📌خلاصه‌ای برای آخرین روزهای سال ۹۶.. ✍️ابوذر نجمی

📌خلاصه‌ای برای آخرین روزهای سال ۹۶

✍️ابوذر نجمی

🔹۱- سال ۹۶ در حالی سپری شد که باز هم تصمیمی جدی برای مشکلات ساختاری و در حال حاضر بحرانی کشور گرفته نشد؛ از اصلاح نظام بانکی گرفته تا صندوق‌های بازنشستگی، اصلاح نظام ارزی، بهبود محیط کسب و کار و... که حداقل طرحی برای هر یک از این مشکلات می‌توانست درمانی باشد بر بحران بیکاری به خصوص در سال‌‌های آتی و ظاهرا آنطور که پیداست همه چیز موکول شده به آینده‌ای نامعلوم (وارد چالش‌های اساسی کشور از جمله آب و محیط زیست و مسائل اجتماعی و سیاست خارجی نمی‌شوم). بر خلاف بسیاری اعتقاد دارم که هر کدام از این مشکلات راه حل‌های شناخته شده و قابل اجماع دارد و به اعتقاد من مشکل اصلی، عدم اراده جدی تصمیم‌گیران دولت و ناتوانی و ضعف علمی و مدیریتی بخش مورد نظر است. به بیان ساده‌تر اگر راه‌حل‌ها از طرف یک شخص قابل اعتماد به مرکز تصمیم‌گیری کشور ارائه شود، هزینه‌های اجرا پذیرفته خواهد شد و با وجود یک تغییر مدیریتی کار به سرانجام می‌رسد. (البته این مربوط به مسائل داخلی است و خارج از مباحثی است که از عوامل به خارجی بسیار بر روی آن تاثیرگذار است نظیر مساله ارزی) البته منظورم این نیست که اینکار راحت و ساده و کم هزینه است بلکه منظورم این است که حتی با وجود دعواهای سیاسی قابل انجام است.

🔹۲- دریافت ارز حاصله از فروش نفت، میعانات گازی، محصولات پتروشیمی و... مجددا با مشکل مواجه شده است. مساله هم کاملا موضوعی در قالب سیاست خارجه در وجوه مختلف آن است؛ از اختلاف با کشورهای حاشیه خلیج فارس گرفته تا تضاد منافع با روسیه و تغییر پارادایم چین در سیاست خارجی و جنگ تجاری امریکا با اروپا و چین. سال آینده ایران از بابت تامین منابع ارزی و مدیریت بازار ارز با چالش‌های به مراتب بیشتری مواجه خواهد شد و راهکار آن ابدا ساده نیست. ضمن اینکه پیدا کردن راهکاری برای آن نیازمند همکاری تنگاتنگ و مشترک تیم سیاست خارجه و تیم اقتصادی دولت (به خصوص بانک مرکزی) است که لااقل در ماجرای برجام ثابت کردند توان چنین همکاری‌ای را نداشته و عملکرد قابل قبولی نداشتند. (مثلا در حوزه رفع تنگناهای بانکی). باید دید در سال آینده چه کاری قرار است انجام دهند اما بعید می‌دانم با نگرش مدیران فعلی اتفاق خاصی در این زمینه رخ دهد. ظاهرا کماکان باید منفعلانه نظاره‌گر بازی طرف‌های خارجی‌مان باشیم.

🔹۳- با وجود کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی در سال‌های اخیر که جزو دستاوردهای قابل قبول دولت است، به دلایل مختلف اثرات مثبت آن در سفره مردم ملموس نیست. به بیان دیگر، معیشت مردم به خصوص اقشار کم دآمدتر و حاشیه‌نشین به طور جدی با مشکل مواجه است. دولت باید برای حل این مساله چاره‌ای جدی بیندیشد. توزیع یارانه ۴۵ هزارتومنی نه تنها درمان نیست که اصل درد است. اگر وضع به همین منوال ادامه پیدا کند کنترل اعتراضات در سال آینده یا سال بعد از آن به آرامی اعتراضات اخیر نخواهد بود.

🔹۴- فساد...

✅ و البته آن چه از همه مهمتر است اینست که بیان تعدد و پیچیدگی مشکلات نه به معنای ناامیدی و نبودن راهی است. بلکه به معنای این است که باید از خواب بیدار شد، با نگاهی جدی تر به پدیده‌ها نگاه کرد و با عزمی جزم‌تر به دنبال نقشه راه گشت. این مسیر نیازمند آدمهایی جنگنده است که با انگیزه‌های درونی حرکت می‌کنند. با هیاهو و سرو و صدا ناامید نمی‌شوند و شجاعت دل کندن از رخوت و وضع موجود دارند. البته که این اتفاق با وجود مدیرانی که خود باعث این تخریب‌ها بوده‌اند و قصد دارند ثابت کنند که بیراه نرفته‌اند مقدور نیست. این امر با جوان‌هایی میسر خواهد شد که اینقدر استعداد دارند که سریع بیاموزند که جبران تجربه نداشته‌شان باشد و اینقدر سلامت نفس داشته باشند که مسند سیاستگذاری عمومی را به محل درآمد شرکت خصوصی‌شان وصل نکنند. و به جد اعتقاد دارم که برای حل همه مشکلات این کشور، نیروی آماده و بانشاط به اندازه کافی وجود دارد.

🆔 @modirtamin💯