✅بنیانگذاران توانمند و بازماندگان ناتوان

✅بنیانگذاران توانمند و بازماندگان ناتوان

✍️مرحوم کلینی در جلد هشتم روضه کافی روایتی از امام باقر ع می‌آورد که در آن شخصی درباره تنها ماندن امیرالمومنین می پرسد و می گوید "فَأَيْنَ كَانَ عِزُّ بَنِي هَاشِمٍ..."(عزت بنی هاشم کجا رفته بود که علی تنها ماند؟) و امام در جواب او می فرماید: "مگر چه کسی از بنی هاشم باقی مانده بود؟! جعفر و حمزه کشته شده بودند و برای علی از بنی هاشم تنها دو مرد ناتوان زبون تازه مسلمان یعنی عقیل و عباس باقی مانده بود که از طلقا بودند و شهامتی نداشتند. به خدا سوگند اگر حمزه و جعفر زنده بودند هرگز عمر وابوبکر به خلافت نمی رسیدند(مَا وَصَلَا الی مَا وَصَلَا الیه) و اگر حمزه و جعفر بودند وشاهد کارهای آن دو بودند آنها را زنده نمی‌گذاشتند"

🔹در واقع روایت فوق اشاره به یک قاعده عمومی در تمامی نهضت های رهایی بخش دارد و آن اینکه عموما افرادی که به یک آرمان باور و عقیده دارند و با جان و دل برای تحقق آن تلاش می کنند در فرایند شکل گیری آن جان خود را از دست می دهند و انقلاب جدید بدون همراهی مهم ترین چهره های بنیانگذار خود به راهش ادامه می دهد.

عدم حمایت و پشتیبانی کافی از امیرالمومنین و سیدالشهدا حاکی از همین فقدان است. چنانچه فوت آخوند خراسانی و عزلت‌گزینی نائینی نمونه دیگری در شکست مشروطه است.

🔸انقلاب اسلامی ایران نمونه دیگری در این زمینه است. بسیاری از تاثیرگذارترین پایه‌گذاران انقلاب، ثمره کار خویش را ندیدند و انقلاب بدون همراهی بهشتی، مطهری، طالقانی، شریعتی و دیگران به راه خود ادامه داد. و به فرموده امام باقر(ع)، از انقلابی که حمزه وجعفرِ خویش را از دست داده است مگر چه توقع دیگری می توان داشت؟!

گاهی اوقات که از حسرت و اندوه این فقدان بزرگ خلاصی می یابم بی درنگ به این فکر می کنم که اگر بهشتی و مطهری توسط دشمنان انقلاب کشته شدند ما نیز سرنوشت مشابهی را برای دیگر نخبگان باقی مانده رقم زده ایم.

🔹سیلِ باور نکردنی مهاجرت فیزیکی و یا فکری نخبگان از سرزمین و ایده جمهوری اسلامی، اعتماد عمومی را متزلزل کرده و موجی از رفتارهای اضطراب زا، اخلاق زده و غیرعقلانی را در جامعه ایجاد کرده است که نیازمند تدبیری جدی است.

چندی پیش استاد شفیعی کدکنی در بیان حاصلِ عمری کتابخوانی خود گفتند به این رسیده‌اند که "آنچه برای ما ضرورت دارد روحیه است! روحیه است! روحیه است! و هر اقدام و حرکتی که در جهت ارتقای این روحیه باشد قابل ستایش است"

♻️روحیه با امید همزاد است و چنانچه محققان براین باورند؛ ترس از آینده بخاطر اشتباهات گذشته است و زمانی امید به آینده ایجاد می شود که مطمئن شویم امور کشور چون گذشته اداره نخواهد شد و رشته کار در دست بهترین قرار گرفته است.

#محمدی_گل_تپه