🌐 کارل مارکس (۱۸۸۳_۱۸۱۸).. 🔸بخش دوم:

🌐 کارل مارکس (۱۸۸۳_۱۸۱۸)

🔸بخش دوم:

🔺مارکس نظریه ای درباره نظام سرمایه داری ارائه کرد که به تصورش از ماهیت بنیادی نوع بشر استوار بود. او براین بود که انسان ها اساسا مولدند، یعنی برای زنده ماندن نیاز به این دارند که در طبیعت و بر روی طبیعت کار کنند.آنها طی یک چنین کاری، پوشاک، خوراک، سرپناه و ضروریات دیگری را که برای زندگی کردن نیاز دارند، تولید می کنند.

🔺تولید گری انسانها به یک شیوه کاملا طبیعی انجام می گیرد و آنها از این طریق کششهای غریزی خلاقانه شان را متجلی می کنند. این کششهای غریزی به صورتی هماهنگ با انسان های دیگر بیان می شود. به عبارتی انسان ها ذاتا اجتماعی اند. آنها برای تولید آنچه که برای زنده ماندن به آن نیاز دارند، ناچارند با یکدیگر کارکنند.

🔺در سراسر تاریخ، از این فراگرد طبیعی جلوگیری می شده است، نخست براثر شرایط نازل جامعه ابتدایی و بعد بوسیله انواع تنظیمهای ساختاری که جوامع گوناگون در طول تاریخ برپا داشته اند. این ساختارها به شیوه های گوناگون مزاحم این فراگرد تولید طبیعی بوده اند اما گسستگی در این فراگرد، در جامعه سرمایه داری شدید تر از هر جامعه دیگری است و اختلال در این فراگرد تولیدی طبیعی در مرحله سرمایه داری به اوج خود می رسد.

🔺سرمایه داری یک رشته ساختاری است که میان فرد و فراگرد تولیدی و بین فراورده های این فراگرد و انسانهای دیگر موانعی را پدید می آورد. در نهایت امر حتی خود فرد را نیز دچار دوگانگی می کند.

🔺معنای بنیادی از خودبیگانگی این است: از هم گسیختگی بستگیهای متقابل طبیعی میان مردم و نیز بین مردم و آنچه که تولید می کنند. از خودبیگانگی برای این رخ می دهد که سرمایه داری نظام طبقاتی دوگانه ای را به ارمغان آورده که در آن شماری از سرمایه داران مالکیت فراگرد تولید، فرآورده های تولیدی و زمان کار کسانی را که برای آنها کار می کنند، به دست دارند.

🔺درجامعه سرمایه داری، انسانها به جای آن که به گونه طبیعی برای خودشان تولید کنند، به صورت غیرطبیعی برای گروه کوچکی از سرمایه داران تولید می کنند. مارکس از نظر فکری بسیار نگران ساختارهای سرمایه داری و تاثیر سرکوبگرانه آن برکنشگران انسانی بود و از جهت سیاسی به آزادسازی مردم از یوغ ساختارهای سرکوبگر سرمایه داری علاقه پیداکرده بود. او وقت چندانی برای رویا پردازی درباره شکل یک دولت تخیلی سوسیالیستی اختصاص نداد و بیشتر در پی آن بود که سقوط سرمایه داری را تسریع کند.

📌منبع این مطلب کتاب نظریه های جامعه شناسی جورج ریتزر، ترجمه محسن ثلاثی، صفحات ۳۰ و ۳۱ است.

🎯کانال دانش سیاست👇👇👇
@policypaper