✴️☸️ درس‌های مذاکرات سنگاپور. ✍️احمد گنجی

✴️☸️ درس های مذاکرات سنگاپور
✍️احمد گنجی

ملاقات امروز ترامپ - اون به لحاظ سرعت انجام آن در یک زمان کوتاه از اوج تنش در حد یک مقابله هسته ای تا ملاقات نسبتاً گرم و محترمانه آنهم در سطح سران، شاید یک رکورد به حساب آید.

این رویداد جدای از نتایج آتی آن که هنوز زود است در باره آن بحث نماییم، نکاتی در خود دارد که میتواند درس آموز باشد. این نکات عبارتند از:

1️⃣ یک سیاستمدار، یک دولتمرد، یک رهبر و یک دیپلمات هیچگاه و حتی در اوج تنش و یا جنگ نباید راه مذاکره را ببندد و همیشه باید به اصل "حفظ حالت مذاکره" باورمند باشد و برای آن همیشه آمادگی داشته باشد.

2️⃣ صلح سازی و مذاکره همیشه از جنگ سخت تر است بویژه آنکه در تجربه تاریخی ملت ها همیشه آنانی که در صحنه جنگ شرکت داشتند و یا کشته شدند، بیشتر از مذاکره کنندگان و صلح سازان مورد تقدیر قرار گرفتند. بعبارت دیگر بر سر میز مذاکره با دشمن رفتن و از حق یک ملت به شایستگی دفاع کردن و نترسیدن از سرزنش های احتمالی آیندگان به شجاعتی بیشتر از جنگیدن نیاز دارد.

3️⃣ امام خمینی بعد از قبول قطعنامه 598 به مناسبتی گفتند ما همچنانکه در جنگ جدی بودیم در صلح هم جدی هستیم(نقل به مضمون). بدون اینکه قصد تشبیه شخصیت امام خمینی با ترامپ را داشته باشم، بنظر می رسد همانطورکه ترامپ در تحریم و تهدید جدی است، در مذاکره و توافق هم جدی است. در مقاله دیگری اشاره کردم که مذاکره و توافق با ترامپ از مذاکره با دیگران آسان تر است.

4️⃣ تقریباً به احتمال نزدیک به یقین اگر شخص دیگری غیر از ترامپ رئیس جمهور آمریکا بود، احتمال مذاکره مستقیم دو رهبر به این سرعت و کیفیت انجام نمی شد. این یک درس برای رهبران جهان می باشد که برخی مواقع لازم است رهبری یک کشور با کنار زدن برخی موانع اداری و تشریفاتی خود مستقیماً وارد میدان شود و پایه ریزی کار و توافقات کلی را انجام دهد و بقیه اجزا را به بخش های مسئول واگذار کند. تاکید میشود این نباید به یک رویه تبدیل شود و برای همین قید "برخی مواقع" با توجه خاص در این بند آورده شده است.

5️⃣ طرفی که قرار است وارد یک مذاکره و معامله بزرگ برای تغییر سرنوشت یک کشور وملت شود حتماً باید یک اجماع و وحدت ملی در داخل ایجاد نماید تا هم با قدرت وارد مذاکره شود و هم مصوبات چنین مذاکره ای مورد وفاق همه جناح ها باشد. در باره کره شمالی این اجماع وجود دارد که البته در سایه یک فرایند دمکراتیک بوجود نیامده و متاسفانه نتیجه ی یک حکومت اقتدارگرا و تمامیت خواهی است که بر سرنوشت یک کشور حاکم است. بدیهی است وحدت ملی حاصلِ مقبولیت حاکمیت در نزد آحاد مردم، شایسته ملت ایران است که امیدواریم شاهد چنین چیزی در کشورمان باشیم.

6️⃣ ابزار سازی لازم و داشتن اهرم، مقدمه هرنوع مذاکره در موضِع برابر است. مسیری که کره شمالی برای رسیدن به وضعیت امروز طی کرده، در عین نادرست بودن شیوه از یک منطق درست بهره برده است و آن اینکه بدون تعارف از پیمان NPT خارج و شروع به ساخت سلاح هسته ای و موشک های دوربرد کرده و همه آنها را نیز آزمایش نموده و دشمن خود را نیز با آن تهدید کرده و آنگاه برای معامله تاریخی و بزرگ بر سر میز مذاکره نشسته است. این موضوع تعارف بردار نیست. وقتی کشوری در مسیر هسته ای و در کنار آن تولید موشک های دور برد قرار می گیرد، دیگر فتوا و حرام دانستن ساخت سلاح هسته ای کارساز نیست و هیچ کشوری نیز آن را باور نمی کند. لذا با این روش نه تنها ابزاری برای مذاکره تمهید نکرده ایم بلکه هم تحریم ها و قطعنامه ها را به جان خریدیم و هم نتوانستیم جهان را قانع کنیم که فعالیت هسته ای ما صلح آمیز است! یادمان باشد سایه تهدید و تحریم بر سر هرکشوری، چه بسا خسارت بارتر از یک جنگ واقعی است. برای کشوری مثل ما که هم جنگ را تجربه کرده و هم تحریم را، این دیگر یک مثال نیست بلکه تجربه ای است که ملت ما با گوشت و پوست و استخوان آن درک کرده است!

🔸مجله مطالعات آمریکا
#دیدار_ترامپ_و_رهبر_کره_شمالی
#خلع_سلاح_کره_شمالی
✅ #سیاست_شناسی
@politicology