‍ ❇️⏺ حرمت امامزاده با متولی است. ✍ محسن زینلی پور

‍ ❇️⏺ حرمت امامزاده با متولی است
✍ محسن زینلی پور

⬅️ بسیاری از فقهای شیعه از زمان صفویه تاکنون، همواره مورد اعتماد و اطمینان بخش بزرگی از جامعه ی دینداران بوده و اهمیت و میزان این اعتبار تا جایی بوده است که در بسیاری از رویدادهای تاریخی و سیاسی کشورمان، این فقها بوده اند که نقش تعیین کننده داشته اند. حتی بوده اند شاهانی که اجازه ی سلطنت خود را از یک فقیه گرفته و تاج را بدست او بر سر نهاده اند. در جریان جنبش تنباکو که نخستین بار از سوی بازاریان و مردم در سطح وسیع آغاز شد، همراهی یک مرجع بزرگ آن دوره با مردم به الغای قرارداد تنباکو با استعمار انگلیس منجر شد. در انقلاب مشروطیت و انقلاب اسلامی نیز نقش روحانیون و فقهای مشروطه خواه و انقلابی بسیار چشمگیر و تاثیرگذار بوده است.

✴️ فارغ از تکلیف دینی و وظیفه ی شرعی، این اقبال عمومی و اعتبار فقها در جامعه، به عوامل دیگری نیز وابسته بوده است که از جمله ی مهمترین آنها میتوان به بیطرفی، صداقت، یکسان بودن گفتار و کردار، دوری از منفعت طلبی شخصی و گروهی و شاید مهمتر از همه دفاع از حق و حقوق عامه مردم در برابر تعدی حاکمان و پیشرو بودن برخی فقها در مبارزه با ظلم و فساد، اشاره کرد.

✴️ در هفته های اخیر یک پرسش و پاسخ شرعی سوالاتی را در ذهن برخی از مردم به ویژه ارادتمندان به ساحت فقهای شیعه برانگیخت. تغییر فتوای مجاز بودن اقتدا به امام جماعتی که نماز را ایستاده میخواند اما سجده اش را بر روی میز به جا می آورد، در بخش پاسخ به سوالات سایت آیت الله مکارم شیرازی بود که قبلا در پاسخ به سوالی، آن را جایز شمرده اما در پاسخ به سوالی جدید گفته اند نمیشود به وی اقتدا کرد. این تغیر در نظر فقهی ایشان در شرایطی است که سوال دوم پس از انتشار عکس اقتدا کردن چند نفر به میرحسین موسوی، پرسیده شده است.

✴️ در اینکه یک مجتهد و فقیه در برداشت و استنباط احکام شرعی از منابع چهارگانه آزاد هست و حتی میتواند این احکام را متناسب با اقتضائات جامعه ی مسلمانان تغییر بدهد، حرفی نیست. از سوی دیگر رابطه ی مقلدان با مرجع نیز رابطه ای یکطرفه است که در آن، مقلد مجاز به اعتراض و اما و اگر نیست و ملکف است به تکلیف.

✴️ نکته ی قابل توجه اینجاست که در جامعه ی امروز و با وجود مردمی که از یک سو چنین رویدادهایی را می بینند و ازسوی دیگر کوچکترین اخبار و رویدادها را به مدد فضای مجازی زیرنظر دارند و شرایط و روابط حاکم در جامعه را خیلی خوب می شناسند و به راحتی قادر به شناخت اولویت ها و اهم و و مهم ها هستند، تا چه اندازه میتوان انتظار داشت که اعتبار روحانیت و میزان اثرگذاری و نفوذ کلام آنها، حفظ شود؟

✅ #سیاست_شناسی
@politicology