📚 ده اثری که دانشجویان علم سیاست باید بخوانند

📚 ده اثری که دانشجویان علم سیاست باید بخوانند
📝 زهرا سلیمانی‌اقدم


مجله «فارین پالیسی» (در سال گذشته) به پیشنهاد استفان والت مارتین، استاد آمریکایی در رشته مسائل بین‌المللی در دانشگاه #هاروارد و مدرسه جان اف کندی (مدرسه‌ای مخصوص به سیاستمداران) ده کتابی را که هر دانشجوی روابط بین‌الملل و مسائل #سیاسی باید بخواند، معرفی کرده است؛ یعنی آنهایی که باید از #تاریخ #جنگ ‌ها و #صلح ‌های دنیا، چرایی آنها و #سیاست حاکم بر روابط بین ملت‌ها مطلع باشند. از آنجایی که سیاستمداران آمریکایی از دانشگاه‌ها و مدارس تخصصی آنها بیرون می‌آیند می‌توان این پیشنهاد والت را برای سیاستمداران نیز توصیه کرد. استفان والت خود معتقد است این ده کتاب بیشترین تاثیر را در اندیشه‌های او داشته‌اند و قطعا خواندن این #کتاب ‌ها برای کسانی که به‌منظور درک سیاست جهان معاصر تلاش می‌کنند بسیار لذت‌بخش خواهد بود. در ادامه ده کتاب پیشنهادی، با قلم استفان والت معرفی‌می‌شوند:

1️⃣« انسان، دولت و جنگ» از کنت والتز (‌۱۹۵۹): یک اثر کلاسیک بی‌نظیر، آن را برای اولین بار سال دوم دانشگاه خوانده‌ام. در این اثر نه‌تنها کنت والتر یک سنخ‌شناسی دقیق را از نظریه‌های مختلف درباره جنگ ارائه می‌دهد (به‌عنوان مثال او آنها را در طبیعت انسان، ویژگی دولت‌ها و اوضاع آشفته بین‌المللی قرار می‌دهد) بلکه انتقادات صریح خود را نیز از تصاویر ارائه شده مطرح می‌کند. این کتاب با تز دکتری والتز حیاتش را آغاز و در فارغ‌التحصیلی من نقش مهمی ایفا کرد.

2️⃣«اسلحه، میکروب و فولاد» جارد دایمون (۱۹۹۸): جارد دایمون در این کتاب با ترکیب کردن علم زیست‌شناسی و تاریخ کلان با روشی ساده توضیح می‌دهد که چگونه تغییرات کوچک در آب و هوا، جمعیت، کشاورزی و امثال اینها روی سیر تکامل جوامع انسانی و در درازمدت روی توازن قدرت اثرات گسترده‌ای ایجاد می‌کند. این اثر یک خواندنی هیجان‌انگیز خواهد بود. نسخه ترجمه شده این کتاب نیز توسط نشر بازتاب نگار زمستان گذشته منتشر شده است.

3️⃣«اسلحه و نفوذ» از توماس شلینگ (‌۱۹۶۵): شلینگ برنده جایزه نوبل است. کسی که ایده‌های هوشمندانه زیادی ارائه داده است. به نظر نمی‌رسد بعضی از ایده‌های شلینگ در عمل به خوبی کار کنند، اما او بیش از هر کس دیگری با روشی واقعا استراتژیک در مورد مسائل نظامی و دفاعی به ما چیز می‌آموزد.

4️⃣«نظاره کردن همچون یک دولت: چگونه طرح‌های خاص برای بهبود شرایط بشر شکست خوردند.» از جیمز اسکات: این یک کتاب واقعی درباره روابط بین‌الملل است. این کتاب یک کشف شگفت‌انگیز درباره ریشه حماقت‌های بزرگ بشر است. اسکات فجایع عجیب و غریب انسانی را به قدرت سیاسی متمرکز متصل می‌کند.

5️⃣«بهترین و درخشان‌ترین» از دیوید هالبرستام (۱۹۹۳): تمام شب را بیدار ماندم تا این گزارش تحریک‌کننده از یک تراژدی بزرگ ملی را بخوانم و یاد گرفتم که مردم را نمی‌توان تمام قد مسئول آنچه انجام می‌دهند، دانست.

6️⃣« ادراک و تصور نادرست در سیاست بین‌المللی» از رابرت جرویس (۱۹۷۵): این کتاب را زمانی خوانده‌ام که در سال ۱۹۷۷ به کلوپ استعدادهای دانشگاه استنفورد ملحق شده بودم. مسلما هنوز هم تنها راهنمای موجود که از مسیرهای روانشناسی می‌تواند ما را به درک سیاست‌های جهان راهنمایی کند، همین کتاب است.

7️⃣« تراژدی سیاست قدرت‌های بزرگ» از جان جی مرشایمر: چرا چیزهای بد برای مردم خوب اتفاق می‌افتد؟ چرا «دولت‌های خوب» کارهای بد زیادی انجام می‌دهند؟ مرشایمر در این کتاب به این سوالات پاسخ می‌دهد. این اثری کاملا شفاف، بحث‌برانگیز و متاسفانه کاملا قانع‌کننده است. ترجمه این کتاب از سوی نشر وزارت امور خارجه منتشر و وارد بازار نشر شده است.

8️⃣«سازمان ملل و ناسیونالیسم» از ارنست گلنر (۱۹۸۳): دولت شکل سیاسی غالب در جهان امروز است و ناسیونالیسم همچنان یک نیروی سیاسی قدرتمند باقی مانده است. این کتاب به شما کمک می‌کند تا بفهمید این اندیشه از کجا آمده و چرا برجا مانده است.

9️⃣«سال‌های کاخ سفید و سال‌های تغییر» از هنری کیسینجر : خاطرات باید همیشه با شک و تردید خوانده شوند. اما در مورد کیسینجر می‌توان استثنا قائل شد. اگر شما به دنبال ایده‌هایی در حد سیاست‌های خارجی قدرت‌های بزرگ هستید این کتاب استدلال‌های قدرتمندی در این باره ارائه می‌دهد. تصویر کیسینجر از همکاران و همتایانش اغلب بی‌پرده و پر از آگاهی است.

🔟«دگرگونی بزرگ» از کارل پولانی (۱۹۴۴ ): جهان مدرن از کجا می‌آید؟ سیاست، اقتصاد و تغییرات اجتماعی چیست؟ پولانی به این سوالات پاسخ نمی‌دهد، اما بستر مناسبی را برای شروع فراهم می‌کند. این اثر با ترجمه محمد مالجو در ایران منتشر شده است.

::::::کانال علوم سیاسی::::::

:::: @politickaraj