جریان_شناسی. 👈 القاعده / قسمت چهارم.. 🔺آرا و افکار القاعده

جریان_شناسی
👈 القاعده / قسمت چهارم

🔺آرا و افکار القاعده

🔸از جنبش های سلفی مسلحانه و تروریستی در عصر حاضر، با عناوین مختلفی یاد می شود که حاکی از منشأ فکری این پدیده هاست. برخی این جنبش ها را برآمده از بنیادگرایی اسلامی می دانند، از نگاه عده ای، این جنبش ها نتیجه اسلام سیاسی یا جزئی از پیکره این اندیشه هستند و کارشناسان دیگری نیز منشأ این جنبش ها را در سلفیت و جهاد دانسته، آنها را سلفیان جهادی می نامند.

🔸مهم ترین کتاب هایی که نظریه پردازان سلفی_جهادی نوشته اند و حاوی اصول فکری این جریان است عبارتند از: معالم في الطریق و فی ظلال القرآن، دو اثر مهم سید_قطب ، المصطلحات الاربعه فی القرآن نوشته ابوالاعلی_مودودی ، رساله الایمان اثر صالح سریه، الفریضه الغائبه، کتاب معروف محمد_عبدالسلام_فرج ، الجهاد و الاجتهاد نوشته ابوقتاده_فلسطینی ، مله الابراهیم اثر ابومحمد_مقدسی ، فرسان تحت رایه النبی و حصاد المر دو اثر از ایمن_الظواهری .

🔸به عقیده کریستوفر هانزل، به طور کلی سه دسته از اندیشه ها در به وجود آمدن القاعده دخیل بوده اند؛ دسته اول، شاخه ای از مذهب وهابیت است، که از طریق شخص بن_لادن به سازمان القاعده رسیده است و هانزل آن را سلفی ـ وهابی های انقلابی (نووهابیسم) می نامد؛ دسته دوم، اندیشه های مودودی است که از یک طرف بر روی سید قطب تأثیر گذاشته است و از جانب دیگر به طور مستقیم و از طریق مدارس اسلامی پاکستان بر روی مجاهدان افغانی و برخی اعضای القاعده تأثیر داشت. در واقع تأثیر اندیشه حکومت اسلامی مودودی بر القاعده تأثیری غیرمستقیم بوده که به واسطه سید قطب صورت گرفته است؛ دسته سوم نیز اندیشه های سید قطب است که از طریق ایمن الظواهری به القاعده رسیده است.

🔸اما شخصی که بیش و پیش از سایرین در شکل گیری اندیشه های جنبش های سلفی ـ جهادی تأثیر داشته، تقی الدین احمد ابن_تیمیه ، عالم حنبلی حدیث گرای قرن هفتم و هشتم هـ.ق. است. وی در روزگاری می زیست که مغول ها بخش اعظم کشورهای اسلامی را به تصرف خویش در آورده بودند و برخی از علما به دلیل اسلام آوردن پادشاه مغول، جهاد علیه آنها را جایز نمی دانستند. اما ابن تیمیه برخلاف آنها، مغول ها را کافر می دانست. وی معتقد بود برخی قوانین مغول وارد شریعت اسلام شده است، پس جهاد علیه مغول ها مشروعیت دارد.

🔸پس از ابن تیمیه، بیشترین تأثیر بر سلفیان جهادی از آنِ سید قطب است. گستره تأثیر افکار سید قطب تا حدی است که بن لادن و الظواهری بارها اذعان کرده اند که وارثان تفکر سید قطب بوده اند و در مدرسه جهاد او تعلیم یافته اند. تنها نقطه افتراق میان تفکر سید قطب و اقدامات القاعده در این مطلب خلاصه می شود که بنا به شهادت دوستان و شاگردان نزدیک سید قطب، وی هیچ گاه به جهاد، به معنای قتل و خشونت دعوت نکرد، بلکه تمام حرف او عبور از جاهلیت و رسیدن به حاکمیت بود که در سرنگونی حکام کشورهای اسلامی و جایگزین کردن حکومت قرآنی تبلور می یافت. اما این رهبران القاعده بودند که با اولویت بخشی به دشمن دور، باب جهاد جهانی علیه غرب را گشودند.
👈🏻ادامه دارد...

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper