📍مثلث پژوهش، تدریس و دیپلماسی در روابط بین الملل ایران (۱):.. 📝هادی حق پرست

📍مثلث پژوهش، تدریس و دیپلماسی در روابط بین الملل ایران(۱):

📝هادی حق پرست
کارشناس ارشد روابط بین الملل
علوم سیاسی و یکی از گرایشات مهم آن یعنی روابط بین الملل مدعیان زیادی در ایران دارد. مدعیانی که بخشی از آنها در حوزه اجرایی و دیپلماسی کشور مشغول به کار هستند و البته تحصیل کرده این رشته و عده ای در مراکز تحقیقاتی، پزوهشی و دانشگاهی مشغول به تدریس و پژوهش هستند. عزیزانی که در حوزه اجرایی مشغول به خدمت هستند، روشن که کم یا بیش تاثیرگذاری خود را دارند، حال اینکه تاثیرگذاری مثبت یا منفی و حتی خنثی قابل بحث در مجال دیگری است.

اما آنان که در حوزه پژوهشی و دانشگاه اشتغال دارند چطور؟ که در عین حال هر کدام هم به قول خود مدعی اند که می توانند بحران و چالش های دیپلماسی کشور را نجات دهند و مسائل را به طور حرفه ای حل و فصل کنند. پژوهشگران قرار است که با تحقیق و پژوهش و ترسیم نقشه راه برای دیپلمات ها و فعالان اجرایی روابط بین الملل چشم آنها بوده باشند و اساتید دانشگاه نیز با پرورش فارغ التحصیلان خوب و قوی بر سیاست خارجی کشور تاثیر بگذارند.

اما آیا این مهم نتایج مطلوب داشته و اساسا متحقق شده است؟آیا سه ضلع دانشگاه، پژوهشگاه و وزارت امورخارجه یا دستگاه دیپلماسی توانسته منافع مطلوب را برای کشور در نظام بین الملل تامین کند؟ دانشگاه و پژوهشگاه الهام بخش و تکیه گاه دستگاه دیپلماسی و روابط خارجی بوده است؟ واقعیت این است که نه اساتید محترم در دانشگاه توانسته اند دیپلمات و کارشناس زبده روابط بین الملل پرورش دهند برای دستگاه دیپلماسی یا اجرایی و پژوهشی، نه مراکز تحقیقاتی توانسته اند که الهام بخش دستگاه دیپلماسی باشند و گویی پژوهشگران و محققان ارشد مراکز مطالعاتی خارج از دنیای کنونی به مطالعه و تحقیق و اظهار نظر و پیشنهاد می پردازند.

حقیر با شناختی که از اساتید محترم خود دارم و از ظرفیت نقدپذیری که در آنها سراغ دارم می خواهم چند تن از این بزرگواران را که هم در مراکز تحقیقاتی کلان کشور و هم در حوزه های اجرایی و نیز در دانشگاه ها فعالیت داشته اند را نام و سوالاتی را طرح کنم.

نخستین سوال به این ترتیب است که چطور ممکن است یک انسان هم مجری خوبی باشد، هم مدرس هم محقق خوب در یک حوزه علمی؟ آقایان پروفسور سیدکاظم سجادپور، سیدجلال دهقانی فیروزآبادی و سرکارخانم الهه کولایی چطور ممکن است این سه حوزه تخصصی را باهم در کنار یکدیگر جمع کنند؟ تا نتیجه ای که امروز در سیاست خارجی شاهد هستیم پیش بی آید؟

سیدکاظم سجادرپور هم به عنوان دیپلمات ارشد در وزارت امور خارجه فعال هست، هم در دانشکده روابط بین الملل و دانشگاه تهران و دانشگاه آزاد به عنوان استاد دانشگاه، هم در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام حضور دارد و هم در مرکز آموزش و پژوهش های وزارت امور خارجه!

جناب دهقانی فیروزآبادی هم در دانشگاه علامه طباطبایی به عنوان استاد روابط بین الملل، هم در مزکز تحقیقات استراتژیک و دفترمطالعات سیاسی و بین المللی پژوهش می کنند و هم در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای تحقیقاتی کلان حضور دارند.

🌐 ʝσιɳ🔜 @politickaraj