✳️✴️ سیاست محبت محور را کنار بگذاریم و واقع بین باشیم!. (بخش نخست). ✍️ قدیر گلکاریان (۱)

✳️✴️ سیاست محبت محور را کنار بگذاریم و واقع بین باشیم!
(بخش نخست)
✍️ قدیر گلکاریان (1)

👈 اواخر هفته گذشته سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا از تداوم مذاکرات بین ایالات متحده و سه کشور اروپایی بر سر آینده توافق هسته ای با ایران خبر داد و گفت که اروپایی ها در جریان مذاکرات برای رفع نقایص برجام به طور قابل توجهی نگرانیهای آمریکا را مورد رسیدگی قرار داده اند.
پیرو همین قضیه اواخر روز جمعه سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام داشت که روسیه هر گونه تغییری در مفاد برجام را غیر قابل قبول میداند ولی اشاره کرد که روسیه تا زمانی به تعهداتش در توافق هسته ای باقی خواهد ماند و آن را محترم خواهد دانست که دیگران نیز به تعهدات خود عمل نمایند.
🔺حال سئوال این است که در رابطه با آینده برجام و شرایط کنونی چه سناریویی در برابر ایران قرار دارد؟ آیا کشورمان بار دیگر در یارگیری و لابیگری هنوز منتظر استخاره است؟ روسیه ای که بدان امیدوار بوده ایم و در بسیاری از مسایل دفاعی و راهبردی به آن باور داشته ایم، باید دید که چگونه به آسانی دارد توپ را به میدان رقبا می اندازد و چراغ سبز می دهد که اگر برجام که یک تفاهم نامه است نه عهدنامه؛ چنانچه بر هم بخورد و بار دیگر تحریمهای معلق شده در تفاهم نامه 5+1 مجدداً در شورای امنیت جان بگیرند، روسیه دیگر از حق وتو استفاده نخواهد کرد. چرا؟ چون از 6 هفته پیش مذاکرات میان مسئولین روسی با اتحادیه اروپایی در رفع تنشهای موجود که ناشی از مسئله اوکراین و الحاق کریمه بوده است، آغاز شده و روسیه سعی دارد به نحوی خود را از بحران موجود تحریمهای اروپا رهایی دهد.
شاید این ادعا برای برخی قابل قبول نباشد ولی اگر به سایت رسمی اتحادیه اروپا نگاهی بیندازیم در آنجا چنین حقیقتی به عنوان خلاصه نظرات مدیریت اجرایی درج شده است که می نویسد: "اتحادیه اروپا در دوران بحران موجودیت، هم از درون و هم از ماورای اروپا به سر میبرد. اتحادیه به دلیل بروز تروریسم و خشونت در بخشهایی از آفریقا و خاورمیانه، حتی خود اروپا در معرض خطر است. از سوی دیگر پروژه اروپایی اتحادیه، که صلح و مردم سالاری بی سابقه ای را به ارمغان آورده است مورد سئوال است از سمت شرق نظام امنیتی نقض میشود و امنیت اتباع و قلمرو آن چندان تضمین شدنی نیست." از این خلاصه نظر میتوان دریافت که اتحادیه اروپا به پیشرفت یک نظم جهانی قانون محور و چند جانبه گرا اهمیت میدهد. برای تثبیت امنیت خود و تسلط بر تنشهای اقتصادی و سیاسی نیازمند مشارکت و همکاری متقابل است. اگر تنها به این نکته توجه کرده باشیم، رابطه میان روسیه و اتحادیه اروپا و اعلام نظر زاخاروف، سخنگوی وزارت خارجه روسیه را هم به خوبی درک خواهیم کرد.
🔺پیرو همین نگرش میتوانیم مذاکرات بین خانم مرکل و مکرون با ترامپ را در هفته پیش ارزیابی و معنا کنیم. بدیهی است که رهبران فرانسه و آلمان و حتی انگلیس به این اعتقاد دارند که امنیت اتحادیه اروپا که استراتژی جهانی آن را تشکیل میدهد و در چارچوب همین استراتژی اهمیت بخشیدن به امنیت سیاسی، دموکراسی، تأمین امنیت دفاعی، مقابله با حملات تروریستی و سایبری، توسعه انرژی و ارتباطات استراتژیک که همگی یا در بخش پایداری کشورهای اروپایی است که دقیقاً آنها را در برابر جوامع مختلف برای تثبیت پایه های اقتصادی- تجاری و سیاسی شان یاری می دهد و یا در برگیرنده اهداف اتحادیه اروپا در رویکرد یکپارچه اش نسبت به منازعات است که میتواند آنها را به معاملات پشت پرده وادارد.
🔺باز برمیگردم به اخبار چند روز پیش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه که اعلام داشت روسیه در سوریه نیازی به نصب موشکهای پیشرفته اس-300 نمی بیند. این یعنی معامله بر سر اهداف و زحمات ایران که چندین سال است برای حفظ سوریه جهت تثبیت منافع فرا مرزی خود سرمایه گذاری کرده و با روسیه دست به یکی کرده است. از نکته دیگر هر گونه عملکرد دو گانه روسیه با اتحادیه اروپا زمینه اتحاد سه گانه روسیه- ایران- ترکیه را هم تحت الشعاع قرار خواهد داد. تمام این سناریوها زمانی مطرح میشود که از سویی ترکیه در آستانه انتخابات پارلمانی و همزمان انتخابات ریاست جمهوری است و هم اینکه تهدیدات ترامپ منتهی به 22 اردیبهشت بر علیه ایران در حال شکل گیری است.
🔸 (1) استاد دانشگاه در قبرس و کارشناس حوزه خاورمیانه و قفقاز

#سیاست_خارجی #برجام #تحریم_ها
✅ #سیاست_شناسی
@politicology