🔴 اقتصاد دستور نمی‌پذیرد

🔴 اقتصاد دستور نمی‌پذیرد

🎤 محسن جلال پور، رئیس پیشین اتاق ایران در گفت و گو با تجارت فردا به بررسی موانع رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی پرداخته است:

🔺 متاسفانه در کشور ما عادت بر این شده که مسوولان رده‌بالا هر ایده‌ای را به صورت دستوری و نوعی حکم بالادستی مطرح می‌کنند. این نوع بیان و رفتار شاید در برخی زمینه‌ها جواب بدهد، ولی در زمینه مسائل فرهنگی و اقتصادی این شیوه جایی ندارد و به جایی نمی‌رسد. مسوولان ما در دهه‌های گذشته دائماً درباره هر موضوعی به صورت دستوری صحبت کرده‌اند، درباره اقتصاد هم همین برخورد را دارند و متاسفانه بعد از چندین تجربه ناموفق هنوز این نوع گفتار عوض نشده است.

🔺 عمده‌ترین ضرورت برای کالاهای ایرانی و آنچه از آن با عنوان «تولید ملی» نام برده می‌شود، رقابت‌پذیری در داخل و خارج از کشور است. امروز سیاست‌های تعرفه‌ای، ممنوعیت واردات و سختگیری در واردات صورت می‌گیرد با این تصور که اعمال چنین سیاست‌هایی حمایت از کالاهای داخلی است، درحالی‌که تنها راه حمایت واقعی از تولید داخلی و مطرح کردن کالاهای ایرانی چه در داخل و چه در خارج فراهم کردن شرایط برای رقابت‌پذیر کردن آنهاست.

🔺 متاسفانه ما در طول دهه‌های اخیر به اقتصاد حمایتی عادت کرده‌ایم؛ به این معنا که همیشه دست حمایتی پشت تولید ما باشد، راه را هموار کند و موانع را از سر راه ما بردارد. از همین‌رو نگاه تولیدکننده ما همواره به تعرفه، محدودیت واردات و عدم امکان ورود کالاهای مشابه خارجی است. از تولیدکنندگان اتومبیل که شاید بالاترین تولید صنعتی ماست تا تولیدکنندگان کالاهای خرد و جزئی همگی مدام از این موضوع گلایه دارند که چرا به اندازه لازم حمایت نمی‌شویم. این نوع نگاه و نوع تربیت بنگاه‌ها و فعالان اقتصادی در طول این دهه‌ها باعث شده خلاقیت و ابتکار را فراموش کنند و در مجموع بخشی از نیازهای رقابت‌پذیری را به طور کلی در بنگاه‌ها احساس نکنند.

🔺در مجموع فضای ناسالم و غیرواقعی و غیراقتصادی و در واقع فسادی که در بسیاری زمینه‌ها وجود دارد باعث می‌شود کالاهای تولیدی در بنگاه‌های اقتصادی ما رقابت‌پذیری خوبی نداشته باشند. رانت‌ها و منافذی که به جهت برخی منافع وجود دارد و عملاً بی‌نیازی از تلاش کردن برای بهره‌وری بیشتر یک طرف قضیه است. از سوی دیگر نداشتن دسترسی به تکنولوژی‌های نوین، استفاده نکردن از این تکنولوژی‌ها به دلیل روابط نامساعد و غیرموثر کشور ما با کشورهای دیگر به دلیل تحریم‌ها و همچنین عدم اطلاع فعالان اقتصادی ما از آنچه در عرصه جهانی اتفاق افتاده امکان تولید کالاهای رقابت‌پذیر را از بین می‌برد.

🔺 دلایل متعددی برای برند نشدن کالاهای ایرانی وجود دارد هم از جهت کیفیت، هم از جهت قیمت، هم از جهت سیاستگذاری‌ها و هم به جهت اینکه شرایطی در کشور وجود دارد که باعث شده کارهای دلالی، واسطه‌ای و کارهای بدون هیچ‌گونه زحمت، هزینه و سرباری، درآمدهای کلان ایجاد کند. یکی از دلایل اینکه ما نمی‌توانیم در دنیا حضور مستمر و باثبات داشته باشیم و برندی ایجاد کنیم همین است که سیاست‌های سیاستگذاران کشور ما مقطعی و برحسب شرایط است و همین‌طور سال‌ها را می‌گذرانیم.

✅کانال مدیریت واردات و صادرات
🆔 @modirtamin💯