✴️☸️ ترامپ و روحانی تا به کجا؟. ✍️احمد زید آبادی

✴️☸️ ترامپ و روحانی تا به کجا؟
✍️احمد زید آبادی

◀️پس از گذشت حدود یک سال و نیم از دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، الگوی رفتاری او کم و بیش برای ناظران روشن شده است. ترامپ کمتر سخنی را علیه دولت خود یا آمریکا در سطح داخلی و خارجی بی‌پاسخ می‌گذارد و پاسخ‌اش نیز بدون رعایت ملاحظات دیپلماتیک معمولِ بین سران کشورهاست.

🔸از این رو، تقریباً روشن بود که او سخنان حسن روحانی در جمع نمایندگی‌های خارجی ایران را بی‌پاسخ نمی‌گذارد و پاسخ‌اش نیز چندین و چند درجه تندتر و تهاجمی‌تر و تهدیدآمیزتر از سخنان روحانی خواهد بود.
عملکرد حسن روحانی در دوران ریاست جمهوری‌اش این پیام را به جامعه داده بود که او علاقه‌ای به ورود به زنجیره‌ای از لفاظی‌های تند و تیزِ متقابل در برخورد با کشورهای دیگر را ندارد و معمولاً می‌کوشد تا فضا را حتی‌المقدور آرام کند.

🔸روحانی اما در روزهای اخیر در تهاجم لفظی علیه آمریکا، گوی سبقت را از رقبای داخلی خود ربوده و ابتکار عمل در این زمینه را رأساً به عهده گرفته است.
ترامپ ظاهراً از این ماجرا چندان هم ناخشنود نیست چرا که اولاً فرصتی برای ابراز وجود مقتدرانه و سهمگینانه در تویئتر پیدا می کند و ثانیاً از آن، برای ابطال نظریۀ وجود دو نیروی میانه‌رو و تندرو در حاکمیت ایران بهره می‌برد.

🔸تا اندازه‌ای مشخص است که دیپلمات‌های ایرانی در گفتگو با مقام‌های خارجی، معمولاً از وجود دو نیروی رقیب میانه‌رو و تندرو در حاکمیت ایران، برای جلوگیری از اجماع کشورها و ایجاد تردید در مواضع آنان در برابر تهران استفاده می کنند، و ظاهراً کلیت نظام سیاسی هم این را بعضاً به عنوان فرصتی برای دیپلماسی پیچیده‌تر پذیرفته است.

🔸از این رو، به نظرم حسن روحانی با تشدید تهاجمات لفظی خود، از یک سو در حال تضعیف فلسفۀ وجودی خود در دستگاه حاکم و از سوی دیگر هموارتر کردن راه آمریکایی‌ها بخصوص پمپئو برای یکپارچه معرفی کردن اجزای حکومت در ایران است.

🔸شاید روحانی به دلیل ملاحظات داخلی، راهی جز تشدید لحن‌اش پیش‌ رو نداشته باشد؛ اما تجربۀ تاریخی ثابت کرده است که ورود به زنجیره‌ای از کنش و واکنش های تهدیدآمیز، حد یقف ندارد و این به نوبۀ خود می‌تواند تهدیدها را جدی‌تر و نزدیک‌تر از روند عادی خود کند.

#روحانی #ترامپ #جنگ_لفظی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology