✳️⚛️ «استبداد در کلی‌ترین شکل خود هویت جمعی دارد یا فردی؟»

✳️⚛️ "استبداد در كلي ترين شكل خود هويت جمعي دارد يا فردي ؟"

👈خاطرم هست که قبل از انقلاب، در دوران دانشجویی و پس از آن که همه نشانه ها به سمت شاه و دربار نشانه می رفت و عنوان می شد که اگر این ها بروند همه مشکلات حل می شود، یعنی همه مشکلات خلاصه در استبداد می شود و استبداد هم خلاصه در این چند نفر.

می خواستم بگویم نظام سیاسی استبدادی که کم مصیبتی هم نیست برآمده از جامعه است با همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن. موجودی منفک و مستقل از جامعه نیست و برای اثبات این حرف، تاریخ را با همه زوایای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آن و البته همراه با شواهد و قرائن تاریخی نگاه کردم و سعی من بر آن بود تا استبداد را به صورت یک مجموعه نظام دارای اجزا نشان بدهم که این اجزا به یکدیگر پیوسته هستند و در یکدیگر موثر و متاثر.

یعنی در زندگی نوع ایلی، روستاهای کوچک، اقتصاد معیشتی، با ناامنی طبیعی و جغرافیایی، اجتماعی، فلات خشک، همسایه های غارتی و بی تمدن تر از ما، نوعی زندگی خاص شکل می¬گیرد و تمدن سازی به معنایی که در غرب شکل گرفته نمی توانسته در ایران پدید آید که نیامد.

تا اینکه سر و کله پول نفت در ایران پیدا شد، این سازندگی های ظاهری همه محصول پول نفت است و آن نهادهای تاریخی در زیر این ظاهر همچنان به قوت و قدرت وجود دارد.

🔸 برگرفته از گفتگو با علی رضاقلی با عنوان "اصلاحات، امیرکبیر و اصلاحات"، سایت شخصی علی رضاقلی
#استبداد
✅ #سیاست_شناسی
@politicology