📝📝📝واژه متجددیامدرن از چه زمانی درغرب پیدا شد؟ …

📝📝📝واژه متجددیامدرن از چه زمانی درغرب پیدا شد؟



♈️این واژه ازقرن چهارم وپنجم میلادی در داخل کلیسای مسیحیت پیدا شد. البته این کار را من انجام نداده‌ام،بلکه استناد من به تحقیقات دقیقی است که دراین زمینه انجام شده است.

♈️فقط در حوزه‌ی آلمانی زبان چنین تحقیقات جدی‌ای راانجام می‌دهند؛حتی فرانسوی‌ها هم قادرنیستندچنین بحث‌های زبان‌شناسی‌ای را انجام دهند.

♈️زبان شناسان آلمانی درتحقیق خود نشان دادند که درمقابل متقدمان و پدران کلیسا، متاخرانی هم پیدا شدند. برای این دوکلمه (متقدمان و متاخران) دو واژه درست کردند که از قدما به anticus و از متاخران به modernus تعبیر کردند؛

♈️مدرن یعنی متأخرالبته ما مدرن را به جدید معنی می‌کنیم وخیلی طول خواهد کشید تاما این واژه را درست ترجمه کنیم. بعضی تصورمی‌کنند هر چیزی که مدرن است یعنی خیلی عالی است،در حالیکه اینطور نیست. اول ازهمه در مسیحیت واژه متأخرومتقدم مطرح شده است، ولی درنزد ماطرح بحث خیلی مشکل است.

♈️برای تقریب به ذهن مثالی می‌زنم؛ متقدمان همان علمای بزرگ ما بودند. مثلاً اگر در جایی سخنی را ازشیخ طوسی نقل می‌کنیم و یامطلبی را دراصول کافی می‌بینیم، یک راه این است که بگوییم مطلب همین است و بس؛یعنی باید مطلب رافهمید وقبول کرد، باید تلاش کرد تا فهمید که ایشان چه فرموده‌اندیا این حدیث ناظر به چیست.

♈️ولی زمانی درمسیحیت متوجه شدند که حالا مثلاً شیخ طوسی، شیخ طوسی است؛ بیاییم ببینیم آیابین ماو او فاصله‌ای هم هست یا نه؟

♈️شاید صدسال بین ما و اوفاصله باشد و شاید دراین مدت، پنج کتاب تازه نوشته شده باشد. درمسیحیت برای بیان این فاصله، کلمه‌ای را پیدا کردندکه ما این کلمه را نداریم. آن‌ها برخی ازعلمایشان را قدما می‌گفتند وبرخی رامتأخر می‌نامیدند. چون مسیحیان امام ندارند، توضیح مساله آنهابرای مامشکل است، ولی برای روشن‌تر شدن موضوع، میتوان بین یک محدث وشیخ طوسی مقایسه کرد. بالاخره درشیعه، بین یک محدث وشیخ طوسی فرقی هست.

♈️مثلاً می‌گویندقدماحدیث امام جعفر صادق (ع) رااین جوری می‌فهمیدندو شیخ طوسی هم نظری داردو بااینها اختلاف دارد. برای این موضوع، آنها دو کلمه درست کردند: قدمارا anticus و متاخران را modernus می‌گفتند. این مساله برای ما می‌توانداینگونه باشد که مثلاً صحابه و تابعین و ... راتاکجا تبعیت کنیم و ازکجا به بعدبه خودمان فکر کنیم.

♈️به عبارتی، ازکجا به بعدمی‌توانیم بگوییم «نحن رجال»؟

♈️البته همانطورکه گفتم مساله در مسیحیت فرق می‌کرد. درمسیحیت کسی نمی‌توانست ادعا بکند که «نحن رجال». ولی ازقرن پنجم وششم میلادی (منظورم قبل از ظهور اسلام است) این فرق گذاری شروع می‌شود و درواقع مفهوم «زمان» بین اینها پیدامی‌شود.

‌ 📝📝📝 زمان چه نقشی بین قدیم و جدیدبازی می‌کند؟


♈️ زمان درواقع، منزلتی درتحول دارد. در واقع، زمان رابصورت تحول فهمیدند.

♈️البته مفهوم زمان رادراینجا نمی‌توانم زیاد توضیح بدهم. چون مساله بسیار پیچیده‌ای است. واژه‌ی modernus در«زمینه»های مختلف، معانی متعددی پیداکرده است و در شرایط و وضعیت‌های متفاوتی فهمیده شده است؛

♈️تا اینکه فردی به نام برنارد قدیس پیدا می‌شود. او جمله معروفی دارد،ولی کتابش تاکنون پیدا نشده است؛ این جمله از طریق شاگردانش نقل می‌شود. او می‌گوید:

♈️قدما غول‌هایی بودند،درحالیکه ما کوتوله‌هایی بیش نیستیم، ولی ازآنها بیشتر می‌بینیم. علتش هم این است که ما برشانه‌های آن غول‌ها نشسته‌ایم.


♈️البته معلوم نیست که برناردقدیس اصلاً این سخن رابه چه معنایی می‌گفته است. عده‌ای درباره آن بسیاربحث کرده‌اند، ولی شاگرد اوآنرا دریک موضوع صرف ونحوی به کار می‌برد. مثلاً می‌گوید آیا اینجا بایدبه کسره خواندیا فتحه. برنارداین بحثهارا درلاتین انجام می‌دهد و می‌گویدهمه قدما این گونه می‌خواندند، ولی خودش اجتهادمی‌کند و نظر متفاوتی ارائه می‌دهد. این اجتهاد خودش رادرواقع بدعت به حساب می‌آورد چون هرنوآوری‌ای خودش یک بدعت است.

♈️می‌خواهدبگوید درست است که من کوتوله هستم وهیچی نیستم، ولی بر شانه آدمیانی ایستاده‌ام که بزرگ بودند. و چون برشانه آنها ایستاده‌ام، پس بیشتر از آن‌ها می‌توانم ببینم. دراینجا همان طور که می‌بینید،این استعاره یا تصویر خیالی رافهمیدن خیلی مشکل است.

♈️یکی این است که می‌گویدمن هیچی نیستم و پیشینیان خیلی بزرگ بودند، و دیگری این که من بیشتر ازآنها می‌بینم. بنابراین چندین تصویر است. آن کسی که چنین سخنی رامی‌گفت خودش نمی‌فهمید که چه چیزی می‌گوید،ولی این سخن او راه رابرای جدال بعدی میان غول‌ها وکوتوله‌ها بازکرد.

🔰دکترجوادطباطبایی
فصلنامه/ نقد و نظر /شماره ۱۹ و۲۰، تابستان و پاییز ۱۳۷۸

http://s1.upzone.ir/114830/PicsArt_02-11-09.03.11.jpg

⚛ ■■■■■■■■■■
💢 @politickaraj💢
■■■■■■■■■■