✳️☸️ مسائل ایران را چگونه باید نگریست!؟. ✍️ رضا میرزایی.. 👈 مسائل امروز ما پیچیده و خطرناک شده است

✳️☸️ مسائل ایران را چگونه باید نگریست!؟
✍️ رضا میرزایی

👈 مسائل امروز ما پیچیده و خطرناک شده است. این «پیچیدگی »، با حوزه های گوناگونی ارتباط دارد،که برخی از آنان مسبب(ریشه ای) و برخی تشدید کننده و برخی کلاف ساز می باشند. با در نظر گرفتن پتانسیل علمی کشور به نظر میرسد در حوزه شناخت ، تحلیل و راهکار علمی چیزی کم نداریم !،و محتملا قضیه اجرا پایش لنگ است، که البته اینجا حوزه اجرایی تنها بازیگر اصلی محسوب نمی شود! ،چرا که اصولا ساختار ها در کشور تفاوت ها و حتی تضادهایی «با آنچه که باید» دارد! و به نوعی هم پیچیده شده! نتیجه اینکه اینجا ما نمیتوانیم براحتی به تفکیک موضوعی بپردازیم و نتیجه بگیریم! برای رسیدگی در چنین حالت هایی معمولا دو وضعیت وجود دارد: بایستیم ، ساختارمان را بطور قطعی حل نماییم، و سپس به حرکت ادامه دهیم! و یا اینکه در طول حرکت به اصلاحات ساختاری بپردازیم که در این حالت درجات متفاوتی قابل اعمال است و حسب آن نتایج نیز متفاوت خواهد بود. به عنوان نمونه وضعیت کج دار و مریز در قدرت دهی به بخش خصوصی و رفتار تضمینی یا شبه تضمینی با این بخش نتایج ناموفق را به همراه داشته است. احتمالا نمیتوان گفت خصوصی باش اما آنطور که من می گویم! یا شما خصوصی باش اما شما نباش! امروز در کشور یکی از راه های به خطا رفته مهم نهادینه شدن روش های اقتصادی غلط (مثل دلالی به جای تولید!) می باشد. باید گفت سرمایه دار(خودی! و غیرخودی!)، درک و ترجیحات رفتاری اقتصادی نامنطبقانه ای را در ذهن ممارست نموده است! و بالطبع اقتصاد سالم و پایدار در قالب شرکت های بزرگ و پیش رونده حاصل نشده است.(فقط یک یادو شبه حالت بوده که از انحصار و رانت و فساد بهره بی نهایت برده است! و الا آن هم نمیتوانست!) ...شاید با کمی تردید بتوان گفت گسترش این الگو خود ساخته ، و به شدت وابسته به ساختاری سیاسی، قدرت و ارتباطات رانتی و اطلاعاتی و امکانات در دسترس بوده است!؟ این ساختارها همواره سعی نموده اند کاهش ارزش ثروت خود را به درآمدهای عمومی و ملی منتقل کنند و درست در همین حال بخش وسیعی از دلایل کاهش ارزش ریال به بازیگری آنها بطور مستقیم و غیر مستقیم باز می گردد! این حالت در طول زمان ایجاد شده است و از ابتدا بیمارگونه حرکت داشته است! در این وضعیت بیمارگونه ما دچار ویروس اقتصادی شدیم ،تب کردیم و امروز متشنج شده ایم! (و احتمالا اگر شانس نیاوریم به رحمت ایزدی خواهیم پیوست،نظر شخصی!) اما نکته مهم اینکه در اینجا نیز بازیگر تنها نیست؟! در این میان مسیر هم به طور مشخص از راستای فقرزدایی، رفاه مردم و توسعه کشور منحرف شده است.
....
🔺این یک نتیجه مهم است که در تمامی حوزه های بازیگر تنها نیست! ، حوزه ها صرف نظر از تراکنش ها و روابط تعاملی نیاز به استقلال خاصی دارند ، بویژه در حوزه های تصمیم گیری و اجرا که در حال حاضر به شدت در تنگنا قرار دارد!؟ خروجی بهینه حوزه هایی مثل اقتصادی، وابستگی قابل توجهی به فرد هم دارد که اعمال نظر می شود! و منطقا پیچیدگی میاورد.موضوع مداخلات نیز صرف نظر از حوزه های قانونی ، در طول زمان گسترش داشته است،و سطوح اعمال نظر تعریف شده نانوشته ای شکل گرفته است.
برخی معتقدند این تنگناها متاثر از دیدگاه های شخصی (سلیقه ای) ، و برخوردهای جناحی است،که البته نمیتوان آنرا رد کرد ، اما سوال این است که اینها اکثرا در حوزه اختیارات قانونی است یا خیر؟ و البته بیشتر بعید است نباشد! بنابراین نمی شود مطابق قانون اختیار داد و سپس گفت لطفا دخالت نکن!؟ تصمیم نگیر!؟ سلیقه اعمال نکن!؟ اینجا نیاز به اصلاح است،پژوهش نیاز دارد که همین را هم باید قانون قدرت را ببخشد!
🔺احتمالا موضوعات ما در درجه اول به ساختارهای اساسی پیچیده شده ما باز می گردد... و البته این موضوع چون با موضوع قدرت آمیخته به راحتی و با دقت مرزهای بحث ، تبادل نظر ،بیان اندیشه، خواسته وبازنگری(اصلاحات اساسی)را محدود خواهد ساخت. این قدرت مهم است بویژه وقتی ثروت را عامل پایداری خود در نمودهای دمکراسی بیابد! این روز ها میزهای قدرت و گاوصندوق های ثروت بخاطر «رقابت» در کسب ،و اطمینان از حضور ، به مرحله «هر چه بیشتر بهتر » رسیده است! ثروت هم که بدون تولید و کار ، از هوا نمی آید، همان ثروت های ملی است که بر اساس ساختار قدرت سلسله مراتبی تمایل به پیشرفت در تصاحب و انحصار دارد! گفته اند قدرت به راحتی قابل درک نیست ، فقط باید در مقام قدرت تجربه شود تا فهمیده شود! ...
🔺در این جریان پیچیده عده ای از مردم نیز فکر می کنند که چاره ای جز پیوستن به آن ندارند ، تا بی بهره نمانند! و البته عقلانی است چون نتایجش عینی است ، و البته فوق العاده!...

✅ #سیاست_شناسی
@politicology