✴️☸ گرای فروپاشی. 🔺 بحران‌های اقتصادی چه شاخص‌هایی دارند؟.. ◀️بحران اقتصادی در کمین کشورهاست

✴️☸ گرای فروپاشی
🔺 بحران‌های اقتصادی چه شاخص‌هایی دارند؟

◀️بحران اقتصادی در کمین کشورهاست. کشورهای جهان با مشکلات اقتصادی زیادی روبه‌رو هستند اما بعضی از این کشورها کارشان از مشکل اقتصادی گذشته است و امروز با چالش‌های بزرگ اقتصادی-سیاسی-اجتماعی مواجه شده‌اند. چالش‌هایی که می‌تواند نظام اقتصادی و سیاسی آنها را در هم شکند. برای مثال می‌توان به ونزوئلا اشاره کرد. کشوری که مجموعه‌ای از اقدامات نادرست حاکمیتی آن را وارد بحران پولی و ابرتورم کرد و حالا می‌بینیم که فاصله زیادی تا فروپاشی اقتصادی و سیاسی ندارد.

🔹 اینکه چرا سنگاپور، تایوان، چین، کره جنوبی، هند، برزیل، مالزی و بسیاری از کشورهای دیگر در مسیر توسعه گام نهاده‌اند ریشه در کیفیت حکمرانی آنها دارد. در طرف مقابل پاسخ به این سوال را که چرا کشورهایی همچون ونزوئلا، زیمبابوه و امثال اینها درگیر ابرتورم شدند نیز می‌توان در کیفیت حکمرانی آنها جست‌وجو کرد. کیفیت حکمرانی، خروجی‌های اقتصادی را تعیین می‌کند. بهار عربی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ریشه‌های اقتصادی فراوانی دارد که دلایل این ریشه‌های اقتصادی را می‌توان در حکمرانی جست.

🔹 با توجه به شاخص‌هایی که بانک جهانی برای کیفیت حکمرانی تعریف کرده است، تعداد زیادی از کشورها در دسته‌ای قرار می‌گیرند که به آنها عنوان «حکمرانی بد» اطلاق می‌شود. به این صورت که شاخص‌های بانک جهانی از شش بعد تشکیل می‌شود و هر کشور، در هر یک از این ابعاد مربوط به حکمرانی، نمره‌ای بین منفی 5 /2 و مثبت 5 /2 دریافت می‌کند. حال اگر هر کشور، در هر یک از این ابعاد یا همه آنها، نمره‌ای کمتر از یک یا نزدیک به منفی 5 /2 بگیرد، در گروه کشورهایی قرار می‌گیرد که از حکمرانی بد رنج می‌برند.

🔹 طبق اندیکاتور ذی‌حسابی و پاسخگویی حکومت به مردم که یکی از زیرمجموعه‌های WGIs است، کشورهای یمن، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، سوریه، سودان، سومالی، عربستان سعودی، لیبی، کره شمالی، اتیوپی، گینه استوایی، کوبا، جمهوری دموکراتیک کنگو، چین، بورکینافاسو و آذربایجان در بدترین وضعیت قرار دارند. به طوری که این کشورها در سال 2017 از نظر این مولفه دارای رتبه درصدی زیر 10 بوده‌اند. بدین معنا که طبق اندیکاتور ذی‌حسابی و پاسخگویی دولت به مردم از 90 درصد کشورها بدتر عمل کرده‌اند. نمره ایران طبق این اندیکاتور در سال 2017 معادل 8 /12 بوده است. بدین معنا که ایران طبق این اندیکاتور در سال 2017 تنها از 8 /12 درصد از کشورها بهتر بوده است.

🔹 کیفیت حکمرانی، در تعیین اینکه یک کشور تا چه حد در مسیر منجلاب بحران‌های اقتصادی و سیاسی قرار خواهد گرفت بسیار ارزشمند است. با این حال شاخص‌هایی همچون تورم، بیکاری و نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی کشورها می‌توانند به طور مستقیم‌تر نشان دهند که یک کشور تا چه حد با مشکلات اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کند. افزایش سطح قیمت‌ها یکی از واضح‌ترین سیگنال‌هایی است که به مردم نشان می‌دهد اقتصاد کشورشان دچار مشکل شده است.

🔹 در کنار شاخص تورم، شاخص بیکاری یکی دیگر از چیزهایی است که نشان می‌دهد آیا یک اقتصاد در بحران قرار دارد یا خیر. نرخ‌های نزدیک به 10 درصد برای بیکاری در یک اقتصاد یعنی یک خطر بزرگ. با توجه به داده‌های «تریدینگ اکونومیکس»، نرخ سالانه بیکاری برای بوسنی و هرزگوین در اکتبر 2018 معادل 34 درصد بوده است. / تجارت فردا

#بحران_اقتصادی #فروپاشی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology