🔴اسیر مارپیچ تورم.. 🎤 سیدعلی مدنی‌زاده اقتصاددان درباره ظرفیت بحران‌سازی نقدینگی می‌گوید:

🔴اسیر مارپیچ تورم

🎤 سیدعلی مدنی‌زاده اقتصاددان درباره ظرفیت بحران‌سازی نقدینگی می‌گوید:

🔻 وقتی اقتصادی رانتی باشد و حتی بانک‌ها هم تسهیلاتشان را به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به سهامداران خود می‌دهند، انتظار نمی‌رود نقدینگی صرف تولید شود. متاسفانه در اقتصاد ایران، بسیاری از فعالیت‌های غیر‌مولد توجیه‌پذیرتر از تولید هستند. در نتیجه، نقدینگی به آن سمت می‌رود. در این شرایط دولت هر چقدر تلاش کند که نقدینگی را «هدایت کند»، نمی‌شود. نقدینگی هدایت‌شونده نیست، حتی با زور قانون و مصوبه.

🔻 نقدینگی انباشته اگر یکباره تخلیه شود، آثار مخربی دارد. حال می‌خواهد در تولید تخلیه شود یا بازار ارز و سکه. حتی اگر تولید، نقدینگی را جذب خود کند، باز هم خطر تخلیه یکباره آن وجود دارد. چون این نقدینگی دوباره به حقوق کارگر و دستمزد مردم تبدیل می‌شود و به قدرت خریدی تبدیل می‌شود که آن‌وقت هم باز دنبال جایی جذاب برای تخلیه شدن می‌گردد و باز هم ممکن است مشکل ایجاد کند.

🔻 تا قبل از تحولات بازار ارز نرخ سود بالای بانکی مشوقی بود که مردم دارایی خود را در بانک نگه دارند. سرعت گردش پول کاهش یافته بود. علت واگرایی نرخ تورم و نقدینگی، نرخ سود بود که مانع تخلیه نقدینگی بود. حالا بازار ارز جذاب‌تر شده و بخشی از نقدینگی به آن سمت رفته است. حالا اگر بانک مرکزی بتواند کاری کند که جذابیت بازار ارز را کاهش دهد، می‌تواند به کم شدن سرعت تخلیه نقدینگی کمک کند. آمار و ارقام چند ماه اخیر نشان می‌دهد تخلیه نقدینگی آرام‌آرام آغاز شده است.

🔻 این بار تخلیه نقدینگی صد درصد با دوره‌های دیگر متفاوت است. ما الان نگران سپرده‌های بلندمدت موجود در بانک‌ها هستیم که احتمالاً به سپرده‌های جاری تبدیل می‌شود و مردم آن را به هزینه‌های جاری تبدیل می‌کنند. این نقدینگی، نقدینگی جدیدی خلق می‌کند، بانک‌ها را به اضافه‌برداشت از بانک مرکزی مجبور می‌کند و به‌صورت فزاینده‌ای به ایجاد نقدینگی بزرگ‌تر و حرکت سریع آن دامن می‌زند.

🔻 تنها کاری که اکنون سیاستگذار می‌تواند انجام دهد این است که با شیوه‌های مختلفی سرعت سیلاب را کاهش دهد تا تخریب کمتری به دنبال داشته باشد. سیاستگذار از چند سال قبل باید برای کاهش سرعت سیلاب و خروج نقدینگی از پشت سد فکری می‌کرد. الان نه ابتکار عمل چندانی خواهیم داشت و نه قدرت مانور بالایی. تورم انباشته در نهایت تخلیه می‌شود. این نقدینگی مانند سیل است و شما نمی‌توانید سیل را هدایت کنید.

🔻 این نقدینگی حدود 100 درصد تورم نهفته دارد. سیاستگذار الان می‌تواند با مجموعه اقداماتی کاری کند که این تورم یکباره و در عرض یک سال تخلیه شود و 100 درصد تورم ایجاد کند یا می‌تواند کاری کند که اثر تورمی نقدینگی ظرف دو سال بروز پیدا کند و تورم سالانه 50‌درصدی را تجربه کنیم یا ظرف چهار سال اثر تورمی خود را بر اقتصاد بگذارد و تورم سالانه 25‌درصدی را تجربه کنیم. این شاید تنها کاری باشد که در این شرایط بتوان انجام داد. سیاستگذار در چاره‌جویی تعلل کرده و حالا تمام هنرش این است که کاری کند تا تورم نقدینگی آرام‌آرام تخلیه شود.

🔻 به احتمال زیاد این تورم ظرف یک سال تا 18 ماه تخلیه خواهد شد. در این شرایط اقتصاد احتمالاً واگرا خواهد شد و بازار ارز ملتهب‌تر خواهد شد. قیمت‌ها فزاینده می‌شود و به‌تبع آن این نقدینگی جز بازار ارز و سکه و طلا جای دیگری نخواهد رفت. مرتباً نقدینگی وارد بازار ارز و سکه می‌شود. مرتباً قیمت اینها افزایش خواهد یافت و مرتباً تورم افزایش خواهد یافت و افزایش تورم و قیمت ارز و سکه زنجیروار ادامه می‌یابد و ممکن است دولت نتواند این را کنترل کند و ممکن است تجربه ونزوئلا و کشورهای آمریکای لاتین در دهه‌های 70 و 80 تکرار شود.

🆔 @modirtamin 💯