سکولاریسم (Secularjsm) /مرتضی شیرودی/ ۲۶ اسفند ۱۳۹۵

سکولاریسم (Secularjsm)/مرتضي شيرودي/ 26 اسفند 1395
واژه سکولاریسم که از کلمه لاتین secularis و seculu مشتق شده است، امروزه به معناى نیا، گیتى و اصطلاحأ به مفهوم دنیازدگى، دنیوىگرایى، جدا انگارى، بىدینى، دین گریزى و عرفىگرایى است. به بیان دیگر، سکولاریسم یعنى آنچه که به‌این جهان تعلق دارد و به همان اندازه از جهان دیگر و خدا دور است، یا همه آن چیزى که به مخالفت با تعالیم شرعیه و موافقت با امور دنیوى سازگار است. بر این اساس، مىتوان معناى گسترده‌ترى از سکولاریسم ارایه کرد و آن اینکه: سکولاریسم گرایشى است که به طرفدارى و ترویج حذف یا بىاعتنایى و به حاشیه راندن نقش دین در حیات سیاسى اجتماعى انسان مىانجامد. فرایند دین یا قداست‌زدایى را عرفى یا دنیوى شدن یا سکولاریزاسیون مي نامند.
زمینه‌هاى بروز و ظهور و رشد سکولاریسم که برخى از آنها از ادله، مستندات و مبانى آن نیز است، عبارتند از: فقدان نظام سیاسى اجتماعى در مسیحیت، تفسیر دنیاگرایانه متون دینى از سوى برخى از متفکران مسیحى، رفتار خشن ارباب کلیسا با مخالفان، دخالت مستبدانه آنان در امور اجتماعى و حکومتى، بروز فساد و ضعف گسترده در دستگاه کلیسا، ناتوانى آنها در پاسخ به شبهات، پیدایى رنسانس و نهضت اصلاح دینى، ظهور جنبش روشنگرى و رشد علم و صنعت (علم‌گرایى) و مهم‌تر از همه عباراتى از کتاب مقدس مسیحیان (مانند- مسیح: مال قیصر را به قیصر ادا کنید و مال خدا را به خدا) برخى از گفته‌ها و نوشته‌هاى حواریون (مانند- پطرس. هر منصب بشرى را به خاطر خداوند اطاعت کنید، خواه پادشاه را که فوق همه است و خواه حکام را که رسولان وى هستند.
در سکولاریسم سخن از آن است که حکومت خدا جاى خود را به حکومت مردم مىدهد، رشد علوم تجربى به نفى لزوم تدبیر و حاکمیت خدا مىانجامد، قلمرو دین به رابطه بین انسان با خدا یا به امرى خصوصى محدود مىشود، تمام شئون زندگى انسانى و اجتماعى تنها به روش علمى و آزمون تجربى قابل تجزیه، تحلیل یا درک است، تجددگرایى در ستیز با همه آنچه که بوى سنت دارد، میسر است و در یک کلام، سکولاریسم معتقد به حذف دین و بىنیازى آدمى از وحى و شریعت است. بدین سان، نگرش سکولاریستی به حذف نقش دین در تمامى حوزه‌هاى اجتماعى و نه تنها سیاست، مىاندیشد. اومانیسم، لیبرالیسم و سکولاریسم که پایه‌هاى فکرى و مبانى فلسفى تمدن جدید غرب را مي ىسازند، تراوشات فراوانى در سه عرصه فرهنگ، سیاست و اقتصاد بر جاى گذارده‌اند.
┏━━━🍃🍂━━━┓
⠀ @politickaraj
┗━━━🍂🍃━━━┛