🔹 ریشه‌های تئوری توطئه 🔹

🔹 ریشه‌های تئوری توطئه 🔹

▪️ اعتقاد به اینکه حادثه یازده سپتامبر توسط خود دولت آمریکا ایجاد شد یا اینکه جهان توسط چند شرکت‌ یا خانواده‌ خاص کنترل می شود یا اینکه یهودیان کنترل بخش عمده‌ی سیاست و اقتصاد دنیا را در دست دارند یا پروژه "هارپ" عامل ایجاد طوفان و زلزله در نقاط مختلف زمین، تئوری‌های آشنایی هستن که همه‌ی ما آنها را شنیده ایم.

👈 در این مقاله، تئوری توطئه، از دیدگاه روانشناسی بررسی می شود.

🔻 تئوری‌های توطئه بر مبنای ادعاهای ناممکنی هستند که تقریبا اثبات یا رد آنها غیرممکن می باشد. ما انسان‌ها مجموعه‌ای از پیش‌داوری‌ها داریم که به کمکشان می توانیم برخلاف انبوهی از دلایل، باوری را حفظ کنیم. بعضی از این #جهت_گیری ‌ها به شکل تمایل به دیدن الگوهایی‌ست که وجود ندارند یا تعبیر داده‌های جدید و به یاد آوردن داده‌های قدیمی به شکلی که #باور ها و انتظاراتمان را تایید کنند. اگر از قبل از آمریکا بدمان می آمد، دوست داریم بپذیریم که پروژه #هارپ عامل ایجاد #زلزله در کشور ما بوده است. به این شکل یک تئوری می تواند همزمان هم نادرست و هم درست باشد، و حداقل برای عالم ذهنی ما درست "احساس" شود.

📕 در کتابی تحت عنوان "امپراطوری توطئه"، نوشته شده توسط Tim Melley، ریشه‌های تفکر توطئه در فرد را دو عامل معرفی می کند:

1⃣ ارزش‌های فردگرایی قوی
2⃣ عدم احساس کنترل

▪️ شخص، به حقوق فردی و در کنترل داشتن کامل زندگی خویش بدون دخالت سیستمی بزرگتر (مثل دولت) اهمیت عمیقی می دهد، اما وقتی با حس ناتوان بودن در زندگی شخصی همراه شود، منجر به #اضطراب شدید از دست دادن استقلال در مقابل عوامل بیرونی یا کنترل‌گر می شود.

▪️ پژوهشی در آمریکا نشان می دهد، از دهه 70 میلادی میزان اضطراب افزایش یافته و احساس کنترل شدن از بیرون هم بیشتر شده که این مسئله، افزایش "ذهنیت قربانی بودن" را به همراه دارد. فردگرایی هم در دهه‌های اخیر افزایش داشته. تمام اینها منجر به افزایش تفکر توطئه‌ای شده؛ در حقیقت، با سرعت فعلی جهانی‌شدن و "آمریکایی‌شدن"، به نظر می آید که این زمینه‌ها رو به افزایش باشد.

🔻 ریشه‌های عمیق‌تر 🔻

🕵 دکتر "کربی فارل" پذیرش تئوری توطئه را نوعی بازی تحت عنوان "انگار که..." می داند. مثل وقتی که به تماشای فیلم می نشینیم و می دانیم که این فقط یک نمایش است ولی در لحظاتی در فیلم غرق می شویم "انگار که" واقعیت دارد. (منظور بازی های روانشناختی می باشد نه سرگرمی)

● از سویی دیگر، در دوران کودکی، ما در مقابل بزرگترها احساس ضعف میکردیم، همینطور که الان در مقابل حکومت احساس ضعف داریم. اطلاعات قدرت است. بعضی کودکان می‌آموزند که اگر اسرار بزرگترها را کشف کنند، صاحب قدرت می شوند و اگر آنها را با یک جمع منتخب از دوستانشان به اشتراک بگذارند، می توانند یک کلاب یا گروه تشکیل بدهند. اما معمولا اطلاعات خاصی در دسترس ندارند، پس به جای آن اطلاعات می سازند! هرچه اطلاعات عجیبتر باشد، حیرت بیشتری در شنوندگان‌شان ایجاد میکند: "اونا میخوان من رو بکشن"

❓ تئوری توطئه چه کمکی به روان فرد میکند؟

✅ تئوری‌های توطئه، به تحمل #استرس ، #افسردگی و معنا دادن به آشفتگی‌ها کمک می کند؛ مجانی و آسان؛ دنیای نامعقول را در حد قابل فهم ساده‌ش می کند. #تئوری_توطئه تضمین می دهد #ترس از #مرگ را کنترل کند و ما قهرمان پرده گشایی از حقایق سرّی می شویم. تئوری توطئه به ما می گوید یک نفر خارج از اینجا "مقصره"، گرچه در خفا؛ پس می شود آنها را متوقف و تنبیهشون کرد و بعد از آن افراد می توانند خودشان کنترل زندگی شان را در دست بگیرند. تئوری توطئه همچنین به ما می گوید نیاز نیست خودمان را به خاطر خرابکاری ها و شرایط بدمان سرزنش کنیم، این تقصیر ما نیست؛ این کار "اونا" بوده! از این راه‌ها، تئوری توطئه نقش "حفاظتی" دارد، اما چون این تئوری‌ها غلط هستند، اضطراب‌ها به شکل وسواس در مورد تئوری و تلاش برای قبول شان به دیگران برمیگردند.

📧 این روزها، رسانه‌ها هم در دامن زدن به تئوری توطئه نقش دارند. انقدر تئوری‌های توطئه در رسانه‌ها ترویج می شوند که شانس اینکه فرد بر اثر تصادف الگوهایی را مشاهده کند که با آنها همراستا باشد و به آن دسته باورها سوخت برساند، بیشتر می شود.
🔷━●○━━━━━━●○━♦
@politickaraj
♦━●○━━━━━━●○━🔷