به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، نقش گمرک در واردات و صادرات کالا در کشور جهت جلوگیری از قاچاق ارز و کالا از اهمیت بال

به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری میزان، نقش گمرک در واردات و صادرات کالا در کشور جهت جلوگیری از قاچاق ارز و کالا از اهمیت بالای برخوردار است.

به همین خاطر تصمیم به گفت‌وگویی مفصل با فرود عسگری رئیس کل گمرک ایران گرفتیم تا در خصوص اقدامات گمرک بیشتر مطلع شویم.

در بخش نخستین این مصاحبه به موضوعاتی همچون مزیت‌ حذف پروانه‌های کاغذی، پنجره واحد مرکزی، ساخت ایکس‌ری، مانیتورینگ الکترونیکی کالا و ... پرداختیم.

میزان: حذف پروانه‌های کاغذی در گمرکات کشور چه مزیت‌هایی دارد؟

عسگری: پروانه‌های گمرکی یا در اصطلاح عامیانه برگه سبز گمرکی در گذشته کاغذی صادر می‌شد و این برگه‌های کاغذی به راحتی جعل می‌شد، به طور نمونه دفاتری در بندر عباس تأسیس و پروانه‌های گمرکی را جعل می‌کردند به نحوی که خیلی‌ها اذعان دارند پروانه‌های جعلی این دفاتر خیلی واقعی‌تر از پروانه‌های اصلی به نظر می‌رسید؛ با این حال پس از الکترونیکی شدن گمرک، پروانه‌های کاغذی حذف و جای خود را به پروانه‌های الکترونیکی داده و تا الان هم ندیده و نشنیده‌ایم که کسی بتواند این پروانه‌ها را جعل و برای مقاصد قاچاق استفاده نماید.

میزان: چه تعداد استعلام الکترونیکی محموله‌ انجام می‌شود؟

عسگری: به طور میانگین هم‌اکنون روزانه ۱۰۰۰۰ محموله از طریق نیروی انتظامی و یا دستگاه‌های ذی‌ربط از گمرک به شکل الکترونیکی استعلام می‌شود که آیا کالا قاچاق است یا غیرقاچاق و سامانه گمرک به طور خودکار و بدون دخالت نیروی انسانی پاسخ را در مدت ۲تا ۳ دقیقه برای مأموران نیروی انتظامی ارسال می‌کند. مقایسه کنید نحوه استعلام الکترونیکی را با زمانی که باید با گمرک نامه‌نگاری می‌شد و پروانه را ضمیمه نامه می‌کردند تا به صورت دستی پاسخ استعلام برای گمرک ارسال و پس از حداقل یک ماه جواب نامه ارسال شود که آیا این محموله‌ای که توقیف شده قاچاق هست یا نه؟!

میزان: پنجره واحد مجازی با چند سازمان الکترونیکی شده است؟

عسگری: ارتباط گمرک با ایجاد پنجره واحد مجازی با 277 سازمان الکترونیکی شده و همه این سازمان‌ها در فضای مجازی و بدون دخالت عامل انسانی اطلاعات و مجوزهای ترخیص کالاها را به گمرک ارائه می‌کنند، مقایسه کنید این وضعیت را با زمانی که همه مجوزهای ترخیص به شکل کاغذی تحویل داده می‌شد و روزی نبود که شاهد جعل مجوزهای کاغذی سازمان‌های مجوزدهنده برای قاچاق کالا در گمرک نباشیم.

میزان: آیا تبادل الکترونیکی اطلاعات با بانک مرکزی تأثیری بر روند عملکرد گمرک داشته است؟

عسگری: مدیریت منابع ارزی در شرایط ویژه اقتصادی با وجود تحریم‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و امروز با گمرک الکترونیک شاهد هستیم که اطلاعات کالاهای ترخیص شده که از منابع ارزی شبکه بانکی کشور استفاده کرده‌اند در بانک اطلاعاتی گمرک به‌روز و به لحظه موجود است و به صورت آنلاین در اختیار بانک مرکزی قرار می‌گیرد، حال مقایسه کنید با گذشته که پروانه‌های گمرکی کاغذی بوده و پس از مهر پروانه‌های کاغذی در گمرک به بانک عامل به صورت کاغذی موضوع تسویه ارزی ارسال و تعهدات ارزی تسویه می‌شد و بعدها این اسناد در دسترس نبود و جعل هم می‌شد و در مواقعی شاهد بودیم که اشخاص حقیقی و حقوقی بدون اینکه کالایی وارد کشور کنند از سیستم بانکی ارز دریافت کرده و منابع ارزی کشور را به تاراج می‌بردند.

میزان: آیا تا به امروز بانک اطلاعات تجارت خارجی راه اندازی شده است؟

عسگری: امروز کمتر کسی هست که به قابلیت‌های بزرگ‌ترین بانک اطلاعات تجارت خارجی کشور اذعان نکند و نقش این بانک اطلاعاتی را در پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا نادیده بگیرد؛ در گذشته نحوه کار بدین شکل بود که اطلاعات یک فرد به صورت مکاتبه‌ای از هر گمرکی که لازم بود استعلام می‌شد و گمرک محل اطلاعات ثبت شده را اعلام و پس از تجمیع؛ گزارش‌هایی ارسال می‌شد که فقط شامل وزن، ارزش، نوع کالا و کشور فروشنده بود؛ اکنون این امکان فراهم شده که در لحظه و به صورت آنلاین اطلاعات اشخاص حقیقی و حقوقی به تفکیک وزن، ارزش، نوع ارز، نحوه انجام معامله، ارزش کالا، بانک عامل، نحوه خرید، اظهارکننده و جزییات کامل قابل دسترسی است و این امکان را می‌دهد که بتوان تجارت خارجی کشور را در چارچوب اهداف مبارزه با قاچاق کالا و ارز و مدیریت بهینه منابع ارزی و واردات کالاهای ضروری راحت‌تر رصد کرد. ضمن اینکه تمامی مجوزهای ترخیص کالاها به تفکیک هر کالا در بانک اطلاعاتی گمرک موجود و قابل بهره‌برداری است.

میزان: اتصال الکترونیکی بارنامه‌ها به سامانه جامع گمرکی چه مزیت‌هایی دارد؟

عسگری: در حال حاضر مهمترین سند گمرکی در زمان اظهار بارنامه محسوب می‌شود و با گمرک الکترونیک بارنامه‌ها به صورت الکترونیکی و از طریق شرکت‌های حمل‌ونقل دریافت می‌شود، بنابراین ملاک ارزیابی و کارشناسی دربررسی اسناد گمرکی بارنامه الکترونیکی بوده و با این اقدام شرایطی @modirtamin💯