🌐 درباره بنزین دو نرخی و چند نکته!

🌐 درباره بنزین دو نرخی و چند نکته!

🖊 میثم مهرپور،‌ پژوهشگر اقتصادی در سرمقاله امروز روزنامه قدس در باره دونرخی شدن بنزین نوشت: در سال های گذشته و بعد از اجرای سهمیه بندی بنزین و سپس هدفمندی یارانه ها سامانه هوشمند کارت سوخت با هدف کاهش و مدیریت مصرف بنزین ایجاد شد، با اجرای این طرح مصرف بنزین مدیریت و کاهش یافت و از طرف دیگر جلوی قاچاق سوخت گرفته شد. اتفاقی که در نهایت و بر اساس آمار موجود منجر به کاهش واردات بنزین شد.

🖊 اگر چه به نظر می رسد پدیده قاچاق سوخت در کشور قابل انکار نیست اما میزان بنزین قاچاق شده و مانور روی این موضوع طی ماه های اخیر می تواند نوعی زمینه سازی و توجیه پذیر کردن افزایش قیمت بنزین از سوی دولت به شمار آید.
📌دولت قبل از اصرار و تاکید بر افزایش قیمت بنزین تحت عناوینی چون دو نرخی کردن بنزین، واقعی سازی قیمت بنزین و... به صورت شفاف به این سوال پاسخ دهد که چرا طرح کارت سوخت جمع آوری شد؟ موضوع دو نرخی شدن قیمت بنزین که اخیرا مطرح شده قرار است با چه تفاوت ها یا تغییراتی با طرح آزادسازی قیمت بنزین در سال 89 انجام شود؟

🖊 بر اساس شواهد و شنیده های موجود قرار است قیمت بنزین مجددا دو نرخی شده و یک نرخ آن (قیمت فعلی) و با سهمیه مشخص عرضه و یک نرخ با قیمت آزاد برای کسانی که مصرف بیشتری دارند، عرضه ‌شود. دراین باره ذکر دو نکته ضروری است:

📌1)با افزایش قیمت بنزین طبیعتا عواید حاصل از افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده قیمت های جدید منابع جدیدی را به منابع عمومی وارد خزانه کشور می کند به طوری که اگر مالیات بر ارزش افزوده را 30 درصد در نظر بگیریم. عایدی این مالیات برای بنزین 1000 تومانی 300 تومان و برای بنزین 3000 تومانی 900 تومان خواهد شد که این منابع باید در راستای اهداف مشخصی از جمله افزایش تولید و صادرات بنزین در کشور یا ارتقای کیفیت خودروهای داخلی هزینه و گزارش آن به مجلس اعلام شود.

📌2) بهتر است طرح جدید مبنی بر دونرخی شدن قیمت بنزین، به گونه ای باشد که این بار سهمیه بنزین سهمیه ای (نرخ کمتر) به همه افراد نه همه خودروها تعلق بگیرد تا از این طریق هم حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه صورت گرفته و هم تا حدودی کاهش قدرت خرید این قشر به واسطه افزایش قیمت بنزین (حمل و نقل عمومی و.....) جبران شود.

🆔 @modirtamin 💯