‍ ❇️✳️ چرا بوروکراسی امروزه دارای بار منفی است؟

‍ ❇️✳️ چرا بوروکراسی امروزه دارای بار منفی است؟

👈در حال حاضر بوروکراسی بیشتر در معنایی منفی به کار می‌رود و برای اکثریت یادآور روند بی‌پایان کاغذبازی‌های دولتی است. اما هنوز چندان از روزهایی که بوروکراسی را به عنوان موتوری برای رشد اقتصادی قلمداد می‌کردند فاصله نگرفته‌ایم. تجربه موفق کشورهای آسیای جنوب ‌شرقی طی سال‌های 1970 تا 1990، که توانست آنها را از رده کشورهای در حال توسعه به گروه کشورهای توسعه‌یافته داخل کند، باعث شد بوروکراسی وارد مباحث اقتصاد توسعه شود.

🔺در واقع تجربه بوروکراسی در این کشورها به حدی موفق بود که مفهومی به نام بوروکراسی شایسته‌سالار وارد ادبیات اقتصادی شد و مقالات آکادمیک هم با اتکا به داده‌های آماری رابطه مثبت میان بوروکراسی و رشد اقتصادی را ثابت کرد. اما این تجربه درخشان، دیگر تکرار نشد و عملاً بوروکراسی که در کشورهای مذکور به معنای قانونمند کردن مناسبات اقتصادی و اجتماعی بود که تا پیش از آن هیچ نظم لازم‌الاجرا و قانونی نداشتند، در کشورهای در حال توسعه دیگر مفهومی متفاوت و اجرایی متفاوت‌تر یافت تا عملاً در نهایت نه به عنوان موتور رشد، که به عنوان مانعی برای آن معرفی شود.

🔺در واقع در حال حاضر از بوروکراسی نه‌تنها به عنوان مانعی برای رشد نام برده می‌شود، که برای صحبت درباره آن از تمثیل کوه یخی استفاده می‌شود که بخش اعظم آن در زیر آب قرار داشته و می‌تواند باعث اقتدارگرایی شود.

🔺بررسی‌ها نشان داده است که در اغلب کشورهای در حال توسعه، بوروکراسی کلاف در هم پیچیده‌ای از مناسبات دولتی را ایجاد می‌کند که در نهایت عملکرد آن هیچ ربطی به دلیل شکل‌گیری نداشته و زیان آن بسیار بیشتر از سودش خواهد بود. هزینه‌های اضافی تحمیل‌شده بر اقتصاد و تخصیص غیر‌بهینه منابع، علاوه بر تمرکز قدرت و ثروت در بخش‌های خاصی از اقتصاد و احتمالاً حتی در دست عده‌ای خاص، تنها بخشی از این زیان‌هاست.

#بوروکراسی #کاغذبازی_اداری
✅ #سیاست_شناسی
@politicology