هویت قومی وهویت ملی.. ♦️به قلم: شکور زیرک. کارشناس ارشد علوم سیاسی

هویت قومی وهویت ملی

♦️به قلم : شکور زیرک
کارشناس ارشد علوم سیاسی

جوامعی که از اقوام مختلفی تشکیل شده باشد ,مجموعه ای از تهدیدها وفرصت ها بواسطه جامعه قومیتی در خود نهفته داردوبسته به نو ع نگرش حکمرانان ,این تهد ها وفرصت ها نمایان می شوندواز طرفی مواضع رهبران اقوام هم به همان نسبت در رویش تهدیدها وفرصت ها نقش دارند .بااین تفاوت که حکمرانان از بالا به پایین ورهبران اقوام از پایین به بالا ,نفوذ ومدیریت خود را اعمال می کنند.

هویت قومی در برخی جوامع مفهوم کم فروغی در برابر مفهوم هویت ملی وملیت دارد ودر برخی جوامع با حکومت در ستیز بوده وخواستار جدایی از حکومت واستقلال سیاسی بوده اند ودر بعضی از جوامع به دنبال افزایش قدرت وسهم در حکومت بودند .در واقع در این حالت استقلال طلبی مطرح نبوده وصرفا سهم خواهی بیشتر مدنظر می باشد.

به عنوان مثال در ایالات متحده ,اقوام مختلفی حضور دارند واز انجاییکه هویت ملی نهادینه شده ,ستیزه قوم به ندرت دیده می شود و لی درخاورمیانه ساختار سیاسی دولت وشکل گیری ملیت ,مبتنی بر هویت قومی است ویکی از عوامل بروز
جنگ در خاورمیانه ,همین تنوع قومیتی جوامع می باشد.

منازعات قومی واستقلال طلبی اقوام از دولت مستقر,در خاورمیانه بارها مشاهده شده است وبه نظر می رسد که یکی از چالش هایی که همچنان در خاورمیانه وجود دارد وزمینه نفوذ استعمانو را فراهم می کند ,استقلال خواهی اقوام می باشد.

اخرین مورد از استقلال طلبی ودرخواست جدایی, اقلیم کردستان عراق را می توان یاد اورشد که اگر همکاری سه کشور عراق ,ترکیه وایران نبود ,این بخش از خاک عراق جدا می شد وقطعا درگیریهای مرزی این سه کشور با کردستان دامنه دارمی شدواقلیم کردستان وضعیت نابسامانی پیدا می کرد.

جامعه ایران هم با توجه به اینکه اقوام مختلفی در ان ساکن هستند,مستعد منازعه قومی است وتهد ید هایی را می توانند اعمال کنند.

ثبات سیاسی حکومت ,وفاق وهمبستگی ملی,محقق شدن مطالبات مشروع اقوام وسهیم بودن اقوام در قدرت ازجمله مواردی هستند که درکاهش تهدیدها نقش تعین کننده ای دارند.


جمهوری اسلامی ,با حفظ هویت اقوام مختلف ,به خوبی توانسته است فرایند هویت ملی متشکل از هویت قومی را تکمیل کند وشهروندان وطن پرست وتابع را افزایش دهد.

صرفنظر از حوادث تجزیه طلبانه ای که در اوایل انقلاب اسلامی ودردهه شصت رخ داد,تهدید های دامنه دار وپر هزینه ای از سوی اقوام حاکمیت را ازار نداده است واین اتفاق حاصل درایت حکمرانان وتعامل سازنده با اقوم بوده واز طرفی نشان دهنده بلوغ فکری رهبران وبزرگان اقوام می باشد که خواسته های خود را در کنار دولت وسایر شهروندان تعریف و دنبال می کنند.البته کاستی هایی هم وجود دارد که باید برطرف شود.

اصل نوزدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی به صراحت می گوید:

مردم ایران از هر قوم وقبیله که باشنداز حقوق مساوی برخوردارندورنگ ,نژاد,زبان وماننداینها سبب امتیاز نخواهد بود.

توجه قانونگذار به گنجاندن چنین بند های در قانون اساسی, وطن پرستی وهمچنین رابطه دوسویه ومسالمت امیزی که بین شهروندان ودولت در چهاردهه اخیر وجودداشته , شواهدی هستند که جریانها وگروههای معاند نمی توانند از اقوام علیه امنیت ملی اقدام خصمانه ای کنندو به نظر می رسد الگوی موفقی از صلح اقوام با دولت در خاورمیانه پرتنش را در این سرزمین شاهد هستیم.


🌐 ʝσιɳ🔜 @politickaraj