احزاب سیاسی و ساختار اقتصادی.. فتاح سلمان زاده. دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی

احزاب سیاسی و ساختار اقتصادی

فتاح سلمان زاده
دانشجوی دکترای جامعه شناسی سیاسی

یکی از عواملی که سبب عدم رشد احزاب سیاسی در ایران می شود ساختار اقتصادی جامعه و پایگاه اقتصادی فعالان سیاسی است.
در کشورهای توسعه یافته که دارای اقتصاد رشد یافته خصوصی هستند، فعالان اقتصادی برای کسب قدرت یا اعمال نفوذ در قدرت و تضمین منافع خود وارد عرصه سیاست می شوند و با حمایت های خود در سازماندهی نیروهای اجتماعی به صورت یک شخصیت حقوقی دارای ایدئولوژی و مرام نامه و برنامه های مشخص تحت عنوان حزب نقش دارند.
حزب در سیاست همانند شرکت در اقتصاد است که قائم به فرد نیست و اندوخته هایش با کنار رفتن رهبر حزبی از بین نمی رود و به حیات سیاسی خود ادامه می دهد. مردم برنامه های احزاب را دنبال می کنند و به نمایندگان حزبی خود رای می دهند.
ولی در کشورهایی مثل ایران که بخش خصوصی توان و زمینه پیشرفت را نداشته و اقتصاد بیشتر دولتی است، هدف سیاست مداران بدست آوردن قدرت برای کسب ثروت است. در کشور های توسعه یافته بیشتر ثروت قدرت می آورد و در کشورهای در حال توسعه قدرت ثروت می آورد. یکی از علت های به وجود آمدن رانت ها و اختلاس و فساد هم این مساله است.

➖حال علی رغم این مساله، در جامعه مدرن و رو به توسعه با سیاست قبیله ای و کدخدایی نمی شود جامعه را اداره کرد. و آینده سیاسی ایران به سازمان یابی فعالیت های سیاسی و جامعه مدنی آگاه و مطالبه گر نیازمند است.

➖در انتخابات اخیر شاهد دو تشکل بزرگ تحت عنوان جمنا از جناح اصول گرا و شورای عالی سیاست گذاری از جناح اصلاح طلب بودیم.
این گرد هم آیی ها علی رغم فعالیت گسترده ای که داشتند هیچ کدام حزب نیستند و ضابطه مشخص و نوشته شده و فعالیت های پیوسته و دامنه دار و بالاخص شخصیت حقوقی ندارند.
مردم در دو دور اخیر به شعار های داده شده اعتماد کردند و به لیست رای دادند. حال سیاست مداران به خاطر توسعه کشور و به خاطر خودشان هم که شده وظیفه دارند تا این اعتماد به وجود آمده را با عملکرد نامناسب و استفاده ابزاری خدشه دار نکنند. با ضابطه مند کردن فعالیت های خود به اهداف، ایدئولوژی و گفتمان و مهمتر از همه به عملکرد خود شفافیت دهند و زمینه حرفه ای شدن سیاست را فراهم آورند.
🔷━●○━━━━━━●○━♦
@politickaraj
♦━●○━━━━━━●○━🔷