✳️ خروج آمریکا از برجام و تبعات آن (بخش نخست). ✍ قدیر گلکاریان

✳️ خروج آمریکا از برجام و تبعات آن (بخش نخست)
✍ قدیر گلکاریان

👈دونالد ترامپ، در اقدامی عجولانه تصمیم به خروج از تفاهم نامه هسته ای موسوم به برجام گرفت که این اقدام را باید به عنوان یک نقض آشکار قوانین بین المللی دانست. از یک طرف با تصمیم خود بر خلاف قوانین رایج بین المللی عمل کرد و از سوی دیگر با نادیده گرفتن قوانین داخلی آمریکا و صرف با تکیه بر بینش شخصی، اقدامی در جهت متزلزل کردن تفاهم نامه ای که پای آن امضای کشورهای دیگری هم وجود دارد، مرتکب شد. همین اقدام وی نه تنها در داخل آمریکا از سوی شخصیتهای سیاسی مورد انتقاد قرار گرفت، بلکه از سوی جوامع بین المللی، سران کشورهای مختلف اروپایی و حتی در جبهه حزب جمهوری خواهان آمریکا نیز مخالفتها و انتقادهایی در خصوص تصمیم دونالد ترامپ ابراز شد. تصمیم وی به دور از واقعیات سیاسی و مغایر با اصول و ارکان سیاست مداری آمریکا و در تعارض با حقوق بین المللی است.

🔺دونالد ترامپ پیش از انتخابات ریاست جمهوری پیوسته تلاش کرد که ایده های خود را به نحوی برای مبرز و برجسته ساختن خود در افکار عمومی آمریکا و حتی جهان القاء کند. او خود را یکی از شخصیتهای ایده آل سیاسی تصور کرده و نبض پوپولیستی را به هیجان و تپش واداشت و سرانجام پیروز شد و از همان بدو ورود به کاخ سفید بر علیه برجام رجزخوانی کرد و آن را هم به عنوان محوری از اقدامات خود در ماههای بعدی بیان داشت. ترامپ برخلاف سایر رؤسای جمهور ایالات متحده هر آنچه را بیان داشت، سعی کرد که به عمل تبدیل سازد. این برایش به نوعی جذبه و اقتدار سیاسی را فراهم می آورد. اگر شیوه سیاست ورزی وی را در نظر بگیریم او بر خلاف سایرین تلاش دارد به جای استفاده از اهرم و سیاست چماق و هویج بر روی سیاست تهدید- چماق عمل کند. به عبارت دیگر، او در تلاش است تا ثابت کند من می توانم هر چه که میخواهم به مرحله انجام برسانم.

🔺شخصیت ترامپ را میتوان در توییتها و مصاحبه های رسانه ای وی شناخت. به ویژه زمانی که فرمانی را صادر میکند و در زیرش امضایی غیر متعارف گذاشته و با غرور عجیبی در برابر دوربینهای رسانه ها قرار می گیرد. تمام اینها از نظر روانشناسی نشان میدهد که شخصیت ترامپ در قالب نارسیستی قرار گرفته است. شاید هم دلیل نگرش اقتصادی و تجار مآبانه وی باعث شده است که اقدامات خود را ظفرمندانه نشان دهد. به همین خاطر وی صحنه های رقابت دیپلماتیک را به میدان مبارزه اقتصادی- سیاسی بدل کرده است که در ماهیت آن خودبینی و زیاده خواهی وی نهفته است. ترامپ تلاش می کند تا ثابت کند که او پرطرفدار ترین، حتی موفق ترین، پرنفوذ ترین و موثر ترین رئیس جمهور آمریکاست و دست برتری از اوباما دارد. به همین جهت در مدت کوتاه ریاست جمهوریش پیوسته از اوباما انتقاد می کند. البته نگرشهای نئوکانهای اطرافش را هم نباید بی تأثیر دانست.

🔺با این حال، موضوع اصلی در این تحلیل پرداختن به مسایل شخصیتی وی نیست. بلکه بسترسازی اقدام وی در خروج از برجام برای بروز تهدیدات جدید بقدری حائز اهمیت است که باید بر روی این نقطه تأکید ورزید. خروج آمریکا از برجام نه تنها در منطقه بلکه در مناسبات و معادلات فرامنطقه ای نیز تأثیرات منفی خواهد گذاشت. خروج آمریکا از تفاهم نامه ای که یک پای آن بر قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بنا شده و پای دیگرش بر روی تصمیم گیری نهایی و امضای کشورهای متداخل در برجام، لذا اقدام ترامپ علاوه بر صدمه وارد کردن به اعتبار آمریکا و تضعیف آن در سطح جهانی، زمینه برای بروز بحرانهای غیر قابل پیش بینی را فراهم خواهد ساخت. به همین دلیل در حال حاضر علاوه از انتقادهای اندیشکده های سیاسی، رهبران کشورهای فرانسه، آلمان و انگلستان نیز علیرغم رایزنیهای لازم در چند هفته گذشته، از بروز تهدیدات جدی نگرانیهای خود را بیان می دارند. تصمیم ترامپ در شرایطی اتفاق می افتد که بعد از چند هفته مذاکرات جدی با کره شمالی خواهد داشت و عدول از تصمیم دولتی نشان میدهد که اعتبار بین المللی در نگاه بالاترین مقام سیاسی کشور آمریکا چندان قابلیت دوام و اجرایی نخواهد داشت. هر چند ترامپ تصمیم به خروج از برجام گرفت ولی نباید نکته مهمی را در این قضیه نادیده انگاشت. پیش از این پیوسته از خطرناک بودن و در عین حال غیر قابل قبول بودن برجام سخن گفته و در پاره کردن آن رجزخوانی کرده بد. ولی همانطور که می دانیم بعد از اعتراضات مقامات ارشد سابق ایالات متحده مانند: اوباما، جان کری و هیلاری کلینتون و همچنین سفرهای رهبران سه کشور مهم اروپایی به آمریکا و دیدارش با وی باعث شده است که ترامپ اقدام خود را به نام &خروج از برجام& (WITHDRAWAL) ققلمداد کند. به طوری که حان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در اعترافات خود پیرامون خروج آمریکا از برجام از همین کلمه در برابر رسانه ها استفاده کرد.

#برجام #ترامپ #تحریم
✅ #سیاست_شناسی
@politicology