📃 ایران، آیا فرو می‌پاشد؟.. ✏️ هادی حق پرست. کارشناس ارشد روابط بین الملل

📃 ایران، آیا فرو می پاشد؟

✏️ هادی حق پرست
کارشناس ارشد روابط بین الملل

📍طی خروج آمریکا از برجام-که البته برخلاف نظر کارشناسان و مدیران وزارت امورخارجه قابل پیش بینی بود- و به دنبال آن فشارهای اقتصادی مجدد به ایران گمانه زنی ها آغاز شد که این تلاش و تحریم ها چه نتیجه ای خواهد داشت؟ آیا ایران باز هم در اثر تحریم پای میزمذاکره خواهد نشت و هدف آمریکایی ها که دائمی کردن تعهدات برجام است را می پذیرد؟ یا به مقاومت خود ادامه داده و پس از مدتی تحریم مقاومت را شکسته و حکومت دچار چالش یا فروپاشی خواهد شد؟

📍غیرقابل انکار است که اولین اثر خروج آمریکا و در پی آن ناکارآمدی برجام، تحریم سیاسی و روانی بر ایران است که با خیالی آسوده روابط خارجی خود را تقویت نکند و رابطه عادی با جهان نداشته باشد. ایران در نظر آمریکایی ها همچنان باید یک استثنا در جهان باقی بماند.

هدف و تلاش دوم، ناکارآمد نشان دادن نظام جمهوری اسلامی نزد مردم ایران و جهان است و فاصله انداختن هرچه بیشتر مردم و کارگزاران نظام، که البته این بیش از تحریم ها به عوامل و کوتاهی های داخلی بر می گردد. سوم، تحریم ها ایران را هرچه بیشتر به هدف خود، یعنی قدرت اول منطقه دور می کند و از طرفی هم به علت نارضایتی عمومی، مردم از سیاست های نظام در منطقه حمایت نمی کنند.

📍اما در واقع و در نهایت چه روی خواهد داد و اساسا علت این اختلاف و فشارها بین ایران و آمریکا کجاست؟ آیا مشکل قوانین اسلامی و اسلام است؟ مشکل مقاومت در برابر پیاده سازی دموکراسی آمریکایی در ایران است؟ یا تهدید بودن ایران برای اسرائیل؟ یا احیانا برنامه هسته ای ایران؟

قطعا ریشه اختلاف قوانین اسلامی نیست، چون این قوانین برخلاف منافع آمریکا نیست و تنها در ایران هم جاری نیست. عدم پیاده سازی دموکراسی امریکایی در ایران هم مسئله نیست، چرا که در بسیاری از کشورهای هم پیمان آمریکا نظام های پادشاهی برقرار است و دموکراسی به قول چرچیل وسیله ای برای فریب عوام است و بس. ایران برای اسرائیل نیز تهدید جدی محسوب نمی گردد، چراکه انها دارای قدرت بازدارندگی هسته ای هستند و همه ابراز نگرانی ها در اسرائیل تنها یک نمایش تبلیغاتی علیه ایران و مظلوم نمایی و مشروعیت بخشی به اسرائیل است و یادمان نرود که این رژیم منفور ترین کشور در میان ملت های جهان است. برنامه هسته ای ایران هم بهانه ای بیش نیست. چراکه قوی ترین و بهترین دموکراسی های جهان از جمله امریکا و فرانسه و انگلستان دارای سلاح اتمی هستند و ایران متعهد شده که به سمت ساخت کلاهک هسته ای نخواهد رفت.

📍اما به سادگی روشن است که ریشه اختلافات به قول محمود سریع القلم فلسفی و به نظر حقیر گرایشات و تلاش ایران برای برهم زدن نظم کنونی در جهان و منطقه است. همان چیزی که آمریکا با شوروی، کوبا و ... اختلاف و مقابله داشت.

📍تحریم ها اما چه خواهند کرد؟ هیچ! جز وحدت کارگزاران نظام در قرار گرفتن پشت سر رهبری و هرچه بیشتر جهت گرفتن ایران برای مقابله و افزایش فشار از طریق سیاست های منطقه ای خود، در نهایت امتیاز بیشتر گرفتن پای میز مذاکرات آینده. آمریکا نیز نمی تواند چندان به ایران فشار وارد کند. چراکه این فشار هرچه بیشتر اتحاد ایران و روسیه را محکم تر خواهد کرد و روسیه و چین به منافع خود دست پیدا خواهند کرد.

تحریم های آمریکا نیز پس از 50 سال نتوانست کوبا را از پا در بیاورد و همچنین کره شمالی را نتوانست دچار فروپاشی کند یا حتی مانعی برای عدم دسترسی او به سلاح هسته ای شود. آمریکا در لیبی، عراق و سوریه نیز نتوانست با حمله نظامی اهداف خود را متحقق کند و تا حدودی نتیجه عکس گرفت. پس قطعا حمله نظامی به ایران به مراتب نتایج سخت تر به دنبال خواهد داشت و مردم و حکومت را بیشتر متحد و نزدیک خواهد کرد و جبران بسیاری از شکاف ها خواهد شد و امروز بیش از 40 سال است که قرار است بنا به ادعای روسای جمهور آمریکا جمهوری اسلامی ایران یک سال دیگر سرنگون شود. به تعبیر استفان والت ریشه ریشه احساسات ضدآمریکایی در ایران، مداخله آمریکا در ماجرای 1953 و سرنگونی مصدق بود که آمریکا خیال می کرد آن بازی را برده است، اما در 1979 روشن شد که با پیروزی انقلاب اسلامی سخت شکست خورده.

📍اما آنچه که می تواند موجب نگرانی باشد، عدم توانایی ایجاد توازن میان حفظ نظام از یک سو و دیگر سو پاسخگویی مدنی می باشد. البته این مهم در ایران و با توجه به روحیه و استعداد مردم در دنبال کردن اخبار و تحولات بین المللی چندان دشوار نیست. اما جدی نگرفتن پاسخگویی و اهمیت به افکار عمومی جای تردید و ببینی نسبت به بعضی از کارگزاران نظام را دارد.


•●[I➣ڪانال علوم سیاسے
•●[I➣ @politickaraj