🔷 سه موجی که باعث افزایش قیمت دلار شد. ‏

🔷 سه موجی که باعث افزایش قیمت دلار شد

محمدرضا جهان بیگلری عضو اتاق بازرگانی: دلایل افزایش نرخ ارز را می‌توان به پدیدار شدن سه موج تقسیم‌بندی کرد:

1️⃣ موج اول شامل این است که برای کسب درآمد و تکمیل نقدینگی در جهت تراز مطالبات بیرونی تا پایان سال نسبت به فروش ارز در داخل کشور اقدام شود. با توجه به کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی این تصور مشهود بود که دولت قصد دارد در سال جاری سرمایه‌ها را به سمت بخش‌های سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و بازارهای سفته‌بازی از جمله ارز و سکه و درنهایت مسکن و بورس هدایت و در آخر نیز برای سال‌های آتی از طریق اخذ مالیات از این معاملات کسب درآمد کند.

2️⃣ سرمایه‌گذاران معمولا موج دوم را با توجه به نگرانی‌های پیش رو از تضعیف پول ملی و کاهش ارزش ریال پدید می‌آورند. ابتدای سال جاری قیمت دلار 3650 تومان بود و تاکنون که به بیش از 4850 تومان رسیده نزدیک به 30 درصد از ارزش ریال در مقابل دلار کاسته شده است.

🔸 سرمایه‌گذاران خرد و کلان به فکر نگهداری سرمایه‌هایشان به‌صورت تبدیل به ارزهای قدرتمند در جهت حفظ ارزش سرمایه هستند و دلار هم جزو ارزهای شناخته‌شده رایج و در دسترس در جامعه محسوب می‌شود و این دلیلی است که فشارها برای خرید دلار در بازار ارز نسبت به دیگر ارزها بیشتر باشد. در صورتی که عرضه در بازارها بموقع توسط دولت که انحصار عرضه ارز را بر عهده دارد صورت نپذیرد و تقاضا نسبت افزایشی داشته باشد در نتیجه نرخ‌ها به‌صورت فزاینده‌ای بالا می‌رود.

3️⃣ موج سوم که پس از فروکش کردن موج‌های اول و دوم پدیدار می‌شود و برای اقتصاد کشور مخرب است، افزایش قیمت‌ها بر اساس موج‌های اول و دوم است. در این راستا علاوه بر تورم فزاینده‌ای که ایجاد می‌شود (این تورم از افزایش نرخ کالاهای وارداتی و مواد اولیه کارخانجات تولیدی با ارزهای تهیه شده در بازار با قیمت بالا ایجاد می‌شود) روی نرخ ارز نیز دوباره تأثیر افزایشی ایجاد می‌کند.

🔸 با توجه به شروع موج اول، دولت باید برنامه‌ای برای مهار موج‌های دوم و سوم از قبل تدوین و اجرا کند. در صورتی که دولت نتواند موج‌های دوم و سوم را مهار کند همچنان تضعیف پول ملی را شاهد خواهیم بود.

🔸 در حال حاضر دولت با تزریق شدید ارز در بازار به دنبال کنترل موج‌های دوم و سوم است، ولی تقاضا همچنان از عرضه سبقت دارد.

🆔 @modirtamin💯