‌_فرانکفورت …میراث فکری و نظری گروهی از روشنفکران برجسته آلمانی که می‌کوشیدند، یک گونه فلسفی انقلابی از مارکسیسم غربی را که با عنو

#مکتب‌_فرانکفورت


میراث فکری و نظری گروهی از روشنفکران برجسته آلمانی که می کوشیدند، یک گونه فلسفی انقلابی از مارکسیسم غربی را که با عنوان #نظریه_انتقادی (Critical Theory) شناخته می شد، پدید آورده و بسط دهند، را مکتب فرانکفورت (Frankfurt School) می گویند.
به دنبال عدم تحقق پیشگویی های «مارکس»، مبنی بر وقوع انقلاب کارگری علیه نظام تولید سرمایه داری و شکل گیری سوسیالیسم و در پی ناکامی جنبش های مارکسیستی در اروپا و عدم تمایل کارگران به انقلاب و پیروزی انقلاب بلشویکی (7191) در روسیه، بسیاری از نئو مارکسیست های آلمانی برآن شدند، تا به بازخوانی اندیشه های مارکسیستی بپردازند. این روشنفکران آلمانی، در ارتباط با یک موسسه تحقیقات اجتماعی بودند، که در سال 1923 با همت و سرمایه «فیلکس وایل»، که یک کارخانه دار بود، تاسیس شد و به عنوان اولین موسسه مطالعات مارکسیستی در جهان سرمایه داری غرب، وابسته به دانشگاه فرانکفورت فعال بود. آنها در این موسسه، مهم ترین جریان فکری دنیای سرمایه داری از زمان ظهور مارکسیسم به بعد را پی ریزی کردند، که بعدها به مکتب فرانکفورت یا نظریه انتقادی، موسوم شد.
اعضای این مکتب که از جمله اولین قربانیان سیاست های نژادپرستانه آلمان نازی بودند، در اواخر دهه 1930، بعد از اوج گیری قدرت رژیم سوسیالیسم آلمان، به خاطر دیدگاه های سیاسی خود، مجبور به ترک آلمان و عزیمت به ایالات متحده آمریکا شدند. در اوایل دهه 1950 اعضای مکتب، دوباره به آلمان بازگشتند و موسسه تحقیقات اجتماعی را در فرانکفورت فعال کردند.
در سال 1969 در پی مرگ #تئودور_آدورنو موسسه منحل شد و با مرگ #ماکس_هورکهایمر دوران فعالیت مکتب فرانکفورت خاتمه یافت، لکن نظریه انتقادی در شکل جدید و در عین حال بسط یافت و در قالب دیدگاه های #آلفرد_اشمیت، #یورگن_هابرماس، #کارل_اتواپل، #کلاوس_اوفه و... تداوم پیدا کرد.
تازه ترین تلاشی که برای دنبال کردن و توسعه سنت های این مکتب انجام شده، توسط #یورگن_هابرماس فیلسوف و جامعه شناس بوده که مهم ترین و مشهورترین سخنگوی مکتب فرانکفورت است.

✔️اعضای مکتب

از شخصیت ها و اعضای مکتب فرانکفورت، که اکثرا یهودی بودند، می توان به این افراد اشاره کرد:
- ماکس هورکهایمر که از 1931 تا 1958 مدیریت موسسه را بر عهده داشت،
- تئودور آدورنو جامعه شناس و فیلسوف و موسیقی شناس،
- هربرت مارکوزه فیلسوف،
- اریک فروم فیلسوف و روانکاو،
- والتر بنیامین نقاد ادبی،
- فریدریش پولوک اقتصاددان،
- فرانتس نویمان،
- هنریک گروسمن
- ماری یهودا.
در این میان آثار چهار شخصیت عمده یعنی: هورکهایمر، مارکوزه، آدورنو و فروم بود که هسته اصلی نظریه انتقادی را شکل داد.
==================
💡 @politickaraj 💡
==================