🌐 آداب و رسوم سخت عملی در روابط دیپلماتیک.. (Vienna Convention on Diplomatic Relations)

🌐 آداب و رسوم سخت عملی در روابط دیپلماتیک

شرح جزئیات آداب و رسوم روابط دیپلماتیک یا آنچه در اصطلاح «پراتیک دیپلماتیک» نامیده می‌شود، عمدتا به «کنوانسیون وین»
(Vienna Convention on Diplomatic Relations)
بازمی‌گردد؛ کنوانسیونی که بیش از نیم قرن قبل برخی مقررات تشریفات و مصونیت‌های دیپلماتیک را مورد اشاره قرار داده، اما رعایت آداب دیپلماتیک در مناسبات میان سیاستمداران و بویژه سفرهای رسمی (State Visit) و سفرهای کاری (Official Visit)، جزئیات دیگری هم دارد که معمولا تحت عنوان عرف تشریفات دیپلماتیک در دوره‌های ویژه به سیاستمداران و دیپلمات‌ها آموزش داده می‌شود.

♦️ ممکن است گاهی سیاستمداران از سر قصور به این آداب دیپلماتیک بی‌توجهی کنند، اما معمولا این بی‌توجهی‌ها در طرف مقابل تعبیر به بی‌احترامی شده و جنجال‌های سیاسی گاه عمیقی راه خواهد انداخت.

🔹 براساس آموزه‌های دیپلماتیک، فرآیند تشریفات پنج مرحله دارد که شامل استقبال، حمل و نقل، اسکان، پذیرایی و بدرقه می‌شود.

▫️در مرحله استقبال، افراد استقبال‌کننده و بویژه استفاده از استقبال‌کننده همپایه و همتراز مهمان و رعایت احترام رسمی توسط مهماندار، حضور بموقع و منظم گروه استقبال‌کننده، داشتن برنامه ویژه استقبال، دست دادن و لباس پوشیدن (پوشیدن کت و شلوار تیره، تمیز و اتوکشیده، پوشیدن پیراهن سفید، جوراب خاکستری یا سرمه‌ای، کفش به رنگ مشکی و از جنس چرم یا جیر برای مردان و برای خانم‌ها معمولا استفاده از چادر مشکی یا مانتو با مقنعه تیره رنگ و استفاده نکردن از کفش پاشنه‌بلند) حائزاهمیت است.

▪️طبیعی است هر کشور در این آداب و رسوم از فرهنگ خود تاثیر می‌پذیرد، اما بخش عمده‌ای از این تشریفات برای همه کشورها کاربرد مشترکی دارد.

👈 مثلا در رابطه با پوشش دیپلماتیک، استفاده نکردن دیپلمات‌های ایرانی از کراوات در مراسم رسمی داستان‌ساز شده بود تا این‌که در دوره وزارت خارجه دکتر علی‌اکبر ولایتی (آذر ۱۳۶۰ – شهریور ۱۳۷۶) او در این رابطه تدبیر کرد و پیراهن‌هایی که امروز به یقه دیپلمات مشهور است، عرف شد.

🔸«یقه دیپلماتیک»

🎙دکتر محمدجواد ظریف در خاطراتی از آن دوره می‌گوید:
من آن موقع ایران نبودم. اولین بار این مدل یقه را تن آقای دکتر ولایتی دیدم. وقتی ما در نیویورک بودیم از این یقه‌ها نبود، اما همسرم با دیدن این مدل یقه، یقه عادی بلوزهایی که آنجا بود را می‌برید و یقه را به شکل «یقه دیپلماتیک» ایران درست می‌کرد. به یاد دارم روز اولی که لباسی با این یقه پوشیدم و رفتم سازمان ملل، خانمی که نماینده هند در سازمان ملل و دختر وزیر خارجه هند بود به من گفت «بالاخره شما از شلختگی درآمدید و یک لباس فرم پوشیدید!»

♦️در مورد حمل و نقل، نوع وسیله نقلیه، سلامت وسیله نقلیه، تناسب وسیله نقلیه با مقام مهمان، امکانات و تجهیزات وسیله نقلیه دارای اهمیت است.

🔸گاهی کشورها با انتخاب نوع وسیله نقلیه به مهمان خود پیام می‌دهند که از رفتار این کشور راضی یا ناراضی هستند.

🔹نوع وسیله نقلیه هرچند براساس مرتبه و مقام مهمان تغییر پیدا کند، اما در عرف دیپلماتیک وسیله نقلیه مناسب تشریفات سیاسی بنز شش در با رنگ سرمه‌ای است.

📌 خلاصه این‌که در طول یک سفر دیپلماتیک حتی شکل میز، رنگ محیط مذاکره، عصرانه و ناهار و شام و جزئی‌ترین مسائل میزبانی درنظر گرفته می‌شود.

#پوشش_دیپلمات


⇜ ڪــانــال‌ علــوم سـیاســـی ❦
─┅─═ঊ🎀🎀ঈ═─┅─ @politickaraj