✅ یادداشت تحلیلی.. دکتر مهدی مطهرنیا.. اوباما یک نودموکرات است

✅ یادداشت تحلیلی

دکتر مهدی مطهرنیا

اوباما يك نودموكرات است. او نه يك رييس جمهور كه يك رهبر فرهيخته است. وي بر اساس آنچه درست مي يابد عمل مي كند، نه آنچه به نفع خود مي بيند. او را بايد جزء روساي جمهور برجسته امريكا به ويژه پس از كندي خواند. وي به دموكراسي نرم به جاي دموكراسي اقتدارگرا معتقد است. از همين رو در پي قدرت هوشمند و تجلي آن در كنش سياسي در دو عرصه داخلي و خارجي بوده است.
رفتار سياسي او در برابر روس ها به مثابه رفتار رهبر ملي ايران مرحوم مصدق در برابر انگليس ها بود. وي بر اساس دموكراسي گستري نرم محورانه خود در برابر تحركات اقتدارگرايانه پوتين، حركت فعال نشان نداد.
براي وي هدف جداسازي روس ها از اروپايي ها و چيني ها بود، اوكراين و كريمه بهايي بود كه بايد براي نهادينه كردن ژئوپلتيك اين معنا پرداخت مي شد، و نفرت افكني در جهان عرب برعليه حضور روسيه در خاورميانه بايد در سوريه كاشته مي شد.
نصرالله، احمدي نژاد و پوتين براي اعراب همين چند سال پيش در صدر محبوبيت ها قرار داشتند، اين محبوبيت بايد به نفرت كشيده مي شد.
از همين رو امريكايي ها از حضور روسيه در سوريه ناراضي نبودند، بمب افكن هاي روسيه، سرزمين سوخته ايجاد و دلارهاي باد اورده نفتي دولت هاي تحصيلدار تهران و رياض نيز در سوريه هزينه مي شد.
اكنون اوباما؛ نگران از دموكراسي اشراف گراي پوپوليستي ترامپ در بستر لغزان حركت آينده ترامپ در صحنه سياسي با برخورد صريح با پوتين در ماجراي دستكاري در انتخابات نوامبر سال ٢٠١٦ بر آن است تا لبه هاي تيز نگاه افكار عمومي را متوجه ترامپ و هل دادن او به سمت سياست خارجي و اولويت آن نمايد. اخراج ديپلمات هاي روس و .. نشان از تلاش دموكرات ها براي حفظ همگرايي دروني طرفداران خود و قدرتمند نگاه داشتن حزب دموكرات بر محوريت اكثريت آراء به جاي اكثريت كارت هاي الكترال دارد.
ترامپ را در آغاز روزهاي نخست رياست جمهوري با بحران روبرو و در همين حال لغزندگي بيشتري براي وي در جهت مديريت اوضاع در آينده به وجود مي اورد.
ترامپ وعده هاي بلندي به ويژه در ارتباط با عظمت امريكا و ثروت امريكايي ها داده است.
او اگر نتواند به اين وعده ها عمل كند بايد به فرافكني بپردازد و سمت گيري به سياست خارجي و حتا حمله نظامي مجددي مي تواند راهگشا باشد.
از اين رو ،اخبار مبني بر اخراج ديپلمات هاي روس و طرح دستكاري هكرهاي روسي مي تواند ايعاد وسيعي از پيامدها را نمایان کند.

١- افكار عمومي را تحريك و حركت ضدترامپي را استمرار خواهد بخشيد.
٢- مراسم تحليف ترامپ را با بحران هم آغوش و كاخ رهبري وي را بر شن روان خواهد نهاد.
٣- امكان ورود به بررسي هاي دقيق تر در باب انتخابات را باز خواهد نمود.
٤- حهت گيري روس گرايانه ترامپ را با چالش روبرو خواهد ساخت.
٥- اگرچه بسيار محدود؛ ولي موثر زمينه زير ذره بين قرار دادن دولت همگرا با روسيه و ضد تهران ترامپ را در افكار عمومي رهبري خواهد كرد.
٦ - اوباما زمينه مناسبي براي ترامپ جهت تقديم يك هديه سوخته به مسكو را فراهم خواهد ساخت، اين به نفع امريكاي آينده خواهد بود.

هدايت افكار عمومي در دو سطح نخبگان و توده ها در امريكا بس مهم اند، دموكرات ها مي توانند با اين تلاش بار ديگر به اتاق رهبري افكار عمومي امريكا بعد از شوك انتخاباتي اخير بر حزب خود وارد شوند.

عضو هیأت تحریریه مجله پژوهش ملل، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد قم و رئیس پژوهشکده علوم اجتماعی و انقلاب
https://telegram.me/politickaraj