🔵سهل و ممتنع.. نهادها باید از تجارت و کسب‌وکار خارج شوند و نه از اقتصاد

🔵سهل و ممتنع

✍🏻 سعید اسلامی‌بیدگلی، اقتصاددان در یادداشتی برای تجارت فردا به این پرسش پاسخ می دهد: چگونه می‌توان نیروهای مسلح را از بنگاهداری خارج کرد؟
@modirtamin

📌این نهادها باید از تجارت و کسب‌وکار خارج شوند و نه از اقتصاد. چراکه کسب‌وکار جزو وظایف این نهادها نیست و آنها باید به وظایف ذاتی خود برسند. اگر هر کدام از این نهادها -‌چه نظامی و چه غیرنظامی- برای فعالیت‌های خود به منابع مالی نیاز دارند، باید کمک کنند که فضای کسب‌وکار بهبود پیدا کند و دولت از طریق مالیات درآمد بیشتری کسب کند، سپس این درآمد به‌صورت بودجه در اختیار این نهادها قرار داده شود.

📌خروج این نهادها از اقتصاد چه الزامات و پیش‌نیازهایی دارد؟ الزام اول که هنوز من آن را در اقتصاد ایران نمی‌بینم، این است که تعادل‌های سیاسی ایجاب کند نیروهای مسلح از اقتصاد خارج شوند. چراکه آنچه امروز این نهادها را در اقتصاد نگه داشته، اصول اقتصادی نیست.

📌الزام دوم تغییر بخشی از قوانین و مقررات است به این معنا که باید آرام‌آرام فضای کشور به سمتی برود که کلیه قوانین و مقرراتی که به نفع حضور کلیه نهادهای حاکمیتی در اقتصاد وضع شده حذف شود و قوانین و مقرراتی جای آنها را بگیرد که مشوق رقابت‌پذیری و بهبود فضای کشور و تقویت بخش خصوصی واقعی باشد.

📌هر گاه که مساله خروج نیروهای نظامی از اقتصاد مطرح می‌شود، یکی از دلایلی که این شرکت‌ها برای عدم خروج از اقتصاد مطرح می‌کنند ناتوانی بخش خصوصی واقعی برای خرید این شرکت‌هاست. صادقانه باید پذیرفت که بخش خصوصی ما توان اقتصادی خرید این شرکت‌های بزرگ را ندارد اما سوال این است که چرا بعد از چهار دهه از گذشت انقلاب، هنوز بخش خصوصی ما کوچک و ناتوان است؟

📌بخش خصوصی ما ناتوان است. اما این ناتوانی ریشه در وجود نهادهای حاکمیتی و نظامی در اقتصاد دارد. نباید بگوییم چون بخش خصوصی توان ندارد ما شرکت‌ها را واگذار نمی‌کنیم بلکه باید بدانیم چون اینها را واگذار نکرده‌ایم بخش خصوصی توان کار کردن ندارد.

🔵کانال مدیریت و تامین

🆔@khabar06💯