سرمایه در گردش، یارانه سود تسهیلات از محل بودجه عمومی خواهیم داد.
🔹احتکار ۹۰ هزار دستگاه خودرو از سوی خودروسازان صحت ندارد.
🔹برای نگهداری تولید یک روز ایران خودرو، ده سوله ۵ هزار متری نیاز است، چطور می توان ۹۰ هزار دستگاه خودرو را که برخی اعلام کرده اند، احتکار کرد.
🔹اگر رئیس سازمان حمایت با تخلفات احتکار برخورد نکند، بنده به عنوان وزیر با وی برخورد خواهم کرد.

🆔 @modirtamin 💯