🌐اجلاس سه جانبه - چند جانبه.. ▪️همکاری‌های سه جانبه یا چند جانبه چیست؟

🌐اجلاس سه جانبه - چند جانبه

▪️همکاری‌های سه جانبه یا چند جانبه چیست؟


🔸 تحولات نوین و سریع جهان و منطقه، باعث شده تا کشورها بدنبال تقویت همکاری های چندجانبه در تعاملات امروز و آینده خود باشند.

📍 چند جانبه گرایی اصطلاحی بسیار رایج در روابط بین الملل است که به ندرت تعریف دقیقی از آن به دست داده می شود.

▪️در ساده ترین مفهوم، این اصطلاح به معنی اقدام گروهی متشکل از سه دولت یا بیش تر یا اقدامی میان آن هاست.

▫️بدین ترتیب چند جانبه گرایی از یک جانبه گرایی-اقدام مستقل یک دولت واحد-و دو جانبه گرایی-اقدام دو دولت یا اقدام میان دو دولت-متمایز می شود. اما برخلاف آن چه اغلب پنداشته می شود چند جانبه گرایی همیشه تنها به سازمان های رسمی اشاره ندارد بلکه ناظر به تمامی ترتیباتی است که در آن ها سه دولت یا بیشتر، هماهنگ با هم دست به اقدام می زنند. اصطلاح چند جانبه گرایی هم مانند دو اصطلاح خویشاوندش یعنی یک جانبه گرایی و دو جانبه گرایی درباره نوع رابطه یا شکل اقدام مورد مشاهده تصوری را به ذهن متبادر می سازد.

🔹رفتار یک جانبه به طور کلی با اقدام مستقلی در پیوند است که در جهت خدمت به خود صورت می گیرد و بالقوه «برخلاف میل» دیگران است؛ ترتیبات دو جانبه عموماً تبعیض آمیز تلقی می شوند زیرا طرف های ثالث را کنار می گذارند و نیز زمینه استفاده از قدرت در این روابط (به ویژه اگر یک طرف بسیار قدرتمندتر از طرف دیگر باشد) وجود دارد.

🔺اما چند جانبه گرایی به طور کلی دارای کیفیتی متفاوت شناخته می شود.

👈 اقدام چند جانبه اقدامی ارزشمند قلمداد می شود. این ارزشمندی از فراگیر، دستجمعی و حتی وفاق آمیز بودن ظاهر رویکرد چند جانبه به اقدام بین المللی مایه می گیرد.


⇜ ڪــانــال‌ علــوم سـیاســـی ❦
─┅─═ঊ🎀🎀ঈ═─┅─ @politickaraj
─┅─═ঊ🎀🎀ঈ═─┅─
‌‎