بازگشت آمریکا به برجام/ روزنامه شرق

بازگشت آمریکا به برجام/ روزنامه شرق

سعید امیر کارشناس ارشد علوم سیاسی وروابط بین الملل / عضو انجمن علوم سیاسی ایران

دونالد ترامپ در موضعی جدید اعلام نمود بدون پیش شرط و در هر مکان و هر زمان آماده مذاکره و گفتگو با ایران است. اینکه ترامپ بدون پیش شرطهای دوازده گانه ( که قبلا وزیر خارجه آمریکا رسما اعلام نموده بود) حاضر به مذاکره شده است محصول دو چیز است نخست ساختار برجام دوم خصوصیات شخصیتی و محیط روانی ادراکی رییس جمهور آمریکا. بعد از خروج آمریکا از برجام ، بسته پیشنهادی اروپا به ایران و اصرار قدرتهای اروپایی بر حفظ برجام ورای تصور ترامپ بود چون فشارهای سیاسی و اقتصادی ایشان بر ایران را بطور چشمگیر کاهش میداد لذا برجام بدون آمریکا و با حضور اروپا محدودیت خاصی که ترامپ دلخوش به آن باشد بر استراتژی ایران وارد نمینمود. این موضوع از مزیتهای برجام است که ترامپ با خروج از آن قادر به رفع تاثیرات سیاسی و حقوقی برجام نبوده و با عقب نشینی از شروط دوازده گانه ، مذاکره بدون پیش شرط را به ایران پیشنهاد داده است. از طرفی خصوصیات شخصیتی ایشان توافقها و موفقیتهای دولت اوباما در حوزه سیاست خارجی را بر نمیتابد توافقهای آمریکا باید بنام ترامپ ثبت شود تا ایشان پرستیژ داخلی خویش را ارتقا داده و توافقهای بین المللی را محصول نقش آفرینی شخصیت خویش قلمداد نماید.

روی کار آمدن ترامپ برای برجام یک بدشانسی محض بود. با گفتگو و مذاکره میتوانیم با وجهی دیگر ایشان و آمریکا را غیرمستقیم متعهد به اصول برجام نماییم و مختصات خروج آمریکا از برجام را بی اثر نمود. همه ملاخظاتی که ایران در مورد آمریکا در برجام تعبیه نموده بود را اکنون میتوان با مذاکره مستقیم در فرآیندی هوشمندانه برگرداند. در صورت مذاکره با آمریکا بخش اعظمی از امتیازاتی که باید بدهیم با نظارتها و شفافیتهای هسته ای که هم اکنون در چارچوب برجام در قبال اروپا ملزم به رعایت آن هستیم همپوشانی خواهد داشت لذا در حوزه هسته ای آمریکا قادر به کسب امتیاز جدیدی نخواهد بود که این امر وزن برد ایران در توافق برد – برد را سنگینتر خواهد نمود. نکته مهم این است که فرصت بوجود آمده در راستای عدم ارایه پیش شرط از سوی ترامپ را نباید با ارایه پیش شرط از سوی ایران با عنوان رعایت برجام از دست بدهیم. دلیل آن هم مشخص است ترامپ روی برجام و هر توافق دولت اوباما آلرژی دارد و پیش کشیدن پیش شرط از سوی ایران با عنوان رعایت برجام به منزله عدم مذاکره و گفتگو خواهد بد چرا که قطعا از سوی آمریکا پذیرفته نخواهد شد.

یقینا مذاکره با آمریکا در حضور پیش شرطهای دوازده گانه ترامپ نه با اصول و مبانی جمهوری اسلامی همخوانی داشت و نه در راستای منافع ملی بود اما اکنون مذاکره و گفتگو با ترامپ بر هیچکدام از اصول سیاست خارجی و هویت ضد استکباری ایران خدشه ای وارد نخواهد شد چرا که بدون پذیرفتن هر گونه پیش شرطی مقتدرانه و عزتمندانه وارد مذاکره خواهیم شد و منزلت و جایگاه بین المللی جمهوری اسلامی بعنوان کشوری که دایما در پی نفی کشورهای سلطه بوده متزلزل نخواهد شد. اتفاقا با گفتگو و مذاکره یکی از اصول مهم جمهوری اسلامی در عرصه سیاست خارجی یعنی اصل صلح طلبی عینیت یافته و بازتاب سازنده ای در خنثی سازی تصویر منفی ایران هراسی در عرصه بین الملل خواهد داشت.
http://sharghdaily.ir/fa/main/detail/192762/