اعتدال؛ اصلاح بود یا اصول؟ نه تندروی و نه کندروی نبود

اعتدال؛ اصلاح بود یا اصول؟


در طول یکی دو ماه اخیر با توجه به تغییر لحنی که در دولت به خصوص در سیاست خارجی و عناصر و بازیگران آن به ویژه رییس جمهور و وزیر امورخارجه پدید آمد، می توان نتیجه گرفت که اعتدال، راه میانه نبود. نه تندروی و نه کندروی نبود. نه اصولگرایی و اصلاح طلبی یا نه وادادگی، نه سخت گیری نبود.

هم اصلاح طلبی بود و هم اصولگرایی. به تعبیری دیگر و شاید هم تند، نوعی هرج و مرج در سیاست خارجی دولت یازده و دوازدهم بود. دولت یازدهم به طور کامل و دولت دوازدهم در یک سال اول کار خو، حداقل در حوزه سیاست خارجی کاملا رویکردی بر اساس گفتمان اصلاحات و حتی تندتر از آن داشته است. وزیرامورخارجه ایران در مقابل پرچم ایالات متحده آمریکا و وزیرامورخارجه آمریکا در مقابل پرچم ایران ایستاده و تصویر آن نیز منتشر شد و اقداماتی از این دست بسیار اتفاق افتاد که در نهایت منجر به برجام و سرانجام برجام شد و این شد روزگار سیاست خارجی و تحریم ها علیه ما!

شکست دولت روحانی تنها شکست اعتدال نیست، بلکه شکست اصلاحات نیز هست و اساسا انتخاب و رای مردم در هر دو انتخابات ریاست جمهوری با حمایت گسترده رهبران اصلاحات و آقای محمدخاتمی اتفاق افتاد و همچنین انتخابات مجلس شورای اسلامی اخیر و مجلس خبرگان و لیست امید که مورد حمایت اصلاح طلبان بود. و امروز جریان اصلاحات نمی تواند خود را جدای از دولت روحانی و شکست سنگینی که در حوزه سیاست خارجی و سیاست داخلی و اقتصاد خورده است، ببیند و ارزیابی کند. و حالا روشن است برای همه که آقای روحانی و محمدجوادظریف چطور به گفتان انقلاب پناه آورده و مواضع اتخاذ می کنند.

لذا آقای خاتمی و جریان اصلاحات نمی توانند از زیر بار سنگین این شکست شانه خالی کرده و با فرمان های چند ماده ای اذهان عمومی را منحرف و هزینه های این شکست را به کل نظام تعمیم و تحمیل کنند. این شکست حاصل نگاه کورکورانه ای است که سال ها حضور و وجود دشمن را انکار می کرد و آن را توهمی بیش نمی دانست.

اصلاحات و اعتدال در عمل تنها کاری که کرده اند، به این ترتیب بود که افتخارات و سرمایه های داخلی و مذهبی و انقلابی کشور را انکار کرده اند. انکاری که هیچ دستاوردی برای ما نداشته است. آنها به آنچه که در دهه اول انقلاب اتفاق افتاد توجه نکرده و پشیمانی را چاشنی این بی اعتنایی کردند، تا نانی به دست آوردند و رفاه اقتصادی ایجاد کنند؛ اما غافل بودند که آمریکا و متحدانش هیچ سودی در توافق و دوستی با ایران در شرایط فعلی نخواهند برد، جز اینکه ما را از شبکه ها و هسته هایی که در سراسر دنیا تشکیل داده ایم، جدا کنند.

اعتدال سعی کردند که از همه چیز دفاع کنند، با همه دوست باشند، عمل غیرمتعارف انجام ندهند، مواضع انقلابی نگیرند، اما در واقع از هیچ چیز دفاع نکردند، با کسی دوست نبودند و اساسا کاری انجام ندادند. آنها همه چیز را در سیاست خارجی و معطوف به آن می دانستند، اما متوجه نبودند که بدون اقتصاد قوی نمی توان سیاست خارجی قدرتمند داشت و دستاوردشان جز وابستگی فرهنگی و اقتصادی نبود.

هادی حق پرست
کارشناس ارشد روابط بین الملل


➖➿➖➿➖➿➖
✔کـانـال عـلـوم سـیـاسـی
JOin @politickaraj