قانون اساسی ایران و الزامات قبل از اصلاح!

قانون اساسی ایران و الزامات قبل از اصلاح!

♈️همه ما می دانیم که درد ما محتوای کلی و روح حاکم بر قانون اساسی است که ناشی از یک بند و یا چند اصل آن است!

♈️مورد بعدی این که ساختار و کسانی که باید قانون اساسی را اصلاح کنند است ، اگر قرار باشد که همان اشخاص مشخص شده در قانون فعلی آنرا اصلاح کنند یقینا و بدون کمترین تردیدی شرایط به مراتب استبدادی تر و وخیم تر خواهد شد !

♈️پس ما باید ابتدا بدانیم چه می خواهیم و این خواسته را عمومی کنیم ، فرصت دیر یا زود دست خواهد داد اما اگر مجددا ندانیم چه می خواهیم و گروهی متصدی وضع قانون جدید شوند باز کلاه بزرگتری سرمان خواهند گذاشت !

♈️قانون اساسی مطلوب آینده باید ابتدا در ذهن مردم شکل گرفته باشد ،ما علاوه بر تجربه های تلخ مشروطه و انقلاب ۵۷ سرنوشت انقلابهای مصر و سوریه و یمن و... را پیش چشم خود داریم !
اول باید از اصولی که بیشترین آسیب را به ملت رسانده اند شروع کنیم و ذهن جامعه به این دردها و راه چاره آشنا و پویا گردد!

♈️ایمان دارم که محافل فکری و نظری ما باید پیش نویسهای جایگزین را آماده کنند و پرورش دهند زیرا در غیر این صورت و در بزنگاه تاریخی سرعت تحولات مجال کار و اصلاح ریشه ای را نخواهد داد چناچه این اتفاق در انقلاب ۵۷ افتاد!

♈️اصولی که بیشترین آسیب را به ایران وارد کرده اند :
🔰۱- مبسوط الید بودن رهبر و تعمیم آن به همه منصوبان او و نهادهایی چون قوه قضاییه،صداوسیما ، نیروهای مسلح ،بنیادها و ...
🔰۲- حق تفسیر قانون اساسی که نباید در اختیار حکومت باشد .
🔰۳- نبود دادگاه عالی ملی و خارج از حیطه حکومت که بتواند هر مسئول مجرم را مورد پیگرد قرار دهد!
🔰۴- نوعی حکومت قشری و عرب گرایی تحت عنوان دین اسلام که نژاد سادات را عملا برتر از عموم ایرانیان قرار می دهد که باید مورد اصلاح واقع شود .

♈️با این همه ریشه همه این دردها همان درد نخست است ،یعنی با اصلاح یک اصل روح قانون هم احیا می شود و‌ هم اصلاح !

♈️به هر حال ما باید ، و الزاما باید از بررسی دردهای خودمان و بررسی قانونهای مترقی جهان پیش زمینه لازم برای اصلاح قانون اساسی را فراهم کنیم و غیر این هم راهی نداریم ! شخصا معتقدم که یک قانون اساسی عالی باید بسیار کم حجم ، ساده و غیر قابل تفسیر و قابل فهم و حفظ شدن بوسیله کل مردم ، حتی قابل نصب بر ورودی تمام ادارات استانی باشد !

♈️دادگاه قانون اساسی باید عالیترین مرجع حقوقی کشور باشد ! ساختار و عنوان حکومت ، اقتصاد ، جرم سیاسی، منافع ملی ،دین رسمی و غیر رسمی و.... همه را یک مجلس قوی و ملی می تواند تعیین کند و لزومی ندارد همه چیز در قانون اساسی آورده شود !

♈️قانون اساسی ما می تواند از چند اصل محدود و مختصر شکل گیرد ، مثلا در ۱۵ اصل کلی و روشن شکل گیرد .
- پنج اصل حقوق مردم و ساختار قضائی
- پنج اصل ساختار قدرت و حقوق مدنی و سیاسی
- پنج اصل نحوه شکل گیری و ساختار سازی

♈️بسیار بدیهی است که می توان بدون قانون اساسی کشوری مترقی داشت ،اما قدرت زدگی در اجتماع ما یک معضل است ،با این وجود ما باید دست و پا گیری قانون اساسی را در برابر خرد جمعی و خواست عمومی به حداقل برسانیم !

✍رستم شجاعی مقدم، کارشناس علوم سیاسی
🔔 کانال علوم سیاسی🔔
⚊⚊⚊⚊⚊✿⋅✧⋅✿⚊⚊⚊⚊
@politickaraj @politickaraj
⚊⚊⚊⚊⚊✿⋅✧⋅✿⚊⚊⚊⚊