✅ نظم سیاسی و مفهوم آن …تجزیه و تحلیل مفاهیم علوم سیاسی، به منظور آشکار نمودن معانی و کاربرد‌های خاص و متفاوت آنها در هر زمینه و م

✅ نظم سياسی و مفهوم آن


تجزيه و تحليل مفاهيم علوم سياسي، به منظور آشكار نمودن معاني و كاربرد هاي خاص و متفاوت آنها در هر زمينه و متن علمي، همواره از ارزش آموزشي قابل ملاحظه اي برخوردار است. اما مشكل و بلكه معضلي كه در اين ميان وجود دارد اين است كه مفاهيم مندرج در سوال و مفاهيم مشابه اجتماعي و سياسي؛ دچار آشفتگي مفهوم مي باشند. بخشي از اين آشفتگي مفهوم به ذات و كنه مفاهيم اينچنيني باز مي گردد كه به خاطر ماهيت انساني – اجتماعي شان، تعريف و اندراج آنها در ذيل مختصات معين و مشخص بسيار سخت مي نمايد و بخشي ديگر از اين آشفتگي مفاهيم به ويژه مفاهيم سياسي علت بومي داشته و به ويژگي هاي خاص علوم سياسي، فقر منابع اصلي، معضل ترجمه، جعل اصطلاح، كاركرد ناقص مراجع ذيصلاح، معاصر بودن اين مفاهيم و كژتابي آنها بازمي گردد. به جرات مي توان مفاهيم سياسي اي مانند : سياست، علوم سياسي، فلسفه سياسي، كلام سياسي، فلسفه علم سياست، دولت، مشروعيت، نظام سياسي، نظم سياسي، ايدئولوژي، مردم سالاري و ... را جزو مفاهيم سياسي اي برشمرد كه دچار آشفتگي معنايي هستند و تبيين حدود و ثغور آنها به صورت جامع و كامل امري سهل و ممتنع مي باشد. امروزه بسياري از نظريه پردازان استدلال مي كنند مفاهيم اينچنيني ذاتا مناقشه برانگيزند و كاربرد چنين مفاهيمي در هر نوشته علمي به نحو اجتناب ناپذيري ، متضمن مناقشه و مشاجره بي پايان درباره مصاديق آنهاست بدين لحاظ كه حتي معيار ها و ضوابط كاربرد اين مفاهيم نيز ، به طور شگفت آوري مورد مناقشه است. بعد از اين توضيح مختصر و اجمالي پيرامون تعريف مفهوم نظم سياسي گفتني است: نظم سياسي اغلب معادل نظام سياسي و يا ساختار سياسي مي باشد كه منظور از آن، دولت و حكومت است. دولت به معناي عام سازمان قدرت به حساب مي آيد. اين سازمان تشكيل شده است از افراد، كه معمولا با عنوان حاكمان و رهبران از آنها ياد مي كنيم و نهاد ها كه هر كدام كارويژه هاي تعريف شده مربوط به خودشان را انجام مي دهند.

( كتاب درآمدي بر مستندات قرآني فلسفه سياسي امام خميني، دكتر نجف لك زايي، ص 130 – 131 ، انشارات بوستان كتاب، قم، 1387) در توضيح ديگر منظور از آن مجموعه اي از افراد و نهاد ها كه قوانين فائقه در يك جامعه را وضع و با پشتوانه قدرت برتري كه در اختيار دارند، اجرا مي كنند. نظام هاي سياسي علي رغم تفاوت هايشان ، ويژگي هاي مشتركي نيز دارند. ويژگي هاي مهم نظام سياسي يا همان دولت به معناي عام از اين قرار است:

1 : داراي اقتدار عام و فراگير هستند

2 : قوانين آنها آمرانه و حاكم بر ديگر وقررات و قوانين در هر جامعه است

3 : كاربرد مشروع قدرت منحصرا در اختيار آنهاست

4 : استمرار نظام سياسي و دولت عضويت غير ارادي افراد در آن

( كتاب نظام سياسي و دولت در اسلام، دكتر داوود فيرحي، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386)
البته در مواردي نيز نظم سياسي جدا از نظام سياسي ملاحظه مي شود كه در اين موارد نظم سياسي محصول نظان سياسي و يا حتي جدا از نظام سياسي منظور مي گردد.


✳️ براي مطالعه بيشتر مي توانيد به منابع ذيل مراجعه نماييد:

1. نظام سياسي و دولت در اسلام، دكتر داوود فيرحي، ص 7 – 12 ، انتشارات سمت، 1386)
2. درآمدي بر جامعه شناسي سياسي ،دكتر احمد نقيب زاده، ص 165 - 169 انتشارات سمت، تهران، 1387)
3. روش شناسي علوم سياسي، دكتر سيد صادق حقيقت، انتشارات دانشگاه مفيد، 1387

🌐 ʝσιɳ🔜 @politickaraj