درسی از شرکت ژاپنی تویوتا - روش مقابله با چالش‌ها

درسی از شرکت ژاپنی تویوتا - روش مقابله با چالش ها

اقتباس از نوشته و تجربیات آقای دکتر قادری در تویوتا

در سال ۲۰۰۸ با ورشکستگی بانکها در آمریکا، زنجیره ای از سقوط موسسات مالی و شرکتها در سرتاسر دنیا آغاز شد. این بحران باعث سقوط شدید درآمد اکثریت مردم دنیا و بالطبع کاهش قدرت خرید بسیاری شد. در این میان درآمد شرکتهای خودرو ساز دنیا نظیر تویوتا نیز بشدت کاهش یافت و همزمان با این کاهش تولید، تویوتا مجبور به فراخوانی حدود ۶ میلیون خودرو معیوب خود شد. هزینه های هنگفت فراخوان و جریمه های سنگین و کاهش فروش، باعث شد که تویوتا در سال ۲۰۰۹ بعد از ۷۰ سال دچار ضرر و زیان شود!!

من ( آقای دکتر قادری) در آن هنگام در آزمایشگاه مرکزی تویوتا بر روی موتورهای هیبریدی مشغول به کار بودم٬ و از نزدیک شاهد کارهایی بودم که برای کاهش هزینه ها در شرکت اتفاق افتاد. خاموش کردن درایرهای دستشویی ، محدودیت استفاده از آسانسور (به منظور کاهش مصرف برق)٬ تعطیل کردن سونا و جکوزی کارکنان و مدیران، کاهش ساعات استفاده از تهویه ها،... بخشی از این برنامه های کاهش هزینه ها در شرکت بود. از اقدامات دیگر، کاهش زیاد سفرهای کاری و جایگزین کردن تله کنفرانس بجای آن بود و در صورت اجبار به مسافرت نیز، کارکنان (منجمله مدیران ارشد) بر خلاف روال گذشته در استفاده از بیزنس کلاس، مجبور به استفاده از پروازهای ارزان اکونومی شدند!!. کسی از شرکت بابت کاهش هزینه ها اخراج نشد ولی حقوق و پاداش مدیران و مدیران ارشد به شدت کاهش یافت !!!(فکر میکنم حدود ۳۰ درصد) اما حقوق کارمندان میانی (شامل بنده) چندان تغییری نکرد و حقوق پرسنل جوان و تازه کار طبق روال مقدار کمی هم افزایش یافت.

نکته مهم پیشگام بودن مدیران ارشد شرکت برای کاهش هزینه ها و درآمدهای خود بود و همه مدیران ( حتی آنها که سن بالایی داشتند ) چندین طبقه را با پله بالا میرفتند تا قوانین وضع شده در مورد آسانسور را رعایت کرده باشند. به عقیده مشاهده کردم یکی از مدیران ارشد شرکت که طراحی سیستمهای کنترلی موتورهای تویوتا پریوس را هدایت میکرد٬ برای کاهش هزینه ها خود شخصا٬ تجهیزات سنگین لازم برای آزمایشگاهش را حمل میکرد!!!

با وجود سختگیری فراوان برای کاهش هزینه ها، بودجه لازم برای خرید تجهیزات مورد نیاز تحقیق و توسعه، بدون هیچ مشکل تامین میشد. بطوریکه شخصا در آن سال بحرانی، حدود ۶۰ هزار دلار تجهیزات خریداری کرده و این بودجه بدون هیچ مخالفتی٬ تایید شد. درحالیکه با یک مسافرت خارجی من (با هزینه ای حدود ۳ تا ۴ هزار دلار) موافقت نشد! ( جنبه مثبت تحریم های ما در این است که حداقل باعث کاهش تعداد مسافرت‌های خارجی مدیران ما و هزینه های سرسام آور بلیط بیزنس کلاس، هتل های لوکس، حق ماموریت دلاری ،... از جیب ملت میشود!!!)

زمانیکه که با یکی از مدیران شرکت در رابطه با شرایط موجود صحبت میکردم اظهار داشت که تنها گزینه تویوتا کاهش هزینه های غیر ضروری است تا قادر باشیم بودجه لازم برای سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه را تامین کرده و با تولید محصولات بهتر، بار دیگر در آینده بازار را در اختیار بگیریم!! پیش بینی که در سالهای بعد با تلاش و از خودگذشتگی و فداکاری مدیران و پرسنل شرکت محقق شد و هم اکنون این شرکت با صدها میلیارد دلار ذخیره ، یکی از پولدارترین شرکتهای ژاپن و دنیا است .

@politicalculture