❇️⬅️ به بهانه ۲۰ اسفند، سالروز ترور و قتل وحشیانه احمد کسروی مورخ، نویسنده و محقق ایرانی

❇️⬅️ به بهانه ۲۰ اسفند، سالروز ترور و قتل وحشیانه احمد کسروی مورخ، نویسنده و محقق ایرانی

🔺 شصت و یک سال قبل در چنين روزی، فدائيان اسلام، احمد کسروی پژوهشگر، تاريخدان و زبانشناس را در ساختمان دادگستری تهران به شکلی سبوعانه به قتل رساندند. برغم گذشتن بیش از شش دهه از مرگ کسروی و اين واقعيت که نه در رژيم گذشته و نه در رژيم اسلامی، بحث های گسترده و جامعی درباره آثار او و بخصوص عواقب اين ترور در کل جامعه مطرح نشد، اما هرچه از مرگ او می گذرد، توجه به اين قتل و پرونده قضايی و وفرهنگی آن بيشتر می شود. دامنه احاطه او به دانش های متعدد و بهم پيوسته، از او شخصيتی يگانه می سازد.

🔺 به رغم تسلط به زبان عربی در حدی که می توانست براحتی به آن زبان سخن گويد و بنويسد، اما به دليل علاقه ای که به ايران و سرنوشت مردمش داشت، انديشه خود را به جامه يکی از زيبا ترين نثرهای پارسی بيان می کرد. کسروی به جز ترکی آذربايجانی که زبان مادريش بود، فارسی، عربی، انگليسی، اسپرانتو، ارمنی باستان و کنونی را به خوبی می دانست. زبان های باستان مانند پهلوی را نيز آموخته، با گويش های محلی ايرانی، به دليل سفرهای مکرر در اين سرزمين، آشنايی داشت. گذشته از اين، روسی، فرانسوی و آلمانی را نيز در حدی می دانست که بتواند از منابع گسترده تحقيقاتی آنها استفاده کند و برخی از رسالات علمی خود را برای چاپ در نشريات بين المللی به آن زبان ها بنويسد.

🔺 کسروی را در 20 اسفند 1324 در کاخ دادگستری کشتند و برادران امامی پس از انجام ترور مقدس خود، در همان حال که اين پژوهشگر ايراندوست در راهرو جان می داد، از کاخ عدالت بيرون آمدند و با گرفتن درشکه به خانه رفتند. اما نيم نگاهی به سايت های اينترنتی شصت سال پس از اين ترور نشان می دهد که آثار احمد کسروی اينک وسيعاً در اختيار همگان قرار دارد، پس می‌توان نتیجه گرفت به صلاح مخالفين يک انديشه است که به جای کشتن صاحب انديشه، با همان سلاح خود او به جنگ وی بروند، با پژوهش، استدلال و قلم که فداییان اسلام و طرفداران امروزشان از این سلاح بی بهره اند!

🔺احمد کسروی در همه زمينه ها يی که کار کرده، از تاريخ، زبان، مذهب، شعر، صوفيگری و غيره، ارزش برنامه ها و بررسی های متعدد را دارد.

🔺 ايرج اسکندری که در زمان ترور کسروی، وزير فرهنگ در کابينه قوام السلطنه بود در کتاب خاطرات خود می نويسد که پس از اين ترور، در جلسه هيئت وزرا، می پرسد که چرا به پرونده قتل ناجوانمردانه اين دانشمند شريف رسيدگی نمی کنيد. وزير دادگستری وقت می گويد (نقل به معنا) اگر فداييان اسلام او را نکشته بودند، من خودم او را به دليل کفرگويی می کشتم.

🔺در مورد چنين کسانی بود که احمد کسروی می گفت: ما نيک آگاهيم که حيدر عمواوغلی ها و علی مسيو ها و شريف زاده ها و ميرزا جهانگير ها که به آن جنبش برخاسته بودند، از حال گرفتاری های ايران ناآگاه نمی بودند و در راه استقلال و آزادی اين کشور به هرگونه جانفشانی آماده می بودند. آنان در يک جا اشتباه می کردند، از گرفتاريها و آلودگی های توده ها ناآگاه بودند و می پنداشتند اگر ريشه استبداد کنده شود و قانون اساسی به کار افتد، توده مردم به راه پيشرفت می افتند. در حالی که درد اصلی، جهل و ناآگاهی مردم بود. مشکلی که شاید امروز بعد از شصت و یک سال از قتل کسروی، همچنان اصلی‌ترین مشکل جامعه ماست.

✅ #سیاست_شناسی
@politicology